Multifunkciós kisgépek

A fenti meghatározás ma olyan kisgépekre utal, amelyek több feladat elvégzésére alkalmasak. Bár csak újabban lettek közkedveltek, ezek a kis fúrógépek már több évtizede léteznek, és olyan speciális, mondhatni precíziós munkákhoz használhatók jól, amelyeket a nagyobb elektromos kézi szerszámgépekkel kezelhetőségük, méretük miatt nem, vagy csak körülményesen végezhetnénk el.

A nagy fordulatszámmal forgó apró szerszámokkal ugyanis egy könnyű, kisméretű fúrógépbe fogva lehet igazán szabadon és könnyen dolgozni. Eleinte többnyire egyenfeszültségű villanymotorral működtek, amelyek azonban csak magas fordulaton biztosítottak az elvégezendő munkákhoz megfelelő teljesítményt. Előnyük a gyors szerszámcsere volt, amit a különféle munkákhoz igazodva alakítottak ki. Ezekhez az egyre erőteljesebb, és végeredményben egyszerű gépekhez azután egyre több olyan speciális anyagú és célfeladatokhoz igazodó szerszám került az üzletekbe, amelyek munkavégzése, hatékonysága előnyösebb volt a korábbiakhoz képest.
Igazi áttörést az jelentett, mikor ezeket a kisgépeket hálózati, azaz 230 V-os feszültséggel működő motorokkal hajtották meg, fordulatszámukat pedig korszerű, nyomatéktartó szabályozó elektronikával lehetett viszonylag széles határok között szabályozni. Mivel ez a gépek könnyű kezelhetősége mellett feleslegessé tette a transzformátor használatát, és a befogható kis célszerszámok választéka is jelentősen kibővült, így egyre kedveltebbé váltak a kis fúrógépek. E téren a Dremel cég jár az élen, amely jó alapanyagokra épülő korszerű gépeivel és folyamatos fejlesztésű tartozékainak sokféleségével biztosítja sokoldalú használhatóságukat. Az alapgépek terén főként a fordulatszám szabályozás beállítását tették pontosabbá. Emellett kifejlesztették a kis fúrógép Lithium-Ion akkumulátoros változatát, amely kiküszöbölte a NiCd akkuk hátrányait a hálózati gépek már megszokott előnyeinek megtartása mellett, azok "helyhez kötöttsége" nélkül.
Számos gyártmány jelent meg a hazai üzletekben, amelyek közel hasonló teljesítményűek, s főbb paramétereik között sincs jelentős eltérés. Kivitelük, de főként áraik azonban lényegesen eltérőek.
Minden multigép készletben kapható, így azonnal munkára fogható, és nem kell a szerszámok beszerzésével újabb kiadásba vernünk magunkat, legfeljebb később kell a kopottakat újra cserélnünk, a készletünket pedig speciális célra készültekkel egészíthetjük ki.

Szerkezeti felépítés

A kis multi gépek között szerkezetileg alig van látható különbség. A műanyag burkolat alatt meghosszabbított tengelyű motor, és a szabályozó elektronika panelje rejtőzik. A tengely két helyen precíziós gördülőcsapággyal megvezetett, és az első csapágy elé szerelt többlapátos ventillátorkerék biztosítja a gyorsan forgó motor hűtéséhez szükséges léghűtést. A tengelyvég menetes, amelyre általában patronos befogófej, szerencsés esetben - kiegészítésként - hárompofás tokmány is felszerelhető.
A szerszámok befogásához a tengelyt rugós rögzítő csappal kell rögzíteni. A kapcsoló és a fordulatszabályozás többnyire minden gépen fokozatmentesen, a szabályozótárcsa elforgatásával állítható be, a hálózati kapcsoló azonban a legtöbb gépen különálló egység. Kivétel a Dremel Multi és MultiPro, amelyeken a burkolat oldalán elhelyezett íves csúszkájú kapcsoló szolgál hálózati kapcsolóként és a fordulatszám szabályozására is. A Dremel Professional gépeken viszont külön kapcsolóval lehet a gépet elindítani, kikapcsolni és további két nyomógomb valamelyikével, az LCD kijelző értékei alapján lehet pontosan beállítani a kívánt fordulatszámot.
A legtöbb gépen a burkolat megbontása nélkül cserélhetők a szénkefék, bár erre csak nagyon intenzív használat esetén lehet szükség. Nem lényegtelen a gépek maximálishoz közeli fordulaton kialakuló finom vibrációja, amire csak ritkán utalnak a műszaki adatok között. Ám huzamosabb ideig tartó vagy precizitást igénylő munkáknál a gép finom rezgése már fontos lehet. Ez az érték lehetőleg a 8-10 m/sec2 közeli legyen, ám a 21 m/sec2-es érték sem túl zavaró. Említésre érdemes még a felső fordulatszám tartományokban kialakuló zajszint, ami terhelés nélkül a 65-83 dB(A), terhelve pedig 82-96 dB(V) értéket is elérheti, s ez bizony már jelentős zajterhelésnek mondható. Vásárláskor természetesen e szempontokat csak a gép bekapcsolásával, nagyon szubjektíven ellenőrizhetjük, ám a műszaki adatok esetenként ezeket az értékeket is tartalmazzák, ami megkönnyítheti a dolgunkat.


