Fúrósablon csövekhez, rudakhoz

Hengeres alkatrészekbe még állványos fúrógépen is nehéz lyukat fúrni. Ez a munka egy kis segédeszköz alkalmazásával azonban egyszerű rutinfeladattá válik, feltéve, ha van egy kettős, V alakú fúrósablonunk (1). Ennek elkészítése nem nehéz.

Alsó részéhez csupán két rétegben összeragasztott, 10 mm vastag rétegelt lemez, a felső helyezőtömbhöz pedig 50x90 mm-es fatömb vagy 30x30 mm-es sarokléc szükséges. Az alsó vezetőidom aljához vágjunk ki a rétegelt lemezből egy 102x140 mm-es, a két oldallaphoz pedig 100x102 mm-es darabokat. E két utóbbi tömbbe fűrészeljük be a V-alakú bevágást, s függőleges széleikhez ragasszunk egy-egy 18 mm széles, 80 mm hosszú betétet. A felső éleket finoman kerekítsük le, majd formáljuk meg a mozgatható fúrósablont.
Ezt lehetőleg keményfa vagy négy rétegben egymásra ragasztott rétegelt lemeztömbből szabjuk ki, amit előzőleg kifúrtunk. Szögbe állítható körfőrésztárcsával vágjuk ki a V alakú hornyot (2). A horony kialakítását elkerülhetjük, ha a fúrósablont három darab 30x30 mm-es derékszögű saroklécből összeragasztva alakítjuk ki. A lécek ragasztásához műgyanta ragasztót vagy pillanatragasztó gélt használjunk. A furatokat ebben az esetben a V alakú horony felől, pontosan a középvonalba fúrjuk. A furatok egymástól 25 mm távolságba legyenek, átmérőjük pedig a beragasztandó 6, 8, 10 mm-es belső átmérőjű réz vagy acél betétcsövek külső méretéhez igazodjon.

E csövek csak a V alakú nyílás csúcsáig érjenek. Beragasztáshoz alsó élüket kerekítsük le, palástjukat pedig közepes csiszolópapírral érdesítsük fel. A furatokba nyomott csődarabokat a szélük mellé nyomott folyékony pillanatragasztóval rögzítsük, majd próbáljuk a fúróvezető tömböt az alsó vezetékbe illeszteni. Ha szorulna, csiszolva csökkentsük a méretét. Ha pontosan összeillik a két darab, akkor következhet a próbafúrás, majd ezt követően a felületek beeresztése és lakkozása. Az igényes barkácsoló a fúrósablon éleit fesse pirosra, mert ezzel még ez az egyszerű kis eszköz is mutatósabb lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Babos János

Címkék: fúró, sablon

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrószárak és fúrókoronák

A betonfúrásra alkalmas keményfém-lapkás fúrószáraknak rendszerint nincs éle. A fúróhegy nem forgácsol, hanem inkább "bont" a folyamatos kalapálás hatására. Van azonban olyan típus is, amelynek...


Rend a műhelyben

Mindegy, hogy hol van kialakítva műhely, a garázsban, pincében, esetleg csupán a kisszoba sarkában, rendet tartani kell, különben hamar elkallódnak, tönkremennek a szerszámok. Ha nincs...