Festékek eltávolítása

2017-08-02 08:16:55 | Módosítva: 2017-08-02 08:21:34

Vannak olyan esetek, amikor a régi, többször átfestett ajtók, ablakok, kerítések vagy egyéb használati tárgyainkról már nagyon is ajánlatos a testes bevonatok eltávolítása. A munka nem kellemes, és elég hosszadalmas is, különösen, ha tagolt felületekről van szó. Az ilyen munkákat csak jól szellőztetet helyen, vastag, vegyszerálló gumikesztyűben ajánlott végezni, mert a marószerek gőzei esetenként bőrirritációkat okozhatnak.


Minden festési munka alapja a simára csiszolt, tiszta, és szennyeződésmentes felület. Ezt azonban nem könnyű elérni. A munka csak akkor lesz sikeres, ha a mázolt felületekről először a lepattogzott, festékrétegeket teljesen eltávolítjuk. Ehhez a legismertebb festéklemaró szer a kromofág, azonban számos más és korszerűbb termék is van már. Ám bármelyik szert is választjuk, alaposan olvassuk el annak a használati utasítását, mert lehet, hogy a megszokottól eltérően kell alkalmazni.

Bármelyik festéklemarót is használjuk, azt a lemarandó területre ecsettel bőségesen kenjük fel, és hagyjuk hatni. Ám – főként az oldószereseknek – nem szabad a felületre száradni, hanem amint elkezd a festék hólyagosodni, spatulyával vagy kaparóvassal azonnal távolítsuk el a felmaródott anyagot. Lehet, hogy a felületeket többször is át kell kenni, ha túl vastag a régi festékréteg. A lekapart festékréteget egy edénybe gyűjtsük össze, mert ez nem tekinthető háztartási szemétnek, hanem veszélyes vegyi hulladék. A festéklemaró szerek maradékát a felület letisztítása után semlegesíteni kell, majd jöhet a lecsiszolás, portalanítás, újra alapozás.
A régi festékrétegeket hőlégfúvó lapos toldatával is fellazíthatjuk, ám az alkalmazott hőfok ilyen esetekben nagyon fontos, mert pl. fafelületeket a túl forró levegő akár meg is égetheti. Ezért amint a festékréteg hólyagosodni kezd, közvetlenül mögötte haladva a kaparóvassal toljuk le a már fellazult festékrétegét. A nehezen hozzáférhető helyeket, mint pl. aljazásoknál, éleknél a spatulyával nem lehet teljesen megtisztítani a régi festéktől, ott használhatunk erős huzalkefét, vagy acélgyapotot is. A festék eltávolítása után az alapfelületet alaposan le kell tisztítani. A folyadékos, vagy géles festékeltávolítók esetében a szer semlegesítése után a tiszta felületet a csiszolás előtt teljesen ki kell szárítani. A kisebb és főként tagolt fém tárgyakról a festéket rozsda és festékeltávolító koronggal is le lehet koptatni az alapfelületig. Ez az ún. „néger” csiszolótárcsa fúrógépbe fogható, 100 mm átmérőjű és max. 11 500 f/p fordulatig használható hatásosan. A Skil gyárt olyan elektromos festékkaparó- és polírozó készüléket is, amelybe ez a fekete és hatékony csiszolótárcsa akár fafelületek tisztítására és fémfelületek polírozására is alkalmas – a készlethez mellékelt tartozékokkal.

A hagyományos kromofágon kívül számos egyéb festéklemaró szer között lehet választani. A Szuperkromofág metilénklorid-mentes, gyöngyházszínű és gyümölcsillatú, viszkózus folyadék. Ecsettel szakaszosan felkenve 10-15 perc alatt felmarja a régi festéket. A régebbi, vastagabb rétegeknél azonban többször is be kell kenni a makacsabb részeket. A lemart felületet vízzel, vagy oldószeres lemosással kell semlegesíteni. Nagyon jó hatásfokkal lehet használni szinte bármilyen festék lemarásához a PoliFag Max 5 festéklemarót. Nem tartalmaz semmilyen maró hatású szert, kémhatása semleges. Színtelen, kissé opálos sűrű folyadék, amely pár perc alatt felmar minden festékréteget, ám csak 10-25 fok között használható hatásosan. A szer párolgáscsökkentő adalékot is tartalmaz. A vastagabb festékrétegek esetében többszöri átkenés szükséges lehet. Kisebb festett felületekhez használható a környezetbarát Pinsel Reininger és Farblöser festékeltávolító folyadék. Ez emulgeálja a festékeket, zsírokat, diszperziókat. Ecsetelés után a szer vízzel lemosható. Ecsetek, festőhengerek tisztításához is kiválóan használható, ha 10 órán át a folyadékba áztatjuk, majd szappanos vízben alaposan átmossuk a szerszámokat. A Tikurilla Owatrol Dilunett, is kiváló hatékonyságú festékeltávolító szer. Nem tűzveszélyes, és akár 8 réteg festéket is felmar egy alkalmazás során. Könnyen felhordható, és nem folyik meg.


