Természetes árnyékolók

2Képes összeállításunkban olyan árnyékolókat mutatunk be, amelyeket a természet állít elő, de a mi irányításunkkal fogja csak céljainkat szolgálni. Az  árnyékolásnak esetünkben több célja is lehet. Elsősorban természetesen most is a túlzott napsugárzástól, az erős felmelegedéstől kívánjuk védeni lakásunkat, lakókörnyezetünket, de célunk lehet a belátás elleni védekezés, a falak védelme a hősugaraktól, és mindezek kellemes mellékterméke, barátságos környezet, az intim miliő létrehozása is.

1. A készen kapható árnyékolók sokféleképen kiegészíthetők természetes növényzettel. A jól elhelyezett - kiültetett vagy fa dézsában álló - tujasor, cserépben álló dús lombozatú, vagy a mennyezetről lecsüngő futó növényzet hozzájárulhat az árnyékoló hatás fokozásához, de a térség hangulatának kialakításához is.

52. Az előkertes lakások terasza gyakran rosszul kihasznált; a teraszon tartózkodók túlságosan "kirakatban" vannak, akár az utcáról be lehet lépni. Ha beüvegezik, akkor ez utóbbi hatás megszűnik, de még mindig be lehet látni és nyáron elviselhetetlenül meleg lesz. A megfelelő növények telepítésével viszont csodákat lehet tenni. Az utcafront felől sűrűn ültetett tujasor télen-nyáron megakadályozza a belátást, a keleti-nyugati oldalon felfutatott lombhullató futónövényzet nyáron árnyékol, télen átengedi a jótékony hősugarakat.

3. A beüvegezett teraszoknál ne felejtkezzünk meg egy már nem élő természetes anyagról, a gyékényfonatról. Úgy viselkedik, mint egy nagyon sűrű szövésű függöny; kevés fényt átenged, kissé kilátni rajta, be azonban egyáltalán nem, és tökéletesen megfogja a napsugarakat. A hangulata pedig varázslatos; akár a beüvegezett télikert belső falaira kerül...

4. ...akár egy emeleti erkély vagy loggia árnyékolójaként használjuk.

5. A magasabb fákat, bokrokat is tudatosan érdemes árnyékolóként használni, és erre a szempontra már ültetésükkor gondolni. Egy déli, délnyugati épületfront nyáron kevésbé kiszolgáltatott a fentről sütő déli napsugárnak, kellemetlen lehet viszont a lemenő nyugati nap ereje. A nyugati sarokra ültetett lombhullató fa viszont pont ekkor árnyékol, így megakadályozza a lakás túlmelegedését. Ilyen helyre örökzöldet ne használjunk, mert az télen is árnyékol, amikor örülnénk a nap melegének.

76. Még a jó hőszigetelő falazóanyagból készült épület falát is érdemes védeni a nyári felmelegedéstől, a panellakók pedig különösen sokat panaszkodnak arra, hogy délutánra, estére sugározzák vissza a falak a napközben beszívott meleget. A külső árnyékolás jelentőségéről más helyen már írtunk, és most is azt ajánljuk, de természetes árnyékolók felhasználásával. A lombhullató, vagy örökzöld futónövénnyel felfuttatott fal nem fog felhevülni, mert egész nap árnyékban van, ráadásul sokkal szebb látvány, mint például egy csupasz panel. Elterjedt tévhit, hogy a futónövények károsíthatják a falat, a vakolatot. A gyakorlatban az ellenkezője az igaz; az időjárás elleni védelem (nap, eső), óvja, védi a falat.

7. Egészen különleges hangulatot, a napsugárzás és a belátás elleni tökéletes védelmet lehet létrehozni egy földszinti, sőt első emeleti erkélyen is a földről felfuttatott növényekkel, magasra növő bokrokkal. Hogy mennyi fényt engedünk be magunknak, mennyire akarjuk a be és kilátást akadályozni, az később már csak magunkon és a nyesőollón múlik. A klasszikus futónövényeken (erről tavalyi 6. számunkban részletesen írtunk) kívül gondolhatunk virágzó bokrokra (pl. vadrózsára), sűrűn ültetett tujára, és sok más olyan növényre, ami nem túlságosan fás, erős ahhoz, hogy fel lehessen mászni rajta.

88. Érdekes és rendkívül attraktív természetes árnyékoló a ház főfrontja elé épített, felfuttatott pergola. Ez akár emelet magasságú is lehet, így nem csak az utcai belátást akadályozza, hanem a direkt napsugárzást is. Ha megfelelő, kb. 2 m - távolságban építjük fel a fal előtt, akkor a világosság bejut a lakásba.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vidella rolók

A VIDELLA rolók rendkívül széles típus és színválasztékkal egyedülálló módon minden igényt kielégítenek. Tegye egyedivé lakását az innovatív, különleges VIDELLA rolókkal, melyekkel nem csak az...


Külső textil árnyékolók

A hosszú, forró nyár ismét ráterelte a figyelmet ameleg elleni védekezésre. Ennek egyik, a drágább lehetősége a klíma. Nyilván sokanmost döntötték el, hogy lakásukat a következő nyárig...