A szerszámok befogása

A kisgépeknél lényeges szempont, hogy a különféle szerszámok befogására többnyire ún. patronok szolgálnak. A patronok mérete behatárolja a befogható szerszámok szár-átmérőit, ám egy adott patronba szűk határon belül különféle szár-átmérőjű szerszámok is befoghatók. Ez többnyire 2 tizednyi eltérést tesz lehetővé. A patronos befogás kiváló központos megvezetést biztosít, feltéve, hogy a patronoknak jó minőségű a megmunkálása. Az igazán precíziós kivitelűek ugyan hárompofásak, edzett acélból készültek, ám a multigépek készleteihez többnyire négypofás, színesfémből készült, 2,4 és 3,2 mm-es patronokat mellékelnek, a készletekben levő szerszámok szárához igazodóan. A kis tokmányokba ugyan 0,4-3,4 mm-ig bármilyen hengeres szárú szerszámot, vagy anyagot befoghatunk, ám a megvezetésük kevésbé pontos a patronokénál. Ez főként a különféle kis átmérőjű fúrók használatánál hátrányos, de más jellegű munkáknál is fontos szempont lehet.
A patronok természetesen az adott géphez valók és bármely egyéb gyártmányú, de patronos befogáshoz készült megmunkáló szerszámok rögzítésére megfelelnek, viszont más köztes méretű hengeres szárú egyéb szerszámok, anyagok befogására nem biztos, hogy alkalmasak. Kezelésük az esetleges patroncserék miatt kissé nehézkes. A tokmányt univerzálisabban használhatjuk, viszont kis mérete miatt a patron szűk helyeken előnyösebb.
Külön tartozékként kis méretű tokmány is beszerezhető, pl. a Dremel gépekhez, de ez csak e gyártmányokhoz használható. Más gépekhez a kiálló tengelyvég menetéhez igazodva elég nehéz tokmányt találni. Ezt nemcsak a tengelyvég menete, hanem a burkolaton túlnyúló tengelyvég hossza is befolyásolja. Ne feledjük, hogy csak a patronba fogható szár-átmérők mérete szabványos, a patronok azonban eltérő kialakításúak, a szorító anyák menete pedig a gép kiálló tengelyátmérőjéhez igazodó. A 3,4 mm-nyire nyitható tokmányokba, patronokba pl. a Dremel gépeken
44 mm mélyen lehet rúdanyagokat betolva rögzíteni. Ez a lehetőség patronok esetében csak az adott átmérők esetében használható ki, és a más gyártmányoknál többnyire csak 25 mm.

A készletek különbözőek!

Amikor multigépet választunk, akkor nem árt azt is figyelembe vennünk, hogy a készlet valójában milyen szerszámokat és más kiegészítőket tartalmaz. A legtöbb esetben a mellékelt szerszámok darabszámán belül több azonos eszköz is található. A gépeket kofferes készletben kínálják, ez a tárolásukat könnyíti meg. Az elkopott vagy újabb, speciális célra megfelelő szerszámokat többnyire csak a Dremel szerszám választékából pótolhatjuk, mert a legtöbb barkácsáruházban ezek kaphatók. Ezek között számos eszköz, pl. a csiszolóhengerek, a köszörűkövek bizony szó szerinti fogyóeszköz, különösen, ha nem a megmunkálandó anyaghoz valókat használjuk nagy fordulat mellett. Az olcsóbb gépekhez azonban újabban már 40 darabos csiszolóeszközöket tartalmazó külön készletet is beszerezhetünk a barkácsboltokban, szerszámüzletekben, mégpedig viszonylag igen kedvező, 1300, illetve 2650 Ft-os áron.

