Melyiket vegyem?

Háztartási vízlágyítás

A természetben előforduló vizek mindegyike több-kevesebb oldott ásványi anyagot tartalmaz. Nincs ez másként ivóvizünkkel sem, hiszen ivóvizünket is ezekből a vizekből nyerjük. Sokszor éppen ezek miatt az oldott sók, ásványi anyagok miatt szeretjük, hiszen ezek adják ivóvizünk jellegzetes zamatát. Ám a vízben oldott ásványi anyagok között vannak olyanok is, amelyek - amellett, hogy kellemes ízt biztosítanak - lerakódásra hajlamosak. A lerakódások eltömíthetik a csővezetékeket, károsíthatják a szerelvényeket. A vízkőképződésre hajlamos, kalcium- és magnéziumsókban gazdag vizet kemény víznek nevezzük.

Egy családi ház épületgépészeti és vízellátási rendszere jelentős anyagi beruházással épül, ennek vízkő elleni megóvása nem csupán kényelmünket, komfortérzetünket és biztonságunkat szolgálja, de tetemes karbantartási költségektől kímél meg minket. A manapság használatos kerámiabetétes csaptelepeket, kávéfőző automatákat, mosogató- és mosógépeket a vízkőkiválás komolyan károsítja, akár teljes használhatatlanságukat is okozhatja. Mindezektől megóvhatjuk magunkat, ha gondoskodunk a felhasználandó víz megfelelő előkészítéséről.

Fizikai vízkőmentesítés

A háztartási vízelőkészítésnek többféle, technológiájában eltérő megoldása van. Korunk legkorszerűbbnek mondható eljárása a fizikai vízkőmentesítés, amelynek legújabb, és egyik leghatásosabb változata a BWT által kifejlesztett IQ-technológia. Ez a korábban szabadalmaztatott, mágneses vízkezelési elvnek a továbbfejlesztett, nagyobb üzembiztonságot garantáló változata. Ezeknél a berendezéseknél elektrosztatikus elven a kiválást okozó kálcium- és magnéziumsók nanokristályos szerkezetbe rendeződnek, amelyek így nem tudnak kiválni, a vízkövesedés nem jön létre. Óriási előnye ennek az eljárásnak az, hogy a víz kémiai összetételét nem változtatja meg. További előnye, hogy a kezelés során semmilyen vegyszer sem kerül a vízbe. A kezelt víz eredeti sóit tartalmazza, ezért ivásra is kiválóan alkalmas.
Az IQ-technológia alkalmazásának azonban vannak feltételei. Elsősorban az, hogy csak bizonyos vízkeménység határokig alkalmazható, mivel a berendezés lelke, az IQ-patron működési tartománya - a mérettől függően - korlátozott. A másik feltétel szerint a kezelt vizet 80 °C-ig lehet felmelegíteni. Általános háztartási használatban ez nem szokott problémát jelenteni, mivel bojlerek, a mosó- és mosogatógépek részére ez elegendő, a vízforraló eszközök pedig nem haladják meg tartósan ezt a határt. Ugyancsak nem javasolt nagymértékű, hirtelen nyomásváltozással működő berendezésekhez (pl. uszodai vízbefúvók), mivel ezek a kristályszerkezetet roncsolják. Végül figyelembe kell venni azt, hogy a nanokristály-szerkezet csak 5-6 napig áll fenn, utána természetes módon felbomlik. Ez hagyományos háztartási vízhálózatokban nem okoz gondot, de pl. úszómedence töltésére nem felel meg.
A fizikai vízkőmentesítő berendezések karbantartási igénye csekély. A készülék teljesen automatikus, minimális villamos teljesítményfelvétel mellett kezelési igény nélkül üzemel. A karbantartás mindössze az elhasználódott IQ-patron cseréjét jelenti, típustól függően 1-3 évente.

