Szabályozható, koncentrált hőforrások

Hőlégfúvók

2010-03-17 13:49:19 |

Számos olyan művelet van, amelyeknek az elvégzéséhez viszonylag magas hőmérsékletre kell a különféle anyagokat felhevíteni. E célra fejlesztették ki a hőlégfúvókat, amelyekkel ez a feladat gyorsan elérhető. Hasonlóak a hajszárítókhoz, csak a hőlégfúvóknak sokkal nagyobb a hőteljesítményük. Segítségükkel a műanyagok többsége könnyen alakítható, hegeszthető, és még számos egyéb feladat elvégzését is megkönnyítik.

A hőlégfúvók 230 V-os feszültséggel működnek, teljesítményfelvételük gyártmánytípustól függően 1500-2300 W. Intenzív légáramukat a ventillátor állítja elő, a levegőt pedig mechanikusan, vagy elektronikusan szabályozott fűtőtest hevíti fel. Az újabb fejlesztésű készülékek már több fokozatúak, ami azt jelenti, hogy a kiáramló levegő hőmérséklete előre választható, a ventillátor pedig a forró levegőt egy adott, vagy több fokozatban, egyre növekvő mennyiségben fújja ki a készülék fúvócsövén.
A korszerűbb készülékeken a légáram hőfoka fokozatmentesen állítható, a forró levegő kiáramló mennyisége pedig a hőfok emelkedésével növekszik is. Ez azonban nem törvényszerű, mert az intenzívebb használatra gyártott készülékek eleve nagy mennyiségű levegőt áramoltatnak ki a fúvócső végén, és csak a kifújt levegő hőfokát lehet szabályozni. Ezáltal a munkafelületet sokkal egyenletesebben lehet alacsonyabb hőfokon a kívánt mértékűre felhevíteni, mivel kisebb a melegített anyag visszahűlésének a lehetősége.

Vezetékcsatlakozók zsugorszigetelése hőlégfúvóval hibamentesen kivitelezhető A különböző hőértékeket a fokozatkapcsolóval, vagy elektronikus hőfokszabályozóval lehet fokozatmentesen beállítani. Az egyszerűbb készülékeken az adott hőértékű fokozatokhoz a kifújt légmennyisége is adott. A tényleges hőfokot, illetve annak fokozatát az igényesebb készülékeken LED-ek, vagy LCD kijelző alapján lehet ellenőrizi, másokon viszont csak a kapcsoló fokozatának állása ad erről szerény információt.
A hőlégfúvó készülékek általában pisztoly alakúak, ami a forró légáram irányítása szempontjából nagyon előnyös. E készülékek súlya 0,6-0,9 kg közötti. Lényeges, hogy talpukra állítva is stabilak és billegésbiztosak legyenek, így mind a két kezünk szabad maradhat a munka végzéséhez. Ez azonban nem minden készüléknél van így, érdemes erre külön ügyelni.
Továbbá arra is, hogy az adott gyártmánytípusra milyen kiegészítő fúvókák erősíthetők fel, ezek ugyanis jelentősen kiszélesítik a szerszámmal végezhető műveletek sorát. Esetenként külön lehet megvásárolni őket, amelyek egy adott készülék fúvócső átmérőjéhez illeszkedek. A különböző gyártmányok fúvócsöve ugyanis eltérő méretű.
A széles fúvókák széles felületi sugáreloszlást eredményeznek, és szárításnál, festékrétegek eltávolításakor nagyon hasznosak. A reflektor fúvókákat csövek forrasztásakor, zsugorcsövek hevítésénél lehet előnyösen használni, míg a különféle méretű szűkítő fúvókák a koncentrált helyek hevítését könnyítik meg. A széles nyílású fúvóka a lemezek és fóliák összehegesztéséhez szükséges tartozék, a speciális kialakítású hőtükör pedig műanyagrudak, csövek tompa összehegesztésének nélkülözhetetlen.

Az azonos anyagú műanyag fóliák összehegesztésében is nagy segítség a megfelelő fúvókával kiegészített hőlégfúvó A nagyobb teljesítményű hőlégfúvók alkalmasak műanyaglemez padlók széleinek összehegesztésére is. E művelethez speciális kialakítású hegesztőpapucsot kell a fúvócsőre húzni, és a köztes rések kitöltéséhez e célra gyártott műanyag hegesztőhuzalok is szükségesek. A hő hatására meglágyult padlólap széleket a hegesztőpapucsban fellágyított hegesztőhuzal a rést kitöltve hegeszti össze. E művelet azonban kellő anyagismeretet és gyakorlatot igényel, ezért főként iparosok alkalmazzák.

Einhell BT-HA 1500

A készülék felvett teljesítménye 1500 W, két fix fokozatú, 300 és 500 fokos léghőmérséklet mellett 280, illetve 480 l/p a légáram teljesítménye.

Extol 411012

A készülék minden tekintetben kétfokozatú, teljesítményfelvétele 1000, illetve 2000 W, választható hőtartománya 350, illetve 550 fokos, 300 l/p és 500 l/p teljesítményű légáram biztosítása mellett.

Extol Prémium HG18 VT

Az 1800 W felvett teljesítményű készülék kétfokozatú, 75-400 fokos hőtartományban 250l/p, 85-600 fok közöttiben pedig 500 l/p a kiáramló levegő mennyisége. A hőfok elektronikusan szabályozható, és digitális kijelző segítségével ellenőrizhető.

Makita HG 5002K

1600 W-os felvett teljesítmény mellett kétfokozatú, 350 és 500 fokos a hőfoktartománya, a kiáramló légmennyiség pedig mind a két hőtartományban 500 l/p.

Makita HG 551 VK

A típus felvett teljesítménye 1800 W, hőfoktartománya fokozatmentesen 100-550 fok között szabályozható. A készülék túlmelegedés elleni védelemmel rendelkezik, légszállítása pedig 500l/p.

Black&Decker CD 701

A 1800 W felvett teljesítményű készüléken két-, 300 és 500 hőfokértékű fokozat kapcsolható 500-600 l/p-es légárammal.

Black&Decker KX2000K

A készülék 2000 W felvett teljesítményű, hőmérséklete 50-600 fok közötti tartományban fokozatmentesen szabályozható, a szállított levegő mennyisége pedig 300-650 l/p között a hőfok emelkedés arányában változik.

Bosch GHG 600 CE

A fokozatmentesen, 100 és 600 fok között szabályozható, 2000 W felvett teljesítményű készülék légárama kétfokozatú: 350 és 550l/p.

Bosch GHG 660 LCD

A 2300 W felvett teljesítményű készülék léghőmérséklete 50-660 fok között fokozatmentesen szabályozható, a légárama pedig 250-500 l/p között a hőmérséklet emelkedéshez igazodva változik. A léghőmérséklet LCD kijelzőn ellenőrizhető.

Steinel HG 2310 LCD

A hőlégfúvó felvett névleges teljesítménye 2300 W, hőmérsékleti tartománya fokozatmentesen szabályozható 50-650 fok között. A légárama kétfokozatú, 150-200 és 500l/p. A hőfok beállítás LCD kijelzőn ellenőrizhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Festékek eltávolítása

Vannak olyan esetek, amikor arégi, többször átfestett ajtók, ablakok, kerítésekvagy egyéb használati tárgyainkról már nagyon is ajánlatos a testes bevonatok eltávolítása. A munka nem kellemes,...