Festékek eltávolítása

2017-08-02 08:16:55 | Módosítva: 2017-08-02 08:21:34

Vannak olyan esetek, amikor a régi, többször átfestett ajtók, ablakok, kerítések vagy egyéb használati tárgyainkról már nagyon is ajánlatos a testes bevonatok eltávolítása. A munka nem kellemes, és elég hosszadalmas is, különösen, ha tagolt felületekről van szó. Az ilyen munkákat csak jól szellőztetet helyen, vastag, vegyszerálló gumikesztyűben ajánlott végezni, mert a marószerek gőzei esetenként bőrirritációkat okozhatnak.


Minden festési munka alapja a simára csiszolt, tiszta, és szennyeződésmentes felület. Ezt azonban nem könnyű elérni. A munka csak akkor lesz sikeres, ha a mázolt felületekről először a lepattogzott, festékrétegeket teljesen eltávolítjuk. Ehhez a legismertebb festéklemaró szer a kromofág, azonban számos más és korszerűbb termék is van már. Ám bármelyik szert is választjuk, alaposan olvassuk el annak a használati utasítását, mert lehet, hogy a megszokottól eltérően kell alkalmazni.

Bármelyik festéklemarót is használjuk, azt a lemarandó területre ecsettel bőségesen kenjük fel, és hagyjuk hatni. Ám – főként az oldószereseknek – nem szabad a felületre száradni, hanem amint elkezd a festék hólyagosodni, spatulyával vagy kaparóvassal azonnal távolítsuk el a felmaródott anyagot. Lehet, hogy a felületeket többször is át kell kenni, ha túl vastag a régi festékréteg. A lekapart festékréteget egy edénybe gyűjtsük össze, mert ez nem tekinthető háztartási szemétnek, hanem veszélyes vegyi hulladék. A festéklemaró szerek maradékát a felület letisztítása után semlegesíteni kell, majd jöhet a lecsiszolás, portalanítás, újra alapozás.
A régi festékrétegeket hőlégfúvó lapos toldatával is fellazíthatjuk, ám az alkalmazott hőfok ilyen esetekben nagyon fontos, mert pl. fafelületeket a túl forró levegő akár meg is égetheti. Ezért amint a festékréteg hólyagosodni kezd, közvetlenül mögötte haladva a kaparóvassal toljuk le a már fellazult festékrétegét. A nehezen hozzáférhető helyeket, mint pl. aljazásoknál, éleknél a spatulyával nem lehet teljesen megtisztítani a régi festéktől, ott használhatunk erős huzalkefét, vagy acélgyapotot is. A festék eltávolítása után az alapfelületet alaposan le kell tisztítani. A folyadékos, vagy géles festékeltávolítók esetében a szer semlegesítése után a tiszta felületet a csiszolás előtt teljesen ki kell szárítani. A kisebb és főként tagolt fém tárgyakról a festéket rozsda és festékeltávolító koronggal is le lehet koptatni az alapfelületig. Ez az ún. „néger” csiszolótárcsa fúrógépbe fogható, 100 mm átmérőjű és max. 11 500 f/p fordulatig használható hatásosan. A Skil gyárt olyan elektromos festékkaparó- és polírozó készüléket is, amelybe ez a fekete és hatékony csiszolótárcsa akár fafelületek tisztítására és fémfelületek polírozására is alkalmas – a készlethez mellékelt tartozékokkal.

A hagyományos kromofágon kívül számos egyéb festéklemaró szer között lehet választani. A Szuperkromofág metilénklorid-mentes, gyöngyházszínű és gyümölcsillatú, viszkózus folyadék. Ecsettel szakaszosan felkenve 10-15 perc alatt felmarja a régi festéket. A régebbi, vastagabb rétegeknél azonban többször is be kell kenni a makacsabb részeket. A lemart felületet vízzel, vagy oldószeres lemosással kell semlegesíteni. Nagyon jó hatásfokkal lehet használni szinte bármilyen festék lemarásához a PoliFag Max 5 festéklemarót. Nem tartalmaz semmilyen maró hatású szert, kémhatása semleges. Színtelen, kissé opálos sűrű folyadék, amely pár perc alatt felmar minden festékréteget, ám csak 10-25 fok között használható hatásosan. A szer párolgáscsökkentő adalékot is tartalmaz. A vastagabb festékrétegek esetében többszöri átkenés szükséges lehet. Kisebb festett felületekhez használható a környezetbarát Pinsel Reininger és Farblöser festékeltávolító folyadék. Ez emulgeálja a festékeket, zsírokat, diszperziókat. Ecsetelés után a szer vízzel lemosható. Ecsetek, festőhengerek tisztításához is kiválóan használható, ha 10 órán át a folyadékba áztatjuk, majd szappanos vízben alaposan átmossuk a szerszámokat. A Tikurilla Owatrol Dilunett, is kiváló hatékonyságú festékeltávolító szer. Nem tűzveszélyes, és akár 8 réteg festéket is felmar egy alkalmazás során. Könnyen felhordható, és nem folyik meg.