Kémiai vízlágyítás

A korszerű vízkezelés másik eljárása a vízlágyítás. Ennek során a nyersvízből kémiai úton eltávolítjuk a keménységet okozó sókat, és helyére nátriumsó kerül. A nátrium semleges anyag, kiválásra nem hajlamos. Kétségtelen azonban, hogy ekkor a víz kémiai összetétele jelentősen megváltozik, a szervezetnek egyébként szükséges kálcium- és magnéziumsók kikerülnek belőle, ugyanakkor a nátriumdús víz ivásra nem javasolt. Ezért vízlágyító alkalmazásakor mindenképp célszerű, ha külön lágyvizes vízhálózatot is létesítenek a lakásban: ez látja el a melegvíztermelő egységeket és pl. az úszómedencét, de ivásra szolgáló vízvételi helyekhez (hidegvízhálózat) a kezeletlen nyersvíz kerül. Fontos azt is megjegyezni, hogy a lágyvíz enyhén agresszív, ezért acélcsőből készült vízhálózatoknál, a korrózió elkerülése érdekében vegyszeradagolás is szükségessé válhat. Mindez jelentős beruházási többletköltséget jelent.
A vízlágyítók ioncserélő műgyantával töltött, mechanikus vagy hidropneumatikus vezérlőfejjel szerelt berendezések. Az ioncserélő gyanta kapacitása véges, kimerülése után regenerálni kell. A regenerálást a berendezés automatikusan elvégzi, azonban ehhez regenerálószerként állandó konyhasó (tablettázott só) adagolás szükséges.
A vízlágyítók lehetnek egyoszloposak és ikeroszloposak. Az egyoszlopos lágyítók a regenerálás időtartama alatt (kb. 1 óra) lágyvíz kiadására alkalmatlanok, ez azonban családi házaknál általában nem jelent problémát, mivel a regenerálás időpontja programozható, és egy lakásban mindig van olyan időpont - többnyire a késő éjszakai órák -, amikor lágy vízre amúgy sincs szükség. Ha azonban valamilyen oknál fogva folyamatos lágyvízszolgáltatásra van szükség (pl. uszoda üzemeltetésénél), akkor az ikeroszlopos berendezések javasolhatók, mivel ezeknél a típusoknál az egyik oszlop akkor is tud lágyvizet termelni, ha a másik éppen regenerál. A két oszlop egyben nagyobb üzembiztonságot is garantál.
Hátrányként említhető, hogy a berendezés mozgó alkatrészeket tartalmaz, ezért meghibásodási veszélye magasabb, továbbá rendszeres kezelést igényel (sóutántöltés). Ezzel szemben viszont - megfelelő méretezés és kiválasztás esetén - az alkalmazási lehetőségek korlátlanok, a keménység, a vízhőmérséklet és a tartósság nem szab határokat.

Ioncserés vízlágyítók területén a BWT BEWAMAT BIO rendkívül modern berendezésként kapható. Ezeknek a készülékeknek a jellemzője az egyszerű kezelhetőség, a csökkentett karbantartási igény és az integrált gyantaágy fertőtlenítés, amelyek optimálissá teszik ezeket a berendezéseket családi házak, nyaralók, háztáji gazdaságok számára. Elsősorban fűtési és technológiai vízhálózatok feltöltésére, kisipari alkalmazásokra ezen típuscsaládból rendelkezésre áll egy egyszerűsített kivitel is. Nagyobb ipari rendszerekhez önálló, célspecifikus berendezések ajánlhatók.

BWT & CHRIST HUNGÁRIA Kft.
Székhely: 2040 Budaörs, Komáromi u. 22.
H-2040 Budaörs, Pf.: 68.
Tel.: 23/415-305, Fax: 23/415-561
E-mail: bwtchrist@bwtchrist.hu,
http://www.bwtchrist.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

FLODRAVIN Aquatív - vízkőmentesítés

A 90-es évek közepén kezdett a világ megoldást keresni a háztartások egyik legnagyobb és legalattomosabb ellensége, a vízkő ellen. Baumann László feltaláló a fenti célra fejlesztette ki a Flodravin...


Kemény víz - lágy víz

Manapság divatos az egészségünk és a háztartási gépeink kapcsán a keményvizet, mint a fő bűnbakot emlegetni, ami az egészségünket veszélyezteti, gépeinket tönkreteszi, ezért mindenféle eszközzel...