Gépkiegészítő tartozékok

A különböző tartozékok választéka sem mellékes, mert pl. modellezéshez, vagy precíziós darabok készítéséhez már gépállványra, fúróállványra, esetleg marófeltétre is szükségünk lehet. Ilyen tartozékokat jelenleg széles körben megint csak a Dremel biztosít. A gyakrabban használható hajlékonytengelyt azonban könnyebb beszerezni, sőt több gépkészletnek (pl. Casals, Ferm, PowerPlus) tartozéka is. Kivitelük többnyire hasonló, és említésre méltó sajátosságuk, hogy a tengelymarkolat fedi a forgó befogófejet, hátrahúzva pedig a tengelyt rögzítve könnyíti meg a szerszám befogását, cseréjét. A hajlékony tengelyek előnye, hogy markolatukat a gépnél könnyebb kézben tartani, a munkát így könnyebben lehet elvégezni, de csak akkor, ha a tengelyt nem hajlítjuk meg kis ívben. Ezzel ugyanis már munka nélkül is jelentősen leterheljük a fúrógépet, ami fordulatszámesést idézhet elő. Az előzőkből adódóan bizonyos fokig számolni kell azzal is, hogy a hajlékony tengellyel való munkavégzést meg kell szokni, mert a tengely merevsége bizonyos fokig korlátozza a kezünk szabad mozgását és a szerszám kezelését is.
A külön vásárolt hajlékony tengelyeknél lényeges a gépre csatlakoztatásuk módja. Általában a tengely négyszögű menesztőszárral csatlakozik a gép tengelyére hajtott menesztő-anya nyílásába, és a burkolatát a gép menetes nyakára hajtott hüvely rögzíti. Fontos, hogy lehetőleg azonos gyártmányú legyen a gép és a hajlékony tengely is, különben a csatlakoztatások nem lesznek megfelelőek. Különösen, ha a géphez nincs négyszögnyílású menesztőanya. Hajlékony tengely használatához praktikus a gépet állványra függeszteni, ezért célszerű olyan készletet választani, amely ezt a teleszkóposan kihúzható csőállványt is tartalmazza.
Ami pedig a különféle befogóállványokat és szerszámfeltéteket illeti, ezek beszerzéséhez lényeges a gépek nyakátmérőjének, valamint a beszerezhető tartozékok befogójának a mérete is. Mivel ilyen speciális szerszámfeltétekből szinte csak Dremel gyártmányok kaphatók, amelyeknek befogó nyakmérete 20 mm átmérőjű, a gépek nyakméreteinek különbözőségét egy megfelelő falvastagságú és felréselt palástú hézagoló gyűrűvel lehet kiegyenlíteni. Így kis szerencsével az olcsóbb gépekhez is használhatunk különféle speciális tartozékot, ha a munkánk jellege ezt megkívánja, és a pénztárcánk is elbírja a megvásárlásukat. Ezek a tartozékok ugyanis precíziós kivitelük miatt nem olcsók, ám pl. egy fúróállvány, vagy finom fazonmarásra alkalmas asztal nagyon hasznos lehet igényesebb bútorasztalos munkákhoz, egyedi képkeretek készítéséhez. De a Dremel csempemarót csak Dremel gépekhez lehet használni, mert ezek menetes nyakát kell a feltétbe hajtva rögzíteni. A többi gép is menetes nyakú ugyan, de méretük, menetük eltérő a csempemaróétól.

