SKIL Octo deltacsiszoló

Ez az új rezgőcsiszoló-gép első pillantásra is remek ergonómiai adottságokat mondhat magáénak. Ezen túlmenően a talpa olyan kialakítású, hogy különféle alakú kiegészítő, ún. "louvre" talpainak cseréjével idomos felületek csiszolására is jól alkalmazható. Most ezt sokoldalúan használható gépet mutatjuk be olvasóinknak.

Az ma már megszokott dolog, hogy a szerszámgépek műanyag kofferbe elhelyezve tárolhatók. Ez különösen előnyös a Skil Octo csiszológép esetében, amelyhez 8 különféle alakú talpat, és az ezekhez való csiszolóanyagot is mellékeli a gyártó. Az Octo koffere komfortos, minden talp külön fészekbe pattintható, és külön kihúzható fiókban helyezték el a különféle talpakhoz való öntapadós csiszolóanyagokat. A talpak segítségével homorú,- domború, külső- és belső sarkok, továbbá keskeny rések felülete is simára csiszolható. E speciális talpakat, az osztott deltatalp elejére kell felerősíteni. Szükség szerint mindegyik a legideálisabb munkavégzéshez igazíthatóan szögben elfordítható.
A csiszológép 100 W-os, a csiszolótalp rezgése kis erőráhatás mellett is jelentős anyaglemunkálást tesz lehetővé, természetesen az adott finomságú csiszolóanyaghoz mérten. A gép munka közben automatikusan elszívja a csiszolás során képződött port, és a gép hátsó részén elhelyezett porzsákban gyűjti össze. Fémfelületek csiszolásához is hatékonyan használható. Csiszolás közben a gép zaja elérheti a 85 dB(A) szintet is, ezért huzamosabb munka esetén ajánlatos fülvédőt használni, ám kisebb felületi finomításoknál ez szükségtelen. A rezgőcsiszoló elején egy szpotlámpa világítja meg a sötétebb helyeket, ami különösen a keskeny talptartozékokkal történő munkát könnyíti meg. A szpotlámpát közvetlenül a csiszológép kapcsolója hozza működésbe, így külön nem kapcsolható. A LED-izzós "fejlámpa" fénye viszonylag kis területet világít meg a gép előtt, de a szűkebb helyeken, rácsoknál, zsalugáterek lécei között, vagy bútorok belsejének sarkaiban nagyon hasznos a géplámpa fénypásztája.
Az Octo rezgőcsiszoló talpa osztott felületű, az elején levő deltatalp csúcsa a leginkább igénybevett része. A szivacsréteg kopása esetén e talprész 120 fokban elforgatva tovább használható, ezáltal megháromszorozható a deltatalp élettartama. A porelszívó lyukak ugyanis úgy helyezkednek el, hogy a talp elforgatásakor is azonos helyre kerülnek. Ez a fogás egyébként a csiszolóanyagok esetén is hatásos, így ezek is sokkal hosszabb ideig használhatók.
A talp leemeléséhez a gépfej elején levő lapos "click" jelű reteszgombot kell benyomni. A talp elforgatása után pedig a helyére illesztve, és a hegyén erősen megnyomva, egyszerűen a helyére pattan. Az ún. "louvre", azaz idomos csiszoláshoz kialakított talpak felerősítéséhez a deltatalpra egy közbenső talpat kell felerősíteni. E közdarab fészkeinek kialakítása teszi lehetővé, hogy a talpidomokat a gép hosszirányától jobbra-balra 22,5 foknyival elfordítva is rögzíteni lehessen. Előbb mindig a kör alakú talpfészekbe kell beilleszteni a munka jellegéhez igazodó idomos talpat, majd a rugalmas reteszt felhúzva állítható a kívánt szögbe, és reteszelve rögzíthető ebben a helyzetében. A csiszológéphez külön kihúzható fiókban három különféle alakú, 60, és 120-as szemcsenagyságú öntapadó csiszolóvásznat mellékelnek 3-3, illetve 6-6 darabos csomagban. Az univerzálisan használható rezgőcsiszolóval szerzett gyakorlati tapasztalatainkat egy későbbi lapszámunkban ismertetjük olvasóinkkal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

PLANTEX csiszolókorong

A Münchenhez közeli Geretsried-ben harminc éve működő Eisenblaetter csiszolóanyag-gyár nagy német iparvállalatok állandó beszállítója. A mindenféle csiszolóanyagra kiterjedő termék-palettáját...


Ha számít a simaság

Vannak olyan helyzetek, amikor szinte mindennél fontosabb az, hogy egy - bármilyen - géppel megmunkált felület kompromisszummentesen sima legyen, hogy a legapróbb felületi sérülések is...