Most esedékes

Zöldoltás

3, 6-os képhez kattintson ide! A zöldoltás eredményes szaporítási mód, ha időben és helyesen végezzük el. A kora nyáron végzett oltásnak őszig meg kell fásodnia, különben nem tud áttelelni. Ha úgy ítéljük, hogy nem elég érett a vessző, akkor takarással próbáljuk átmenteni a következő évre, és visszavágva nevelni.

A zöldoltás ideje június, amikor már az új hajtások megfelelő hosszúságúak, vastagok, és a fásodás már megkezdődött. Az oltás feltétele az oltócsap és az alany egyező vastagsága, mert így a szövetek és a kambium közel tökéletes érintkezése, illeszkedése miatt munkánk sikeres lesz. Zöldoltásnál nem használunk sebzáró anyagot. Célszerű árnyékolásról gondoskodni, hogy az égető nap ne szárítsa ki az oltócsapot.
Zöldoltást, pontosabban hasítékoltást a szőlőnél, köszméténél, ribiszke fácskák szaporításánál alkalmazunk. Szőlőnél a tőke pótlására használhatjuk, ha a maradék tőkén - megfelelő visszavágás után - hosszú hajtásokat nevelünk, és ezt beoltva, döntéssel végezzük el. Ha csak átoltásra gondoltunk, úgy több hajtást neveljünk, mint kellene, mert így biztosíthatjuk, az esetleges sikertelenség miatt a kieső oltásokat.
Az alany és az oltóhajtás akkor jó, ha nem szálkásan törik el, illetve meghajlítva visszaugrik (1). Az oltóhajtást máshonnan véve, vizes papírba, ruhába csavarva védjük a kiszáradás ellen. Jó, ha az oltóhajtáson már vannak hónalj hajtások (2).

Az oltás menete

5, 8-as képhez kattintson ide!Az oltás magasságában lévő szárcsomó felett 4-5 cm-re vágjuk vissza az alanyt, és a szárcsomón lévő rügyet, levelet, kacsot távolítsuk el. Az alany 4-5 cm-es csonkját hasítsuk be (3), és az ékformára vágott 1 szemes oltócsapot (4) toljuk a hasítékba, majd kötözzük be (5). Az oltást árnyékolással védeni kell az erős naptól, széltől. Fontos, hogy az oltócsap szeme (rügye) az alany eltávolított rügyével ellentétes oldalra kerüljön. Kötözésre fóliacsíkot használjunk, mert rugalmasságával nyár végéig kitart, és akkor eltávolítható. Munkánk eredményét 3-4 nap múlva már láthatjuk. Ha nem sikerül az oltás (erősen fonnyad, szárad), akkor egy szárcsomóval lejjebb újra próbálkozhatunk.
Ha az alany vastag, fásabb, mint az oltóhajtás, akkor héjalást végezhetünk. A csonkra vágott alany hámos részén, a rügy felőli oldalon (azt eltávolítva), a háncson függőleges bevágást ejtve, a kérget felemelve (6), a ferdére vágott egyszemes oltócsapot toljuk a háncs alá (7), és kötözéssel rögzítsük (8).
A megeredt hajtások erőteljes növekedésnek indulnak, ezért kötözni kell őket. Az alanyból előtörő hónalj és egyéb hajtásokat távolítsuk el, hogy az eredményesen végzett oltás megfelelően fejlődjön, a vessző beérjen. A növényvédelem kettőzött figyelmet érdemel, azt - ha kell - még szeptemberben is megismételhetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zöldoltás, oltás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Chipezett fák

Nem fákba építünk számítógép alkatrészeket – bár jól hangzana –, ehelyett egy olyan eljárást takar e kifejezés, amit saját kertünkben is kipróbálhatunk. A chip-szemzéssel oltott fák többféle...


Lépcsőházi füstelvezetés

A tűzesetek jelentős részénél a legtragikusabb végkifejletet nem is annyira a megégés okozza, hanem a füst miatti fulladás. Érvényes ez a társasházakra, tömbházakra, panelházakra is, ahol külön...