Földszintes díszszökőkút

Számtalan formája van a kerti díszkutaknak. Az aprócska kis kertekben azonban még a kisebb vízmedencések is túl terjedelme- sek. A megoldás ilyenkor a padozatba süllyesztett medencéjű szökőkút. Kialakításuk nem igényel komolyabb munkát. A vízmedencének ugyan gödröt kell ásni, de csak ennyi az egész, feltéve, ha nem számolunk a nagy folyami kavicsok helyszínre szállításával járó vesződséggel. A látványa azonban kárpótolhat minden fáradságért.

Az ilyen kis szökőkutak mérete 500 mm-től kezdve akár 1,5 m átmérőjű is lehet. A lényeg az, hogy a vízgyűjtő medence anyaga fagy- és korrózióálló legyen. A padlóburkolatban kialakított helyen ássuk ki a medence helyét, alá és oldala mellé terítsünk finom sódert. A medence kerek, vagy négyszögletes, műanyagból, vagy fémlemezből formált edény legyen, és peremétől még legalább arasznyi távolságban körben maradjon szabad felület a finom sóder, vagy murva elterítésére. Ezt a felületet középen kivágott vastag agrofóliával fedjük le, amelynek a széleit a burkolat alá, illetve a medence peremére simítsuk rá. A szökőkút szivattyúját állítsuk a medence közepére, föléje pedig 2x2 cm szemnagyságú hullámrács fonatból szabjuk ki a kavicstartó rostélyt. Ha a vízüst, azaz a medence mérete meghaladja a 70 cm-t, akkor a vízpumpa környékén ajánlatos műanyagcsövekkel alátámasztani a fonatot, hogy a nagy kavicsok súlya alatt se hajoljon be a közepe. A víznyomó cső, vagy a végére erősített szóró rózsa 4-5 cm-rel nyúljon a fémrács fölé. Ezt követően már csak a szivattyú tápkábelét kell a burkolat középső fúgájának mélyére fektetve elvezetni, és máris hozzáfoghatunk a kavicsok elrendezéséhez.
A szökőkút szélére előbb terítsünk apró szemű sódert keretként, majd a huzalfonatra egymás után helyezzük el az előzőleg tisztára mosott, nagy folyami kavicsokat. A díszkút közepén képezzünk kissé magasított peremű krátert, majd a medencét töltsük fel vízzel, és kapcsoljuk be a szivattyút. A vízsugár alapján döntsük el, hogy hová szükséges még kavicsot helyeznünk, hogy a felszökő víz nyomán szinte minden felülete átnedvesedjen. Ezt az aláhulló vízsugárnak a szélek felé verődő vízcseppjeivel érhetjük el.
A kész szökőkút tartós működtetésekor számítsunk arra, hogy nagy melegben a kavicsokon sok víz elpárolog, ezért gyakran kell a medencét utántölteni. Ha pedig szökőkutunk a hétvégi telkünkön van, nem árt fóliával letakarni, amíg távol vagyunk. Ez nemcsak a felesleges vízpárolgást csökkenti, hanem a lehulló levelektől, egyéb szenynyeződésektől is védi a díszkutunkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szökőkút

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szobai szökőkutak

A víz jelenléte a szobában megnyugtatóan hat az emberre, legyen szó egy kis dézsatóról, akváriumról, vagy szobai szökőkútról. Utóbbi előnye, hogy az állandóan forgatott víz jobban párolog, előnyös...


Multimédiás szökőkút

Június végén átadták a margitszigeti multimédiás szökőkutat és a főváros első fénykertjét. A szökőkút vízfüggönyén mostantól minden este magyar történelmi személyiségek és hírességek fotói...