Városnyi ember a fedélzeten

Elindult az Icon of the Seas

2024-01-30 11:49:26 | Módosítva: 2024-01-30 12:01:32

A világ legnagyobb tengerjáró hajója szombaton indul első útjára. Az Icon of the Seas 8000 utas befogadására alkalmas. Miamiból futott ki, kihasználva a hajós világkörüli utazások növekvő népszerűségét. A hajót úgy építették, hogy cseppfolyósított földgázzal (LNG) működjön, amely tisztábban ég, mint a hagyományos tengeri üzemanyag, de nagyobb kockázatot jelent a metánkibocsátás szempontjából.


Környezetvédő csoportok szerint a hajó motorjából kiszivárgó, el nem égett metán rövid távú káros hatásai miatt elfogadhatatlan kockázatot jelent az éghajlatra nézve.

A tengerjáró hajók általában alacsony nyomású, kettős üzemanyaggal működő motorokat használnak, amelyek az égési folyamat során metánt szivárogtatnak a légkörbe. A tulajdonos szerint új hajója 24%-kal hatékonyabb a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében, mint ahogy azt a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) globális hajózási szabályozó hatósága előírja, ezt azonban a környezetvédők kutatása nem támasztotta alá. A felmelegedési hatás szempontjából a metán 20 év alatt 80-szor rosszabb, mint a szén-dioxid, így a kibocsátás csökkentése kulcsfontosságú a globális felmelegedés visszaszorítása szempontjából.


Becsléseink szerint az LNG tengeri üzemanyagként való felhasználása több mint 120%-kal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz az életciklus során, mint a tengeri gázolaj. Jelenleg a 300 tengerjáró hajó mintegy 6%-a közlekedik LNG üzemanyaggal. A 2024 januárja és 2028 decembere közöttre megrendelt 54 új hajó 63%-a várhatóan LNG meghajtású lesz.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: óceánjáró, LNG, metán

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A világ legnagyobb óceánjárója

A megtisztelő cím birtokosát a finnországi Turkuban gyártották. Méretei és luxus szolgáltatásai minden képzeletet felülmúlnak.