Bosch hőlégfúvó

Bemutató cikkünknek majdnem azt a címet adtuk, hogy "a hajszárítástól a keményforrasztásig", de aztán biztonsági okokból meggondoltuk magunkat. Nehogy valaki tényleg hajszárítónak nézze a Bosch PHG 630 DCE típusjel hőlégfúvóját. Pedig az előbbi kijelentésnek van némi igazságtartalma.

A 2000 W-os, zöld - azaz barkács kategóriájú - szerszámgép valóban a kategória egyik csúcskészüléke. Bámulatunkat elsősorban hőfokszabályozása pontosságával és tökéletességével vívta ki. A hátoldalán található LED kijelzős display, és az alatta lévő két érintkezős nyomógomb segítségével a készülékből kiáramló levegő hőfoka 50 °C és 630 °C között tetszés szerint szabályozható. A levegő sebessége (és mennyisége) három fokozatban állítható, az ehhez szükséges háromállású kapcsoló a markolatrész hátoldalán található.
A bekapcsolás után a LED kijelzőn azonnal megjelenik a kiáramló levegő hőfoka, ami az első fokozatban mindig 50 °C, mennyisége pedig 250 l/perc. Ezt a hőfokot olyan pontosan tartja, hogy valóban akár hajszárítóként is lehetne használni. (Azért nem kell.) A második fokozatba kapcsolva a légáramlás sebessége 350 l/percre nő, és megjelenik a hőfok szabályozásának lehetősége: a piros gomb nyomásával beállíthatjuk az elvárt levegőhőmérsékletet. A gomb elengedésével a kijelző újra a tényleges hőmérsékletet mutatja, ami természetesen csak fokozatosan kezd emelkedni, és növekszik egészen az imént beállított értékig. Ez akár 630 °C is lehet, de nyílván befolyásolja pl. a beszívott levegő hőmérséklete. A harmadik mennyiségi fokozatban ugyanígy beállítható, majd pontosan tartható a kívánt hőfok, egészen 630 °C-ig, most már 600 l/perc légszállítás mellett.
A gép kidolgozása különlegesen precíz és finom. Gumírozott markolat, jó minőségű műanyag burkolat, a markolat előtt egy külön védőelem (újabban a fúrógépeken látunk ilyet), amely abban is segít, hogy nyakatekert helyzetekben is meg tudjuk fogni az egyébként könnyű gépet. Az áramlási viszonyok igen kidolgozottak lehetnek a gépen belül, mert alig van hangja - még a harmadik fokozatban is. Kiegészítő elemekkel nem nagyon kényeztetnek el bennünket, csak két lapított csőrt kapunk a géphez, amelyeknek elsősorban festékleégetéskor, műanyag hajlításkor vehetjük hasznát. A hőlégfúvó stabilan leállítható a munkaasztalra - ez nagyon is gyakori munkapozíció. Ilyenkor ugyan a kijelző eltűnik a szemünk elől, de nincs is rá szükségünk, hiszen bízhatunk a pontos hőfokszabályozóban, a légbeszívást pedig semmi nem akadályozza, mert az a ház oldala felől történik.
Bemutató készülékünk egy rendkívül jó minőségű hőlégfúvó, a barkács besorolás ellenére bátran merjük ajánlani a profiknak is. (Ennek jogi oldalával most nem foglalkozunk, ez nem a mi dolgunk.) A minőséget tükrözi az ára is: bizony súrolja a 28 000 Ft-ot. Ehhez hozzájön még néhány kiegészítő tartozék, amelyekkel együtt egy barkácsoló valószínűleg életre szóló szerszámgépet vásárol. A festékleégetéstől a műanyaghegesztésig, a zárolvasztástól az anyagformázásig végtelen a felhasználás lehetősége. Kell egy ilyen a barkácsműhelybe!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőlégfúvó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőlégfúvók

Számos olyan művelet van, amelyeknek az elvégzéséhez viszonylag magas hőmérsékletre kell a különféle anyagokat felhevíteni. E célra fejlesztették ki a hőlégfúvókat, amelyekkel ez a feladat gyorsan...


Festékek eltávolítása

Vannak olyan esetek, amikor arégi, többször átfestett ajtók, ablakok, kerítésekvagy egyéb használati tárgyainkról már nagyon is ajánlatos a testes bevonatok eltávolítása. A munka nem kellemes,...