Árnyékolás technika

Egy kis túlegyszerűsítéssel az árnyékoló berendezéseket két nagy csoportra oszthatjuk; az egyik a külső árnyékolók, amiket a falon kívülre szerelünk fel, a másik a falon belülre szerelt belső árnyékolók. Tudnunk kell azt, hogy a falon kívüli árnyékolók nagyságrenddel jobb hatásfokúak, mint a belső árnyékolók. Végül is a leendő funkció dönti el azt, hogy melyiket használjuk. Funkció lehet az aláülés, vagy a mögéülés, tehát ezeknek a céloknak megfelelően alakították ki a készen kapható konstrukciókat, és a feladatot igen sokféleképpen oldották meg. Külön téma az ablakok árnyékolása.

8A külső árnyékolók között ma a legáltalánosabban használatos az ún. könyökkaros napellenző. Ennek is több változata van. Van, amikor az egész szerkezetet kazettába lehet csukni, más típusnál az elővászon is leengedhető (1), így a laposan betűző napsugarak ellen is véd. Egy klasszikus forma az ollókaros (2) napellenző, amellyel inkább a vendéglőkben találkozhatunk, de ilyen a segédkaros (3), a lengőkaros (4), a pergolaszerű (5) napellenző, és persze a legáltalánosabb a kerek vagy négyszögletes gomba típusú napellenző is. Működési mechanizmusuk szerint bármelyik lehet fix, de általában inkább mozgathatóak. Ma már bármelyik fajta mozgatható árnyékoló automatizálható, motorral vezérelhető és a legkülönbözőbb külső hatásokra - szél, napsütés iránya stb. - programozható, de ezt inkább hagyjuk a profikra.
Az ablakárnyékolók közül legklasszikusabb a redőny (6). Később kialakították a különböző textilborítású árnyékolókat, majd még később a lamellás árnyékolókat (7). Ez utóbbiak lamellái szögben állíthatók, a mindenkori célnak és napsugárzási iránynak megfelelően beállíthatók. Az árnyékoló funkción kívül ezek helyiség sötétítésre, illetve a fényviszonyok szabályozására is alkalmasak. Az ablakárnyékolók hozzájárulnak a ház homlokzati képének kialakításához (8), valahol az épület részévé válnak.
A külső árnyékolóknál a tömör szőtt textil helyett "skrin" anyagot is használnak az utóbbi időkben. Ez azért is divatba jött, mert amíg a textilen nem lehet átlátni (miközben árnyékol), a skrin egy kissé kevésbé árnyékol, de jól átlátható, nem okoz bezártság érzetet. Ez az anyag az utóbbi öt évben jelent meg.
10A külső árnyékolók anyaga olyan, hogy télen is a szabadban maradhatnak. Élettartamuk igen hosszú, 10-15 évig gond nélkül bírják a legszélsőségesebb igénybevételt is. Maga az anyag gyakorlatilag semmiféle karbantartást nem igényel. Néha persze meg kell mosni, slaggal egyszerűen lelocsolni. Szennyezettebb környéken a tisztításhoz tisztítószert (általános háztartási mosószert) is használhatunk, károsodást nem fog okozni. Miután a mechanikák mozgási sebessége nagyon kicsi, különösebb karbantartást ezek az alkatrészek sem igényelnek. Egy évben egyszer elegendő a mozgó alkatrészeket és a csapágyakat (9) szilikon spray-vel lefújni.
A belső árnyékolók spalettája szintén nagyon széles. A legklasszikusabb belső árnyékoló a függöny, később kifejlődött a szalagfüggöny (10). Ez utóbbi nagy előnye a jó irányíthatóság; a fénnyel szembe fordítható, teljesen zárható (miközben a fény azért bejön rajta) vagy éppen nyitható. Közismertek a különböző anyagú reluxa típusú árnyékolók (11), lamellákból álló szerkezetek, amelyek szintén sokoldalúan szabályozhatók, a célnak megfelelően állíthatók. Ismét meg kell azonban jegyezni, hogy a belső árnyékolók árnyékolási hatásfoka nagyságrenddel rosszabb, mint a külső árnyékolóké. Az előbbiek - különösen a függönyök - persze más funkciót is betöltenek. Ezek a lakásdekoráció részei, tehát nem csak a belátástól és a napsugárzástól védenek, hanem díszítik is otthonunkat.
 

Napellenző szállítás, felszerelési módok

11A napellenzők szállításával a gyakorlatban rendszerint több gond van, mint a felszerelésével. A napellenző ugyanis egy hosszú tárgy, amit ha egyszerűen felteszünk egy tetőcsomagtartóra, és két ponton, pontszerűen alátámasztva szállítunk nagyobb távolságra, akkor az alátámasztási pontokon ez ki fog kopni, még mielőtt a felszerelésére sor kerülhetne. Fontos tehát, hogy ezt a pontszerű alátámasztást előzzük meg, tegyünk alá puha szivacsot, vagy fektessük az összetekert textilanyagot egy műanyagcsatorna vályújába. Számtalan megoldás közül választhatunk, csak ne kötözzük közvetlenül a tetőcsomagtartó kereszttartójára.
A napellenzők felszerelésére általában a dübeles rögzítés a legmegfelelőbb. Olvasóink lapunk korábbi számaiban már találkozhattak mindazokkal a rögzítőelemekkel, amik a különböző falazó anyagoknál a legmegfelelőbb megoldást nyújtják. Fontos, hogy a falazóanyagot pontosan ismerjük, és persze legyünk tisztában azzal, hogy egy nagyméretű árnyékolónál nagy erőkkel kell számolnunk. A korszerű könyökkaros napellenzőknél - mivel a rögzítési pontok közel vannak egymáshoz - különösen nagy nyomatékok ébredhetnek, amik a felső rögzítési pontokat húzásra terhelik. Az árnyékoló méretének és súlyának ismeretében a rögzítéstechnikai szaküzletekben pontosan meg tudják mondani, melyik a szükséges rögzítődübel, ami ezt a kihúzóerőt biztonsággal elviseli. Ábráinkon bemutatjuk a három legáltalánosabb rögzítési módot. Itt rögtön találkozhatunk azzal az esettel is, amikor nem dübellel rögzítünk; gerendánál a legbiztonságosabb az átmenő csavaros felerősítés.            n

Szalagfüggöny felszerelése
1. A tartólemez felcsavarozása. Ügyeljünk arra, hogy több tartólemez esetén az egyes konzolok egy vonalba kerüljenek, hogy a megvezető sínt bepattintáskor ne kelljen megfeszíteni.
2. A függönysín bepattintása.
3. A szalagcsíkok beakasztása.
4. Az összekötőlánc befűzése (nyitott állapotban, egyenletes elosztásban).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: árnyékolás, árnyék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vidella rolók

A VIDELLA rolók rendkívül széles típus és színválasztékkal egyedülálló módon minden igényt kielégítenek. Tegye egyedivé lakását az innovatív, különleges VIDELLA rolókkal, melyekkel nem csak az...


Olcsó napellenzők és napvitorlák

Amikor terasz árnyékolókra, napellenzőkre, paravánokra gondolunk, akkor elég nagy költségek jelennek meg a szemünk előtt. Pedig egy kis kreativitással, ésszerelési munka felvállalásával...