Consolan időjárásálló lazúr

Hiába vásárol valaki jó autót, ha nem tud vezetni, de kimegy vele a forgalomba, csak bajt okoz mindenkinek. Hasonlóképpen van ez a festékekkel is, hiszen hiába vesz valaki nagyon jó minőségű terméket, ha rosszul használja, akkor hiábavaló volt a kiadás, az eredmény elmarad a várakozásoktól.
Azt már nem kell senkinek bizonygatni, hogy a Consolan időjárásálló lazúr nagyon jó festék, hiszen a piac már megismerte és elfogadta, ennek megfelelően széleskörű, többéves referenciákkal rendelkező termékről van szó.
A festéket kültéri igénybevételek elviselésére fejlesztették ki. Alkidgyanta - vízbázisú, nagyon rugalmas, kitűnően ellenáll az időjárási hatásoknak, az UV sugárzásnak, csapadéknak, hőmérsékletváltozásnak. Ugyanakkor faanyagvédőszert nem tartalmaz, így megkapta a környezetvédelmi jelzést, az ún. "Kék angyalt". Ez azt jelenti, hogy korlátozás nélkül alkalmazhatjuk olyan helyeken is, ahol közvetlenül érintkezik az ember bőrével, pl. kerti bútorokhoz, játszótéri fatárgyakhoz, stb. és bár kültéri anyagról van szó, lakótérben is korlátozás nélkül fel lehet használni. Ahhoz, hogy valóban megfelelő eredményt tudjunk elérni vele, néhány dolgot szeretnénk megemlíteni a gyakorlati kivitelezéssel kapcsolatban.
A vizes bázisú anyagokra általában igaz az, hogy nem olyan kedvezőek a terülési tulajdonságai, mint egy oldószeres festékeknek, pl. a Xyladecornak. Ezért a festéshez mindenképpen érdemes megfelelő szerszámot választani, amely esetünkben puha, sűrű szőrzetű, széles ecset. Mint általában minden terméknél, az ecseteknél is az ár tükrözi a minőséget, tehát nem biztos, hogy a legolcsóbb szerszámmal lehet a legjobb eredményt elérni. Szerencsére a választék ezen a területen is igen nagy.
Függően attól, hogy milyen szerkezetet kezelünk, más a munkavégzés menete. A végső felület minősége mindig az alapfelület minőségétől, előkészítettségétől függ. A felületet először is meg kell tisztítani a portól, szennyeződésektől. Érdemes előcsiszolást alkalmazni, amelyhez minimum 120-as, de inkább finomabb csiszolópapírt alkalmazzunk (150-180-ast) esetleg több lépcsőben. Ha időjárásnak erősen kitett szerkezeteket (kerítés, pergola, ereszburkolat stb.) vagy mérettartó szerkezetet, pl. nyílászárókat kívánunk festeni, a munkát egy alapozó impregnálással kell kezdeni. Erre a célra kiválóan alkalmas az oldószeres Xylamon alapozó. Itt nagyon fontos, hogy a Xylamonnal kezelt fából az oldószer eltávozzon, vagyis egy relatív hosszabb száradási időt, 2 napot várni kell. Az időjárásnak nem nagyon kitett szerkezeteknél illetve beltéri festésnél alapozó impregnálásra nincs szükség. Ezután felvisszük az első réteg Consolan időjárásálló lazúrt, melyet erős nedvszívó fafelület esetén maximum 10% vízzel meg lehet hígítani. Ennek száradása hőmérséklettől, páratartalomtól függően kb. 2 óra, majd történhet a következő réteg felhordása. A munkát a fent említett szerszámmal, lehetőleg egy munkamenetben egyszerre kell elvégezni, "hosszú" mozdulatokkal. Ügyelni kell a festék egyenletes eloszlatására. Ha igazán szép és igényes felületet szeretnénk elérni, a két réteg felhordása között érdemes lakkpapírral (220-240-es szemcsenagyság) egy közbülső csiszolást is elvégezni. Mindenképpen ajánlatos egy év elteltével egy újabb réteget felhordani a felületre, hogy az időjárás hatására a festékrétegben esetlegesen keletkező mikrorepedések kitöltődjenek. Ezáltal a festékréteg nagyon hosszú ideig fog működni a felületen, és nem kell sűrűn utánkezelni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lazúr, lakk

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A jövő festékei a TRILAK-tól

Nem tud választani az oldószeres és a vízzel hígítható festékek közül? Vagy talán még idegenkedik is a vizes festékektől? Azt gondolja, hogy ez utóbbi kevésbé magas fényű, drágább, nem annyira...


Fapadlók felújítási lehetőségei

Ami állandó használatban van, azt előbb-utóbb fel kell újítani. Ez a fából készült hajó-, és svéd padlókra, parkettákra, sőt még a laminált padlókra is igaz. A felületük kopását a rendszeres és...