A sűrűn folyós festékeltávolító szereken kívül géles állagú festéklemarók is kaphatók. Előnyük, hogy nem folynak meg a tagoltabb felületeken sem. Általában univerzálisan használhatók minden felületen. Ecsettel vagy hengerrel hordhatók fel. Érdemes a használati utasítás alapján eldönteni, hogy milyen festékekre nem alkalmas. A Supralux festéklemarója is zselés állagú éppen úgy, mint az Anda zselés festéklemarója. Szinte minden festékre, még epoxy, poliuretán és akár kétkomponensű festékek eltávolítására is használhatók – még beton felületeken is. A gélek beszáradt ecsetek kitisztítására is alkalmasak, ha 24 órára a gélbe mártva hagyjuk, és másnap mosószeres vízzel kimossuk. A Polifarbe festékeltávolító gélje már az EU-s szabványnak megfelelő speciális mix, ami a bekenését követően 1-5 perc alatt fejti ki a hatását. Csepegés-mentes, könnyen felhordható ecsettel bármely fa, fém és üveg felületre is. A vastagabb festékrétegeknél esetleg szükség lehet újabb réteg felhordására. A felület – zsírtalanítás és csiszolás után – bármely festékkel átvonható. Hasonló előnyös tulajdonságú a Coror festéklemaró gél is, amely még a porszórt és a 2-komponensű festékeket is felmarja. Ezt a gélt is ecsettel, elég vastag rétegben ajánlott a felületre kenni, a hatása szerencsés esetben 2-3 perc alatt hat. A vastagabb bevonóanyagok a felmarásához 2 óra is kell. A kaparóvassal vagy ronggyal a festékréteg könnyen eltávolítható. A letisztított felület szappanos vízzel vagy hígítós mosással semlegesíthető, és száradás után következhet a csiszolás, alapozás.


Az előbbieken kívül kapható még paszta állagú, pl. Abbeizpaste SE-2 festékeltávolító is, ami használat előtt átkeverendő, majd spatulyával 2-5 mm vastagságon kell a felületre kenni. Maró hatásához egy éjszaka szükséges, ám akkor már teljesen tiszta felületet ad. Másnap a felmart festék és a paszta maradéka egy erős kefével könnyen eltávolítható, lemosást nem, esetleg csak egy alapos csiszolást igényel a pasztával lemart anyag felülete.

A különféle festéklemaróknál nehéz kiszámítani az adott felülethez szükséges mennyiséget, mert ez a bevonat vastagságától, vegyi összetételétől is függ. Ezért előbb kisebb kiszerelésben érdemes kipróbálni, majd ennek hatásossága alapján megbecsülhető a még szükséges marószer mennyisége.

Többször mázolt ajtó

Egy régi, többször mázolt ajtó felújításakor legjobb az összes festé­ket eltávolítani róla. Először spaklival távolítsuk el a már laza, felrepedezett festékréteget, majd hőlégfúvóval, vagy benzinlámpával a maradék, még tapadó festékrészeket is. Kicsit rizikós művelet, mert ha nem vigyázunk, a forró levegő könnyen berepeszti az üveget, egyszerűbb előtte még épen kiszedni a keretből. A forró levegővel csak meg kell lágyítani a festékréteget, utána már spaklival könnyű letolni. Kezünkre vigyázzunk, mert csúnya égési sebeket lehet szerezni egy kis figyelmetlenséggel is.

Ezután egy alapos csiszolás szükséges, lehetőleg addig, amíg a fakeretnek egészséges fa színe lesz. A csiszolásnál figyeljünk arra, hogy az elszürkült, nap által kiszívott részek rostjai sokkal gyengébbek, mint az egészséges területeké, ezért könnyű ezeken a helyeken mélyebbre csiszolni a fát. Ha nem túl nagy a különbség, alapozás után fagittel kiegyenlíthetjük a hibát, lényeg, hogy a fedőréteget már sima és sík felületre vigyük fel, különben nagyon csúnya lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hódít és energizál a Sziéna

A lakásfestési trendekben is egyre markánsabban köszön vissza a divat fogalma: a falakat már csak kevesen festik fehérre, a pasztellek után most azerőteljes, meghatározó színek hódítanak.


Speciális festékek Svédországból

Belső terek kialakításánál egyre inkább határozott cél, hogy a felület ne csak esztétikailag, hanem technológiájában is rendszerszerűen kapcsolódjon a többi szerkezethez. Az egyik legfontosabb...