Babér

2025-02-03 21:07:59 | Módosítva: 2025-02-03 21:10:26

Korábban sok mediterrán eredetű növényt dézsában tartva cipeltünk be késő ősszel a fagymentes teleltető helyre. Ilyen volt a leander, a fügét és gránátalmát pedig takartuk a hideg ellen. A babér is dézsás növénynek számított, az utóbbi telek tapasztalata alapján azonban nyugodtan kint telelhet.


Ma már kerti növény, korábban teleltetni kellett

Az enyhe telek több szempontból rosszat tesznek kertünknek. Rendes fagyhatás híján nem ritkulnak meg, pusztulnak el a kórokozók és kártevők, így már tavasszal az első nemzedékük is nagyobb egyedszámmal indul szaporodásnak. Az enyhe tél miatt hamarabb rügyeznek és virágoznak a gyümölcsfák, emiatt egy fagyos éjszaka is megsemmisítheti a virágokat, lenullázhatja a termést. A hazai kultúrflóra is átalakulóban van, a babért például akár szoliter kerti cserjeként, vagy akár sövényként is egész évben a kertben tarthatjuk.

Ez annyiban örvendetes, hogy a gyógy- és fűszernövények sorában viszonylag kevés a cserje, és itt van egy, ami az utóbbi évek telei alapján már hazánkban is téltűrőnek bizonyul, örökzöld, szép zöldtömeget ad, és haszonnövény is, hiszen levele kedvelt fűszer- és gyógynövény. A babér levelének illóolaja alkalmazható reumás- és ízületi fájdalmakra, rándulásra jó hatású. A babérlevél olaját házilag is kivonhatjuk úgy, hogy enyhén felmelegített olívaolajba tesszük a babérleveleket, és idővel kész a babérolajos olívaolajunk. A babérlevélnek - illóolajainak köszönhetően - antibakteriális és gombaölő hatása is van.


Főként fűszer, de gyógy- és dísznövény is egyben

A babér, hivatalos nevén nemes babér (Laurus nobilis) egy örökzöld növény, melynek leveleit évezredek óta használják fűszerként. Története az ókorba nyúlik vissza. A görögök és a rómaiak szent növényként tisztelték, és számos kultúrában a győzelem, a dicsőség és a halhatatlanság szimbólumának tekintették. A babérkoszorú a költők, a hősök és a győztesek jelkép volt. Fűszerként való felhasználása is ősi eredetű. A Földközi-tenger térségében őshonos növény, és az itt élő népek már korán felfedezték jellegzetes aromáját és ízét. A babérlevelet számos ételhez hozzáadták, hogy fokozzák azok ízét és aromáját. A babér nemcsak ízletes, de számos jótékony egészségügyi hatással is rendelkezik. Levelei illóolajokat, antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaznak. A babérlevél fokozhatja az emésztőnedvek termelődését, és segíthet enyhíteni a puffadást és a görcsöket. Egyes kutatások szerint a babér segíthet csökkenteni a vércukorszintet. A babérban található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatóanyagok is hasznosak a szervezetben. Bár a babér számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, nagy mennyiségben fogyasztva emésztési problémákat okozhat. Terhes nőknek és szoptató anyáknak nem ajánlott a fogyasztása.

A babérlevél íze kesernyés, fűszeres és kissé fanyar. Az ételeknek jellegzetes aromát ad, és jól kombinálható más fűszerekkel; például fokhagymával, rozmaringgal és borssal. A babérlevelet számos ételhez használhatjuk, klasszikus fűszere a leveseknek és a főzelékeknek. Gyakran használják húsok pácolásához és sütéséhez.


Nem problémás növény

A babér mediterrán eredetű növény, így meleg és napos helyet igényel a kertben. A babér szereti a jó vízelvezetésű talajt és a rendszeres öntözést. Tehát legyen nedves a talaj, de ne álljon meg a víz benne. Amennyiben dézsásként tartjuk, és bent teleltetjük a régi módszer szerint, akkor is világos helyet és 5-12 °C körüli hőmérsékletet igényel. Télen se feledjük el néha megöntözni, hiszen örökzöld lévén a levelei télen is párologtatnak és szükségük van emiatt némi víz utánpótlásra.

Ha a kertben hagyjuk télire, akkor lehetőleg fal melletti, déli fekvésű védett helyet keressünk számára. Takarni csak akkor szükséges, ha az előrejelzés szerint több napon keresztül a hőmérséklet éjjel-nappal fagypont alá süllyed. Ekkor egyszerűen be lehet tekerni agroszövettel, mely jól szellőzik, átengedi a fényt, és akár 3-4 fokkal melegebbet képes tartani a növény körül a külső hőmérséklethez képest. Érdemes olyan tövekről szedett hajtásokkal szaporítani, amelyek már sok éve kint telelnek hazánkban, hiszen így elősegítjük a faj pozitív szelekcióját, és a jó téltűrő változatok kezdenek majd elterjedni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bazsalikom, az egyik legkedveltebb zöldfűszer

A fűszereket egyrészt szárítva és őrölve használjuk, de egyre többen kedvelik a zöldfűszereket, melyeket frissen leszedve egyből az ételekhez adhatunk. A bazsalikom nem véletlenül egyike a...


Zamatos zöldfűszerek

A fűszernövények ételeink ízesítésére használatosak, és többnyire gyógyhatással, emésztést segítő tulajdonsággal is rendelkeznek. A fűszereket használhatjuk szárítva, aprítva az ételre szórva,...