Egy kisebb országnak elég lenne

Beindult a világ legnagyobb naperőműve

2024-06-11 14:25:42 | Módosítva: 2024-06-11 14:28:22

Kínában, az északnyugat-hszincsiangi sivatagban elterülő, több mint 13 ezer hektáron elterülő létesítmény egy kis országot képes lenne önállóan ellátni. A hírek szerint a hónap elején csatlakoztatták a hálózathoz.


Az Ürümcsi sivatagos területén található, a 3,5 gigawatt kapacitású erőmű (a 4 paksi blokk összesen 2 gigawatt) a tervek szerint évente mintegy 6,09 milliárd kilowattóra (kWh) villamos energiát termel majd.

Kína 2023-ban annyi napelemet állított üzembe, mint az egész világ 2022-ben.Jelenleg Kína messze a legnagyobb hozzájárulója a fosszilis tüzelőanyagokból és az iparból származó szén-dioxid-kibocsátásnak. Ez nagyrészt a hatalmas népességnek köszönhető. Az Egyesült Államok egy főre vetítve rosszabb a környezet szempontjából –, de ez még mindig elegendő ahhoz, hogy a fejlett világ összes többi részét felülmúlja.


Az utóbbi időben azonban a jelek szerint Kína szén-dioxid-kibocsátása elérte a csúcsot. A Carbon Brief elemzése szerint 14 hónap után először márciusban csökkentek a szintek. 2030-ra Kína villamosenergia-termelésének csaknem fele megújuló energiaforrásokból származik majd.

forrás:iflscience.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: naperőmű, megújuló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megújuló fatüzelés?

Novemberi lapszámunkban „bebizonyítottuk”, hogy a fatüzelés megfelelhet a „megújuló energia” kritériumainak. Ezt támasztja alá az is, hogy a legújabb építési rendeletek előírják; egy újonnan...


Napenergia-torony a Negev-sivatagban

Az Izraelben megépült Ashalim-erőmű egy olyan tükrös rendszerű naperőmű, ami naponta 310 megawatt áramot termel. A világ legmagasabb naptornya 250 méterre emelkedik a föld fölé, és 50 ezer...