Egy kis kötéstechnika 2.

fischer Magyarország HonlapjaMárciusi lapszámunkban már foglalkoztunk ezzel a rendkívül tudományosan hangzó szakkifejezéssel. Az ott bemutatott hétköznapi eszközök - huzalfeszítő, kötélszív stb. - már sejtették, hogy valójában hétköznapi fogalmakról van szó, amelyekkel mindennapi gyakorlatunkban rendszeresen találkozhatunk. A folytatásban sem fogunk eltérni ettől, és a képeinken látható tárgyakban mindennapi munkaeszközeinkre ismerhetünk.

Legkülönlegesebbnek talán az ún. seklik tűnhetnek. Ezekre az elemekre akkor van szükségünk, amikor nehéz tárgyak megemelésére emelőgépet, vagy legalábbis csigát, csigasort használunk. Seklivel lehet a darulánc végére biztonságosan rögzíteni a felemelendő tárgy emelőhorgát, de találkozhatunk hasonlóval a kondicionáló termek erőgépeinél is. A csavaros kötésnek köszönhetően a sekli biztosan nem fog véletlenül kinyílni, különösen akkor nem, ha a csavarszár furatán keresztül a csavarbiztosítást is elvégezzük. A seklik terhelhetősége mérettől függően igen nagy, akár több tonna is lehet.
Szintén a kisebb-nagyobb emelő szerkezeteknél találkozhatunk az emelőhorgokkal. Gondoljunk csak vissza a márciusi számban bemutatott kötélszívre, és az azzal kialakított szabályos drótkötél hurokra. Nos ebbe a hurokba lehet a szemes emelőhorgot beakasztani, amelynek rugós biztosító nyelve megakadályozza a hurok leakadását. Terhelhetősége - a mérettől függően - 200 kg-tól a több tonnáig terjedhet. A kisebb emelőhorgok az állatok kikötésére is alkalmasak. Véletlen leakadásának igen kicsi a valószínűsége, a horog beakasztása viszont, nagyon egyszerű, tulajdonképpen egyetlen mozdulat.
Funkciójukban az emelőhorgokhoz hasonlóan használhatók a különböző karabinerek is, formailag azonban kissé eltérnek azoktól, és általában kisebb terhelhetőségű kötésekhez használhatjuk őket. A karabiner lényege, hogy valamilyen módon zárható szemek kapcsolódnak egy gyűrűre vagy hurokra. A záródás létrejöhet rugós nyelvvel, ilyen az ún. tűzoltó karabiner; ennél maga a rugóerő a biztosítás is. Kissé nehézkesebben kezelhető a csavaros tűzoltó karabine, viszont ennél a véletlen kinyílás valószínűsége sokkal kisebb. A 100-500 kg közötti terhelhetőségű tűzoltó karabinerek szintén jól használhatók az állattartásban vagy a különböző sporteszközöknél; pl. a vitorlázásban, kondicionáló gépeknél is.
Egy kisebb teherbírású változat a lemezes karabiner. Ez tulajdonképpen az egyik legegyszerűbb, és természetesen legolcsóbb kötéstechnikai elem, amely azért egyes sporteszközökhöz, kisebb állatok nyakörvéhez tökéletesen megfelel. Ennek hátránya lehet, hogy túlságosan megtekerheti a hozzá használt kötelet. Ezt a hátrányt küszöbölik ki a forgó gyűrűs karabinerek, amelyekkel hétköznapjainkban talán a leggyakrabban találkozhatunk. Ilyenek tartják az aktatáska vállszíját, de ezt a legajánlatosabb a kutya nyakörvéhez is használni. Figyeljünk a karabiner anyagára, mert biztonságos teherviselésre csak az acélból készült elemek alkalmasak. Az alumínium és bronz anyagú karabinerek nagyon látványosak, de könnyen eltörhetnek, nagyobb terheléshez, kritikus helyre ne használjunk ilyeneket.
A karabinerre emlékeztet az acéllemezből készült, ún. simplex kampó is, és a felhasználási területei is hasonlóak. Viszonylag olcsó és nagy teherbírású szerkezet, könnyen ráakasztható bármilyen gyűrűre vagy hurokra, de sajnos a leakadásra is hajlamos. A csavaros tűzoltó karabinerhez hasonlít a közönséges lánctoldószem is, melynek funkciója kettős.
Használhatjuk - a nevéhez illően - zártszemű láncok összetoldására vagy meghosszabbítására, de természetesen karabinerként is. A véletlen kinyílásra nem hajlamos, hasonlóan a többi csavaros kötőelemhez. Ugyanez a közönséges S-kampóról nem mondható el, de ennek nem is ez a funkciója. Egy vödör, gyümölcsös kosár vagy akár a kötözött sonka egyetlen mozdulattal felakasztható, leemelhető segítségével. Teherbírása is tekintélyes, feltéve, ha edzett acélból készültet használunk. A házilag hidegen hajlított S-kampó terhelhetőségében viszont ne nagyon bízzunk, mert az az acélhuzal vagy köracél, amelyik hagyja magát hidegen meghajlítani, a teher súlya alatt ki is hajolhat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kötéstechnika

Mint a műszaki szakszavak jelentős része, a kötéstechnika is az első pillanatban túlságosan szakszónak, szakkifejezésnek tűnik. Pedig olyan fogalmat rejt, ami a leghétköznapibb életünkben is jelen...


Így dolgoznak a magyar vízvezeték-szerelők

Egy friss kutatás szerint egyre közkedveltebb a levegős nyomáspróba. A Wavin felmérése* szerint a vízvezeték-szerelők több mint fele számára az a legfontosabb, hogy könnyen, hibamentesen...