Lágyburkolatok

Kertünkben a talajfelszínt különböző burkolóanyagok illetve növények borítják. Közlekedésre, külső téri tartózkodásra általában kövezetet használunk, amely szilárd alapzatot nyújt a kerti bútorok és egyéb tárgyak számára, biztonságos és kényelmes rajta a közlekedés kocsival illetve gyalogszerrel. A lágy burkolóanyagok, mint a kavics vagy kőzúzalék előnye viszont, hogy olyan kedvezőtlen alakú, szűk felületeken is könnyen szétteríthetők, amelyeket méretezett elemekkel nehezen burkolhatnánk.

A kavics és zúzalék megválasztása

Szinte ugyanannyi fajtájú kavics létezik, mint amennyi kőzetfajta előfordul a természetben, hiszen a kavics természetes kőzetek mállásterméke. A lágy burkolóanyagok sokféleképpen használhatók, praktikusak, olcsóbbak a kemény anyagoknál, egyszerűbben kezelhetők és szépen mutatnak. Sokan mégis ódzkodnak lágy burkolatot alkalmazni kertjükben, mert úgy gondolják, hogy kényelmetlen és zajos rajtuk a járás és hólapátoláskor könnyen lekotorhatják egy részüket. A kavics és zúzalék megválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a környezetbe legjobban illő típust válasszuk, pl. mészköves területekre sokkal jobban illik a mészkőtörmelék, mint a gránitkavics. A kavicsok színe lehet fehér, nyersgyapjú színű, szürke, valamint a barna, a fekete és a vörös különböző árnyalatai. Legolcsóbban biztosan azt a kavicsfajtát szerezhetjük be, amelyet a környéken található kőzetből állítottak elő. Hegyvidéken ezt kőbányából termelik, más területeken folyókból vagy a tengerből emelik ki. A fehér mészkőzúzalék tiszta, üde hatású, de erős napsütésben vakító látványt nyújthat. Gyerekek játszóhelye közelében lehetőleg ne használjunk kavicsot, vagy ha igen, akkor az csakis legömbölyített szemű, folyami gyöngykavics legyen.

Lágy burkolatok alkalmazása

Kavicsot teríthetünk szabálytalan alakú területekre (1), ösvényekre. A kaviccsal borított ösvény mentén szabálytalanul növő levendula és vadrózsa kelt barátságos hangulatot (2). A nagyméretű kőzúzalékkal felszórt területen a növények természetes módon, szinte a kavicsból nőnek ki (3). A szabályos alakúra nyírt sövény között finom kavicsból készült ösvény kanyarog, az ösvényt szegélyező kiemelt virágágyat pedig nagyobb szemű folyami kavics szegélyezi (4). Bár a szilárd burkolaton állnak igazán stabilan a kerti bútorok, a lágy burkolat egyes, finomabb szemcséjű fajtái is alkalmasak arra, hogy székeket és asztalt helyezzünk el rajtuk napernyővel (5) vagy egy kerti padot (6).

Növénykiültetések, különleges mintázatok

A 10 cm-nél nem vastagabb kavics vagy kőzúzalék rétegben jól fejlődnek a hagymások, cserjék, évelők és egynyári növények. Egy példa arra (7), hogy a kavics különböző kövezetekkel hogyan használható: lágyabbá teszik az összhatást és vonzó szerkezeti kontrasztot képeznek. Növényeket nem csupán a kavicsba, hanem a burkolatra helyezett tartóba is ültethetünk. A virágzó rózsafát keskeny téglaburkolattal plusz alacsony sövénynyel választották el a burkolattól. A tarka színű kőzúzalékra helyezett növényekkel beültetett tartók köré nagyméretű folyami köveket helyeztek (8) igen érdekes megoldásképpen.

Japánban évszázados hagyománya van a kavics felületképző felhasználásának. Tengeráramlásokat és mohás sziklacsoportok körül kavargó örvényeket utánzó mintákat gereblyéznek a kavicsba. Ezt a művészi elrendezést minden lépés vagy egy kis eső is elronthatja a kavicson, de éppen az a lényege, hogy mindig új és új alakzatokat formálnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs L. B.

Címkék: lágyburkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Burkolatok kertekben, parkokban

Az utóbbi években a családi házak szépen kialakított kertjei és az épületek értéknövelése céljából kialakított zöld terek igénye miatt a kert- és tájépítészet dinamikusan fejlődő szakterületté...


Falak előkészítése szigetelés előtt

Mielőtt falszigeteléshez fognánk, célszerű a fal hibáit feltárni, ésaproblémákat elhárítani. Gondotokozhat a vizesedés, a málló vakolat, illetve a kisebb-nagyobb repedések. Érdemes újragondolni a...