Rezgőfűrészek a Kress-től

A német Kress cég két kategóriában állít elő rezgőfűrészeket. Van néhány gépe az ún. "szakmai iparos program" keretein belül. Ezek a gépek kék-szürke színűek, és az igényesebb barkácsolóknak is ezeket ajánljuk. Egy szúrófűrészt készít a "profi-ipari program" jegyében is. Ez piros-szürke színű, és valóban ipari felhasználásra ajánlható, a barkácsolóknak túl drága is lenne.

3Feltétlen figyelmet érdemel az APS 132 típusjelű akkus polifűrész (1). A "poli" elnevezés onnan van, hogy ez valóban egy többcélú szerszámgép. Természetesen alkalmas fűrészelésre, de reszelésre, ráspolyozásra, fa, fém és műanyagok csiszolására is. Vághatunk vele habos anyagokat (pl. polisztirol), kartont, padlószőnyeget, bőrt, de alkalmas kefélésre, rozsdaeltávolításra és tisztításra is. Áramforrása 13,2 voltos, 1,5 Ah-ás NC akkumulátor, így hálózattól függetlenül lehet vele dolgozni. Rezgésszáma fokozatmentesen szabályozható, és a löketfokozat is a vágási teljesítménynek megfelelően állítható. Az igen sokféle tartozékot ún. X-mail-click gyorsbefogó rendszerrel (2) lehet rögzíteni. Ez ugyanolyan praktikus és gyors, mint néhány más közismert rendszer.
Kifejezetten a szúrófűrész kategóriában három "kék-szürke" gépet gyárt a Kress. A legnagyobb teljesítményű (550 W-os) a CST 6280 EL Fix kapta a legklasszikusabb szúrófűrész formát (3). Ez a kategória csúcsgépe, ellátták mindazokkal az elektronikákkal, amellyel egy csúcsgépet illik. Fordulatszáma (rezgésszáma) és előtolása szabályozható, sőt az előtolás ki is kapcsolható. (Itt az előtolás alatt a penge ingamozgását értjük, vagyis azt, hogy a tényleges előtolás irányában lengőmozgást végez a fűrészpenge.) Forgácslefújó rendszer segít a vágási nyomot tisztán tartanai, sőt egy apró lámpácska meg is világítja a legfontosabb helyet (4). A talp, különböző pozíciókba állítható a szögben vágáshoz, és a szélhez közeli vágás kedvéért el is fordítható. A fűrészpenge befogásához itt is az X-mail-click rendszert alkalmazták.
5A 420 wattos CST 6242 E megjelenésében (5) még "profibbnak tűnik, mint az előbbi gép, de egy-két dologban kevesebbet tud annál. Az előtolás itt két fokozatban állítható, és elmaradt a vágóhely megvilágítás is. Praktikus viszont a vágóél előtti plexiüveg, amely a forgácslefújóval együtt igazán hasznos kiegészítés, és a külső porelszívó csatlakoztatási lehetőség (6). Ezen a gépen megtalálhatjuk a Kress-nél már ismert gyorscsatlakozó elektromos kábelt. A CST 6235 E igen hasonló a 6242-eshez, kicsit kisebb teljesítményű motorral, és némi leegyszerűsítéssel (7).
Az igazán profi gép a piros-szürke 551 SPS (8). Kívülről a különbség - a formai elemeken kívül - a különleges talprészen, és annak kiegészítő megoldásain látszik, de az igazán lényeges a szemnek láthatatlan. Az alumínium öntvény hajtóműház, a csapágyazások és egyéb belső megoldások mind-mind a nagy igénybevételhez, a folyamatos üzemhez lettek konstruálva. Ennek a gépnek a teljesítménye is 550 W, de azt már tudjuk, hogy a különböző kategóriák között nem teljesítmény különbség van. Magunkban persze azt gondoljuk, hogy barkács-, vagy kis asztalos műhelyünkben bármelyik kék-szürke gép is megfelelő lenne.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Láncfűrész és használata

Mindennapos téma a gáz ára. Az energiahordózó alapvetően meghatározza a háztartások kiadásait. Nincs ember, aki meg tudná tervezni a jövőbeni gáz árakat, annak piaci és politikai összetevői miatt.


Barkácsoljunk, de mivel?

Az építkezők és családi házban lakók közül egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy az igen drága faipari munkát, még ha egyszerűbb módon is, de megpróbálja saját maga elkészíteni, legyen szó...