Öblítőtartály takarásban

Otthonunk fontos kis helyisége a toalett, s ezt mindenki igyekszik korszerűbbé, a lakás többi helyiségéhez "méltóvá" tenni. Régen épült lakóházakban ez bizony nem olcsó mulatság. Manapság már nincs akadálya annak, hogy a víztakarékos öblítőtartályt a csésze mögé helyezzük. Ennek főként az az előnye, hogy könnyen tisztán tartható, és javításakor nem kell létrán állva szerelgetnünk. Ám ha nem a WC-csészével egybeépített fajansz-, hanem műanyag tartály kerül a csésze fölé, az bizony nem kimondottan esztétikus látvány, de egy lambériaburkolattal ezt az olcsó megoldást teljesen eltüntethetjük.

Először is azt nézzük meg, hogy a takarófal elfér-e még a csésze mögött. Ha igen, akkor függőónnal, vagy vízmértékkel függőlegesbe állítva szereljünk a falra 20x50 mm-es lécekből tartókeretet. A burkolathoz műanyag-, fóliázott MDF-, vagy hagyományos fenyőfa lambérialéceket használhatunk. A méretre szabott lécek felerősítését középről kezdjük el. Így egy-egy léccel közrefogva könnyű az öblítőcsőhöz illeszkedő - két, félkör alakú - nyílást bejelölnünk, majd kivágnunk. A két középső lécet csavarozva, a többit pedig a hátoldalukra ragasztott, szegezett hevederlécekkel táblásítva szereljük fel. Ezek méreteiket tekintve akkorák legyenek, hogy pontosan a már felcsavarozott lécek és a fal közé illeszkedjenek.
Még egy problémát kell megoldanunk, nevezetesen az öblítőszelep működtetését. Ha eredetileg is elől elhelyezett az öblítőkar, annak csak a kilincsét kell a burkolatra fogatnunk. Ám más rendszerű öblítőtartályoknál a húzókar a tartály oldalán van. Ennél legkönnyebben a burkolatba erősített kis ajtókilinccsel, annak a csapjára erősített lemezzel, továbbá egy közepes erősségű húzórugóval oldhatjuk meg a működését. A rugó húzza vissza alaphelyzetébe a kilincset, így a szárára szerelt lemez csak a tartály ürítésekor nehezedik az eredeti lehúzókarra. A huzórugót közvetlenül a burkolat mögé, egy 2x30 mm-es acélrúdra és magára a burkolatra, előfeszített állapotban rögzítsük fel.
A lehúzókart lenyomó lemezt 1,5 mm-es alumínium lemezből készítsük el. Szélessége 25 mm legyen, ívelt vége a lehúzókar közepére támaszkodjon fel. A kilincs ennél 10 mm-rel magasabbra kerüljön, átfordítását egy behajtott facsavar szárával akadályozzuk meg, amelyre a rugóval feszített acélrúd felütközik.
Ha ezzel már megvagyunk, akkor a burkolat tetejét készítsük el. Alakját kartonsablon alapján jelöljük át egy 16 mm vastag laminált felületű faforgácslapra. Ez a darab élei mentén pontosan illeszkedjen a falak mellé, elől pedig egy, a burkolatot rögzítő kötőelemek fejét is takaró szegélylécet erősítsünk az egyenes élre. A fedőlapot alulról a keretlécekhez szoruló kis lécbetétekkel tegyük leemelhetővé. A burkolatot csak a faanyag esetében kell lakkoznuk, vagy színre mázolnunk. A kész burkolat jótékonyan elrejti az öblítőtartályt, fedőlapját pedig a tartalék higiéniai szerek tárolására használhatjuk.
Végezetül még csak annyit, hogy e kis helyiség felújításakor a magasban levő öblítőtartályt is érdemes a csészéhez közel felszerelni. Ilyen esetekben azonban a vízvezetéket és a lefolyócsövet is át kell helyeznünk, ezért jól válasszuk meg a helyét. A burkolatát pedig két rétegben egymásra erősített gipszkartonból célszerű kialakítanunk. Ez már csempézésre is alkalmas felületet biztosít, így az olcsó műanyag öblítőtartály is megfelel a célnak. A fedőlap azonban ez esetben is levehető legyen, hogy javításkor könnyen hozzáférhessünk a szerelvényekhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öblítő nélkül

A mosás nélkülözhetetlen segédanyaga az öblítő. Vagy mégsem?Ma is sok háziasszony kerüli az illatos öblítők használatát, helyette valami természetes szert alkalmaz. Egyes vizsgálatok szerint...


WC öblítő szelepek

A különálló WC helyiségek általában nem túl tágasak és a fürdőszobában elhelyezett WC csészék is csökkentik e helyiségek szabad területét. Acsészékhez pedig többnyire egy öblítőtartály is tartozik,...