Földszintes díszszökőkút

Számtalan formája van a kerti díszkutaknak. Az aprócska kis kertekben azonban még a kisebb vízmedencések is túl terjedelme- sek. A megoldás ilyenkor a padozatba süllyesztett medencéjű szökőkút. Kialakításuk nem igényel komolyabb munkát. A vízmedencének ugyan gödröt kell ásni, de csak ennyi az egész, feltéve, ha nem számolunk a nagy folyami kavicsok helyszínre szállításával járó vesződséggel. A látványa azonban kárpótolhat minden fáradságért.

Az ilyen kis szökőkutak mérete 500 mm-től kezdve akár 1,5 m átmérőjű is lehet. A lényeg az, hogy a vízgyűjtő medence anyaga fagy- és korrózióálló legyen. A padlóburkolatban kialakított helyen ássuk ki a medence helyét, alá és oldala mellé terítsünk finom sódert. A medence kerek, vagy négyszögletes, műanyagból, vagy fémlemezből formált edény legyen, és peremétől még legalább arasznyi távolságban körben maradjon szabad felület a finom sóder, vagy murva elterítésére. Ezt a felületet középen kivágott vastag agrofóliával fedjük le, amelynek a széleit a burkolat alá, illetve a medence peremére simítsuk rá. A szökőkút szivattyúját állítsuk a medence közepére, föléje pedig 2x2 cm szemnagyságú hullámrács fonatból szabjuk ki a kavicstartó rostélyt. Ha a vízüst, azaz a medence mérete meghaladja a 70 cm-t, akkor a vízpumpa környékén ajánlatos műanyagcsövekkel alátámasztani a fonatot, hogy a nagy kavicsok súlya alatt se hajoljon be a közepe. A víznyomó cső, vagy a végére erősített szóró rózsa 4-5 cm-rel nyúljon a fémrács fölé. Ezt követően már csak a szivattyú tápkábelét kell a burkolat középső fúgájának mélyére fektetve elvezetni, és máris hozzáfoghatunk a kavicsok elrendezéséhez.
A szökőkút szélére előbb terítsünk apró szemű sódert keretként, majd a huzalfonatra egymás után helyezzük el az előzőleg tisztára mosott, nagy folyami kavicsokat. A díszkút közepén képezzünk kissé magasított peremű krátert, majd a medencét töltsük fel vízzel, és kapcsoljuk be a szivattyút. A vízsugár alapján döntsük el, hogy hová szükséges még kavicsot helyeznünk, hogy a felszökő víz nyomán szinte minden felülete átnedvesedjen. Ezt az aláhulló vízsugárnak a szélek felé verődő vízcseppjeivel érhetjük el.
A kész szökőkút tartós működtetésekor számítsunk arra, hogy nagy melegben a kavicsokon sok víz elpárolog, ezért gyakran kell a medencét utántölteni. Ha pedig szökőkutunk a hétvégi telkünkön van, nem árt fóliával letakarni, amíg távol vagyunk. Ez nemcsak a felesleges vízpárolgást csökkenti, hanem a lehulló levelektől, egyéb szenynyeződésektől is védi a díszkutunkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szökőkút

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti építmények

A szépen gondozott növényeken kívül sok minden kell ahhoz, hogy kertünk rendezett és otthonos legyen. Ha valamilyen új kerti elemmel szeretnénk gazdagítani házunk táját, jól tesszük, ha idejekorán...


Kiskerti szökőkutak, csobogók

Valószínűleg sokaknak szerezne örömöt, ha kertjében egy hangulatos kis kerti csobogó tenné teljessé otthona hangulatát. Ilyenek nagy számban kaphatók készen, és sok művész is foglalkozik kerti...