A legfontosabb, hogy javarészt olyan kemény, száraz fát érdemes választani a kályhánkhoz, mint a tölgy, bükk vagy az akác. Ne használjuk a kandallót hulladékmegsemmisítőnek. Lényeges, hogy minden begyújtás előtt tisztítsuk meg a kályhát a felhalmozódott hamutól, ezután kialakíthatjuk az úgynevezett tűzfészket: nagyobb farönkök a széleken, középen pedig a gyújtósnak szánt anyag – erre kerülhetnek később a kisebb és közepes darabok.
A mélyebb tűzterű kályhák esetében használhatjuk a felülről történő begyújtást. A meggyújtás ebben az esetben fentről történik, a gyújtós lángra kapása után begyulladnak a rakás tetején elhelyezett vékonyra aprított fák. Az égés során keletkezett parázs folyamatosan meggyújtja a lejjebb elhelyezett közepes és vastagabb fákat. A fentről való meggyújtás legnagyobb előnye a kéményben esetlegesen előforduló légdugó megszüntetése. A kémény felmelegítéséhez 8-10 perc aktív tüzelés szükséges, résnyire nyitott ajtóval, illetve liftes kandalló esetén az ajtó ujjnyi-résnyire történő felemelése mellett. Falazott kémény esetén szánjunk hosszabb időt erre a lépésre. Ebben a fázisban a kandalló tűzterének minden szabályzója legyen teljesen nyitott állapotban.
A rakás tetején meggyulladt vékony fa rögtön nagy lángon kezd égni, ami kis füsttel jár. Ez a láng elindítja a kémény huzatát és megszünteti az esetleges légdugót. Mire a rakásban elhelyezett közepes és vastag fa meggyullad, ami nagyobb füsttel jár, addigra a kémény huzatja már megfelelően erős, és a keletkezett füst könnyedén távozik a kéményen keresztül. Így nem csak a befüstölés előfordulását minimalizáltuk, hanem az üveg kormosodását is. Sikertelen begyújtás esetén ne nyissuk ki az ajtót, inkább zárjuk be. Várjuk meg, amíg a füst távozik a kéményen át, és ismételten álljunk neki a begyújtásnak. Ha meggyulladt a tűz, várjuk meg, míg a fa ténylegesen begyullad, nem csak a felületén táncolnak a lángok. A ténylegesen égő fa már fekete, kissé szenes felületű. Ez az állapot 3-5 perc tüzelés után érhető el.
Következő lépésként
Rakhatunk a tűzre a „kugli” 1/6 vagy 1/8 szeletének megfelelő tűzifából 1-2 darabot. A lényeg, hogy hasított legyen, aminek minél nagyobb a fajlagos felülete. Mikor a fát rárakjuk, óvatosan nyissuk az ajtót, nehogy annak hirtelen felrántásával füst jusson a lakásba. A rárakás után még mindig lehet az ajtót résnyire nyitva hagyni. Amikor már ezek a fák is égnek (újabb körülbelül 10 perc), lehet a tűzre rakni 1/4 kugliból is 2-3 darabot.
Amennyiben a későbbiekben szeretnénk kicsit visszafojtani a tüzet, nincs más dolgunk, mint a külsőlevegő szabályozó karját kicsit elzárni. Ezzel csökkenteni tudjuk a tűztérbe jutó levegő mennyiségét, aminek köszönhetően a tűz kisebb lángon ég. Ez egyben hosszabb ideig tartó égést is eredményez. Figyeljünk arra is, hogy a huzatnyílások a gyújtásnál mindig nyitva legyenek, így tudjuk biztosítani a megfelelő levegőzést, mivel a begyújtás sok oxigént igényel, továbbá a füst kéménybe való áramlásához is huzatra van szükség. Ha szeretnénk elkerülni a visszafüstölést, akkor az ajtót (vagy ajtókat) mindenképp csukjuk be! Amikor pedig a kályhában már nem lángok, hanem izzó parázs van, akkor a huzatnyílást is csukjuk be – arra viszont figyeljünk, hogy a levegőzést biztosító nyílásokat addig sose csukjuk be, amíg láng van a kályhában!