Paraván a tűző nap ellen

A Nap tűző sugarai újabban nemcsak perzselnek, de sugárzása káros hatással van a bőrünkre is. A szabadban ez ellen árnyékot adó napernyőkkel szokás védekezni. E túlméretezett ernyők árnyéka azonban együtt, de ellentétes irányban mozog a Nap járásával, s ezért gyakorta kell áthelyezni, vagy magunk is követhetjük az árnyékát. Helyette használhatnánk paravánt is, csak ennek meg az a baja, hogy nincs. Ezen azonban könnyű segíteni, ugyanis nem olyan nagy munka az elkészítése, és még lakóhelyiségekben is használhatjuk.

A paraván szárnyait adó kereteket 20-40x40 mm-es lécekből egymásba eresztetten állíthatjuk össze. A hossztartók (A) 1800 mm magasak legyenek. A 600 mm hosszú vízszintes összekötő léceket (B) a hossztartók bütüitől 60-60 mm-re, egymásba eresztve csapoljuk össze. Ha vékonyabb, 20x40 mm-es léceket használunk, akkor az élük legyen elől. Ilyenkor feltétlenül szükségesek az oldalanként megkettőzött hossztartók, ami 40x40 mm-es faléceknél a szilárdság miatt nem, a forma szempontjából viszont ajánlott. A lécek egymástól 40 mm távolságba kerüljenek. A darabok vésett fészkei pontosak legyenek; ezt leginkább úgy biztosíthatjuk, hogy az összes hossztartót összefogva fűrésszel vágjuk be a fészkek oldalát, majd vésővel üssük ki a felesleges anyagrészeket. A szárnyak hossztartó párjaiba - így összefogva - fúrjunk lyukat a vászonfeszítő rudak (C) számára. E lyukak a bütüktől 140 mm távolságba kerüljenek. Az összekötőlécek aljazását ugyanígy alakítsuk ki, a kötések pedig szorosan illeszkedők legyenek.
A szárnyakat alkotó léceket ezt követően ragasszuk össze. A keret sarkait csavaros szorítókkal fogjuk meg, előtte azonban a merőlegességüket derékszöggel ellenőrizzük, és a pontatlanságokat igazítsuk ki. A kész paravánszárnyak kereteit két, de inkább három hosszú szárú csuklópánttal fogjuk össze. A pántszárakat vésett fészekbe süllyesztve szereljük fel, és UV-álló színtelenlakkal két-háromszor kenjük be mindhárom keretet.
Amíg a lakkbevonat szárad, erős, textilanyagból szabjuk ki a keretek vásznait. Ezek 370 mm szélesek és 1700 mm hosszúak legyenek. Az anyagok szélét kétszeresen visszahajtva szegjük be, majd a felfeszítésükhöz a rövidebb végüket 100-100 mm-re visszahajtva öltsük le. A feszítőrúdjaikat 10 mm-es keményfarúdból szabjuk le, hosszuk egységesen 600 mm legyen, egyik végüket gömbölyítsük le. A rudakat is lakkozzuk le, majd száradásuk után a keretekbe félig betolva húzzuk fel rájuk a vásznakat, és a szemközti lyukba teljesen toljuk be. Ha a vászon túlságosan feszülne, vagy netalán laza lenne, akkor az egyik visszahajtást fejtsük le, majd kissé arrább újból öltsük le. Az árnyékot adó paravánt, a középső szárnyát ferdére állítva tehetjük "állóképessé". Mivel felülete számottevő, szeles időben a szélső keretlécek végére hurkolt és fémcövekekkel felszerelt erős zsinórral kikötve biztosíthatjuk feldőlés ellen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: paraván, árnyékolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Árnyékolók karbantartása

Ahhoz, hogy a különféle napárnyékolók ne foltos-koszos kellékei legyenek a környezetünknek, legalább egyszer egy évben, lehetőleg a nyári szezon kezdetén némi karbantartást igényelnek. Ezzel...


Biztonságban kötöttségek nélkül

A Protexial io vezeték nélküli riasztó a jövő technológiája - a Somfy io-homecontrol rendszerhez csatlakoztatva együttműködik a Somfy árnyékoló- és világításvezérléssel, illetve olyan neves cégek...