Az EU legnagyobb geotermikus rendszere Szegeden

2024-04-22 13:12:34 | Módosítva: 2024-04-22 13:52:25

Európai Unió legnagyobb geotermikus rendszere Szegeden lakóházakban, üzletekben és más épületekben biztosítja a hőt. A projektet az önkormányzat a helyi távfűtési vállalat javaslata alapján indította el, amely a régi gázalapú rendszert utólagosan átalakította. Egy olyan rendszert, amely az 1980-as évek elejéről származik.


Az új rendszer 27 kútból, 16 fűtőműből és 250 kilométernyi elosztócsőből álló hálózatával a felszín alatt rejlő hőenergiát hasznosítja, hogy azt meleg levegővé alakítsa. A geotermikus rendszer mintegy 70 millió euróba került, amelyből 23 milliót az Európai Unió kohéziós alapja finanszírozott. A rendszer Szeged városának mintegy felét, több mint 27 000 háztartást és több mint 400 középületet lát el hővel és meleg vízzel.

Nagyon hideg időben nem váltja ki teljesen a gázfelhasználást, de kellemesebb időben, a rendszer teljesen átáll a geotermikus fűtésre, tehát akár 100%-ban helyettesíti a gázt. A csúcsidőben, amikor mindenki kezet mos, délután, amikor mindenki fürdik, és nagyon nagy a hőigény, akkor a gázkazánok is bekapcsolnak, de ez körülbelül 50%-kal kevesebb, mint amit korábban használtak.

Ehhez sem az egyes lakások, sem a társasházak nem igényeltek semmilyen átalakítást. Ez is egy modellértékű projekt, ami sok más város számára is érdekes lehet. Európában több száz hasonló méretű és hasonló gázalapú rendszer van, sőt, még szénalapú rendszerek is léteznek, és ezek geotermikus vagy bármilyen megújuló energiaforrásra való átállítása nagyon fontos lenne.

forrás: Euronews

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: geotermia, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Precíz hőmennyiségmérés

Gyanítható, hogy a távfűtés kedvezményeinek elérhetősége előbb utóbb kikényszeríti, hogy a távfűtéses lakásokban is precízen lehessen szabályozni és mérni az elfogyasztott hőenergiát. Az előbb...


Apró tippek a hatékony fűtésért

Az idei télen a fűtési hatékonyság és a takarékosság nagyon felértékelődött, hiszen az energiaárak emelkedése miatt egy-egy család költségvetésének egyre nagyobb hányadát teszi ki a fűtési költség.