A sűrűn folyós festékeltávolító szereken kívül géles állagú festéklemarók is kaphatók. Előnyük, hogy nem folynak meg a tagoltabb felületeken sem. Általában univerzálisan használhatók minden felületen. Ecsettel vagy hengerrel hordhatók fel. Érdemes a használati utasítás alapján eldönteni, hogy milyen festékekre nem alkalmas. A Supralux festéklemarója is zselés állagú éppen úgy, mint az Anda zselés festéklemarója. Szinte minden festékre, még epoxy, poliuretán és akár kétkomponensű festékek eltávolítására is használhatók – még beton felületeken is. A gélek beszáradt ecsetek kitisztítására is alkalmasak, ha 24 órára a gélbe mártva hagyjuk, és másnap mosószeres vízzel kimossuk. A Polifarbe festékeltávolító gélje már az EU-s szabványnak megfelelő speciális mix, ami a bekenését követően 1-5 perc alatt fejti ki a hatását. Csepegés-mentes, könnyen felhordható ecsettel bármely fa, fém és üveg felületre is. A vastagabb festékrétegeknél esetleg szükség lehet újabb réteg felhordására. A felület – zsírtalanítás és csiszolás után – bármely festékkel átvonható. Hasonló előnyös tulajdonságú a Coror festéklemaró gél is, amely még a porszórt és a 2-komponensű festékeket is felmarja. Ezt a gélt is ecsettel, elég vastag rétegben ajánlott a felületre kenni, a hatása szerencsés esetben 2-3 perc alatt hat. A vastagabb bevonóanyagok a felmarásához 2 óra is kell. A kaparóvassal vagy ronggyal a festékréteg könnyen eltávolítható. A letisztított felület szappanos vízzel vagy hígítós mosással semlegesíthető, és száradás után következhet a csiszolás, alapozás.


Az előbbieken kívül kapható még paszta állagú, pl. Abbeizpaste SE-2 festékeltávolító is, ami használat előtt átkeverendő, majd spatulyával 2-5 mm vastagságon kell a felületre kenni. Maró hatásához egy éjszaka szükséges, ám akkor már teljesen tiszta felületet ad. Másnap a felmart festék és a paszta maradéka egy erős kefével könnyen eltávolítható, lemosást nem, esetleg csak egy alapos csiszolást igényel a pasztával lemart anyag felülete.

A különféle festéklemaróknál nehéz kiszámítani az adott felülethez szükséges mennyiséget, mert ez a bevonat vastagságától, vegyi összetételétől is függ. Ezért előbb kisebb kiszerelésben érdemes kipróbálni, majd ennek hatásossága alapján megbecsülhető a még szükséges marószer mennyisége.

Többször mázolt ajtó

Egy régi, többször mázolt ajtó felújításakor legjobb az összes festé­ket eltávolítani róla. Először spaklival távolítsuk el a már laza, felrepedezett festékréteget, majd hőlégfúvóval, vagy benzinlámpával a maradék, még tapadó festékrészeket is. Kicsit rizikós művelet, mert ha nem vigyázunk, a forró levegő könnyen berepeszti az üveget, egyszerűbb előtte még épen kiszedni a keretből. A forró levegővel csak meg kell lágyítani a festékréteget, utána már spaklival könnyű letolni. Kezünkre vigyázzunk, mert csúnya égési sebeket lehet szerezni egy kis figyelmetlenséggel is.

Ezután egy alapos csiszolás szükséges, lehetőleg addig, amíg a fakeretnek egészséges fa színe lesz. A csiszolásnál figyeljünk arra, hogy az elszürkült, nap által kiszívott részek rostjai sokkal gyengébbek, mint az egészséges területeké, ezért könnyű ezeken a helyeken mélyebbre csiszolni a fát. Ha nem túl nagy a különbség, alapozás után fagittel kiegyenlíthetjük a hibát, lényeg, hogy a fedőréteget már sima és sík felületre vigyük fel, különben nagyon csúnya lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dulux EasyCare

Miután az Ezermester szerkesztőségének falait enyhén szólva is kifogásolhatónak találtuk, úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk az új Dulux falfestéket. Bár falaink egy gyerekszoba extra terhelésének...


Spray festékek és használatuk

A barkács áruházak, és a festékboltok polcain számtalan gyártó palackos, ún. spray festéke is megtalálható. A bőséges választékban alapozók, zománcok és decor felületeket adó festékek, mint pl....