Ajánlások vásárláshoz, géphasználathoz

A kis hálózati fúrógépek szabályozható fordulatszámuk mellett az alsó, leszabályott fordulat-tartományokban kissé erőtlennek tűnhetnek, ám 15 000 fordulat felett már egyre "izmosabbak". A fordulatszámnövelés azonban fokozott zajt is okoz, amit vásárláskor érdemes meghallgatni. Közben a kezünkbe szorított gép rezonanciáját is érzékeljük, amely természetesen a fordulatszámmal együtt növekszik. A kínálatban vannak viszonylag csendes, és finom futású gépek is, ám ez inkább a drágábbakat jellemzi. A készlet adottságaira is célszerű már a vásárláskor gondolni, mert mint a fentiekből kitűnik, a készletek bővítésének megvannak a maga korlátai.
A gépek - magas fordulatszámuk miatt - óvatosabb szerszám kezelést igényelnek. Az anyaglemunkálás közben erősen, viszonylag gyorsan felmelegedhet a szerszám és a munkadarab is. Ennek elkerülése érdekében visszafogottan kell a szerszámokkal dolgozni. Az anyag lemunkálásának ütemét nem szabad erőltetni. Hagyjuk a szerszámot dolgozni, és akkor nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés.
A megfelelő fordulatszám kiválasztásához fokozatosan célszerű növelni a szerszám forgását. Alacsony fordulaton nem lesz elég hatékony az anyaglemunkálás, a túl magas pedig túlhevülést idéz elő, ami nemcsak a szerszámot, de esetenként az anyagot is károsítja. A fa csiszolás közben beég, a fémek elszíneződhetnek, kilágyulnak, a lágyabb anyagúak szemcséi kenődnek, a műanyagok megolvadnak. Ez a szerszámokra is kihatással van, élüket veszítik, a kövek pedig erőteljesen megkopnak, esetleg felületüket eltömik a már leválasztott anyagszemcsék. Ezért csak minőségi, az anyagnak megfelelő szerszámokat, a csomagolásukon megadott fordulaton ajánlatos használni.
Természetesen a megmunkálandó anyaghoz a megfelelő szerszámot használjuk. Ez különösen a kemény anyagokra vonatkozik. A műanyagoknál is legyünk nagyon óvatosak, mert a hőre lágyuló anyagok gyorsan meglágyulnak, a szerszámokra kenődhetnek. A szerszámokat tehát soha ne nyomjuk erősen a munkadarab felületére, és munka közben ajánlatos védőszemüveget viselnünk.
Használat közben pl. a köszörűkövek egyenetlenül kophatnak le. Ez egyrészt nehezíti a munkát, másrészt a gép csapágyazásának sem használ. Az ilyen köszörűkövek felületét a készletekhez mellékelt, ún. lehúzó-kővel kell felújítani. Ez viszont a kövek szemcséi közé kenődött, vagy beégett anyagszemcséket ritka esetben távolítja el. Az ilyen köveket ajánlatos újakra cserélni.
A különféle maró- és csiszoló eszközök "erőltetett menetben" kitörésre hajlamosak, ezt mindenképpen célszerű elkerülni, mert közben mély, nehezen eltávolítható nyomokat hagynak a megmunkált felületen. A sebesen forgó gépet ezért erősen, de nem görcsösen kell szorítani, hogy a szerszám irányítása ne legyen túlságosan fárasztó. Mivel a gépeket elég vaskos burkolat veszi körül, a finomabb munkáknál célszerű hajlékony tengelybe fogott szerszámmal dolgozni. Ennek is megvannak a hátulütői, mivel a karcsú befogó markolatot könnyebb az ujjunk között tartani, viszont a tengelyburkolat nehezebbé teszi, pontosabban viszszafogja a kezünk szabad mozgását.
Munka közben ügyeljünk arra, hogy a tengely ne csavarodjon meg túlságosan. Erre a gép hangjának mélyülése figyelmeztet, és a markolat, illetve a szerszám irányítása is nehéz lesz. Fúráshoz csak a patronba illő fejeket használjunk, ez alól csak a tokmány kivétel, amelybe 0,5-3,4 mm között bármilyen fúró, vagy kis marószerszámot be lehet fogni. A folyadékos hűtés fémek fúrásakor szinte kötelező, éppen úgy, mint a jól élezett fúró, a lehető legalacsonyabb fordulatszám, és a központ bejelölése.
Körkeféket, huzalkorongokat csak finoman a felületre érintve használjuk, különben a szerszámok gyorsan tönkremennek. A polírkorongokkal is hasonló módon dolgozzunk, és a különféle vágótárcsákat se terheljük túl; 1,2 mm-nél vastagabb anyagok vágásához speciális anyagú tárcsát használjunk, amelyeknek anyaga üvegrosttal megerősített. Ezek azonban csak vágásra alkalmasak oldaluk csiszolásra nemk!
A különféle multigép készleteket és egyéb tartozékaikat a barkácsáruházakban, bevásárló központok műszaki osztályain, barkácsboltokban és a szerszámszaküzletekben lehet megvásárolni. Az Ezermester bazár is tartja szinte mindegyiket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akkutechnológia a kertben

Innovatív, csendes és tökéletesen környezetbarát, az AL-KO akkus gépcsaládok közös jellemzője. A sor azonban további kedvező tulajdonságokkal folytatható: szagmentes, tiszta, vezeték nélküli,...


18 voltos, akkus, többfunkciós fűnyíró

A Metabo RM 36-18 LTX BL 46 18 voltos akkus fűnyírója nagy zöldfelületeken alkalmazható. Rögtön három funkciót egyesít magában: füvet nyír és gyűjt, ezenkívül hatékonyan mulcsol anagy...