Megfoltozott gipszfal

1Változnak az idők, és ruhaneműink helyett manapság inkább a válaszfalakat szokás foltozni, feltéve, hogy azok gipszkartonból készültek. Ezek ugyanis elég könnyen sérülnek, elég, ha a bútorok átrendezésekor az asztal sarka durván az ilyen falnak nyomódik, és annak máris megroppan a felülete. Ha nem is szakad be, de morzsalékossá válik a kartonréteg alatt, és az ilyen hibákat jobb, ha azonnal kijavítjuk.

A kis sérülésekhez elég, ha a kifaragjuk, vagy fűrésszel kivágjuk a hibás részt (1). Egy kisebb farostlemezből szabjunk ki a nyílásnál 30-30 mm-rel nagyobb darabot, közepébe fúrjunk kis lyukat, abba meg fűzzünk erős zsineget. A farostlemez-darabot próbáljuk átlósan a lyukon át a falüregbe tolni (2), és ha sikerült, kiemelése után a széleire nyomjunk ragasztópisztolyból lassan kötő ragasztót (3). A foltfedést ezt követően gyorsan megint dugjuk a nyílás mögé, és a zsineget meghúzva préseljük a fal belső oldalára. Amint a ragasztó megszilárdult, 3keverjünk egy jó adag gipszet, ami elég sűrű legyen, majd spatulyával teljesen töltsük fel vele a mélyedést (4). A befoltozott részről ezt követően simítólappal húzzuk le a felesleges anyagot, majd a folt felületét teljesen simítsuk egy szintbe a fallal (5). Ha tapétázva is volt a falfelület, akkor a gipszfolt teljes kiszáradása után fedjük le egy jól, a mintára illesztett tapétadarabbal, majd az új és a régi tapétát egy éles késsel vágjuk át. A régit áztatás után távolítsuk el, az újat pedig ragasszuk a régi helyére. Így a foltozás teljesen eltüntethető, szinte nyoma sem marad a javításnak.
A nagyobb sérülések kijavításához azonban másként fogjunk hozzá. A gipszkartonból készült falak általában oldalanként két-két gipszkarton lemezzel burkoltak. Ha mindkét réteg beszakadt, akkor előbb akkora nyílást vágjunk a felső rétegbe, hogy az a sérülést 50-60 mm-nyivel meghaladja. A második táblába pedig csak akkorát, hogy a sérülés éppen hogy eltűnjön. Az eltérő nagyságú nyílásokba szabjunk bele illő lapokat, majd ezeket néhány panelcsavarral összefogva, elölről ragasszuk a nyílásba, és a szélein néhány panelcsavarral is erősítsük meg a felső gipszkarton foltot. A javítás nyomait most is glettelve tüntessük el.

5

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gipszfal, gipsz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A szigetelés takarása gipszkartonnal

A belső szigetelések lefedéséhez a legelőnyösebbek a gipszkartonból kialakított felületek. Előnyük, hogy sík felületet biztosítanak, és viszonylag egyszerű a felerősítésük.


Csináld magad gipszkartonból

MESTER+Sokan úgy tartják, hogy a gipszkartont kifejezetten az öntevékeny barkácsolóknak találták ki. A könnyű súlyú építőanyagot sok helyen megvásárolhatjuk, személyautóval hazavihetjük, és...