Árnyékolás technika

Egy kis túlegyszerűsítéssel az árnyékoló berendezéseket két nagy csoportra oszthatjuk; az egyik a külső árnyékolók, amiket a falon kívülre szerelünk fel, a másik a falon belülre szerelt belső árnyékolók. Tudnunk kell azt, hogy a falon kívüli árnyékolók nagyságrenddel jobb hatásfokúak, mint a belső árnyékolók. Végül is a leendő funkció dönti el azt, hogy melyiket használjuk. Funkció lehet az aláülés, vagy a mögéülés, tehát ezeknek a céloknak megfelelően alakították ki a készen kapható konstrukciókat, és a feladatot igen sokféleképpen oldották meg. Külön téma az ablakok árnyékolása.

8A külső árnyékolók között ma a legáltalánosabban használatos az ún. könyökkaros napellenző. Ennek is több változata van. Van, amikor az egész szerkezetet kazettába lehet csukni, más típusnál az elővászon is leengedhető (1), így a laposan betűző napsugarak ellen is véd. Egy klasszikus forma az ollókaros (2) napellenző, amellyel inkább a vendéglőkben találkozhatunk, de ilyen a segédkaros (3), a lengőkaros (4), a pergolaszerű (5) napellenző, és persze a legáltalánosabb a kerek vagy négyszögletes gomba típusú napellenző is. Működési mechanizmusuk szerint bármelyik lehet fix, de általában inkább mozgathatóak. Ma már bármelyik fajta mozgatható árnyékoló automatizálható, motorral vezérelhető és a legkülönbözőbb külső hatásokra - szél, napsütés iránya stb. - programozható, de ezt inkább hagyjuk a profikra.
Az ablakárnyékolók közül legklasszikusabb a redőny (6). Később kialakították a különböző textilborítású árnyékolókat, majd még később a lamellás árnyékolókat (7). Ez utóbbiak lamellái szögben állíthatók, a mindenkori célnak és napsugárzási iránynak megfelelően beállíthatók. Az árnyékoló funkción kívül ezek helyiség sötétítésre, illetve a fényviszonyok szabályozására is alkalmasak. Az ablakárnyékolók hozzájárulnak a ház homlokzati képének kialakításához (8), valahol az épület részévé válnak.
A külső árnyékolóknál a tömör szőtt textil helyett "skrin" anyagot is használnak az utóbbi időkben. Ez azért is divatba jött, mert amíg a textilen nem lehet átlátni (miközben árnyékol), a skrin egy kissé kevésbé árnyékol, de jól átlátható, nem okoz bezártság érzetet. Ez az anyag az utóbbi öt évben jelent meg.
10A külső árnyékolók anyaga olyan, hogy télen is a szabadban maradhatnak. Élettartamuk igen hosszú, 10-15 évig gond nélkül bírják a legszélsőségesebb igénybevételt is. Maga az anyag gyakorlatilag semmiféle karbantartást nem igényel. Néha persze meg kell mosni, slaggal egyszerűen lelocsolni. Szennyezettebb környéken a tisztításhoz tisztítószert (általános háztartási mosószert) is használhatunk, károsodást nem fog okozni. Miután a mechanikák mozgási sebessége nagyon kicsi, különösebb karbantartást ezek az alkatrészek sem igényelnek. Egy évben egyszer elegendő a mozgó alkatrészeket és a csapágyakat (9) szilikon spray-vel lefújni.
A belső árnyékolók spalettája szintén nagyon széles. A legklasszikusabb belső árnyékoló a függöny, később kifejlődött a szalagfüggöny (10). Ez utóbbi nagy előnye a jó irányíthatóság; a fénnyel szembe fordítható, teljesen zárható (miközben a fény azért bejön rajta) vagy éppen nyitható. Közismertek a különböző anyagú reluxa típusú árnyékolók (11), lamellákból álló szerkezetek, amelyek szintén sokoldalúan szabályozhatók, a célnak megfelelően állíthatók. Ismét meg kell azonban jegyezni, hogy a belső árnyékolók árnyékolási hatásfoka nagyságrenddel rosszabb, mint a külső árnyékolóké. Az előbbiek - különösen a függönyök - persze más funkciót is betöltenek. Ezek a lakásdekoráció részei, tehát nem csak a belátástól és a napsugárzástól védenek, hanem díszítik is otthonunkat.
 

Napellenző szállítás, felszerelési módok

11A napellenzők szállításával a gyakorlatban rendszerint több gond van, mint a felszerelésével. A napellenző ugyanis egy hosszú tárgy, amit ha egyszerűen felteszünk egy tetőcsomagtartóra, és két ponton, pontszerűen alátámasztva szállítunk nagyobb távolságra, akkor az alátámasztási pontokon ez ki fog kopni, még mielőtt a felszerelésére sor kerülhetne. Fontos tehát, hogy ezt a pontszerű alátámasztást előzzük meg, tegyünk alá puha szivacsot, vagy fektessük az összetekert textilanyagot egy műanyagcsatorna vályújába. Számtalan megoldás közül választhatunk, csak ne kötözzük közvetlenül a tetőcsomagtartó kereszttartójára.
A napellenzők felszerelésére általában a dübeles rögzítés a legmegfelelőbb. Olvasóink lapunk korábbi számaiban már találkozhattak mindazokkal a rögzítőelemekkel, amik a különböző falazó anyagoknál a legmegfelelőbb megoldást nyújtják. Fontos, hogy a falazóanyagot pontosan ismerjük, és persze legyünk tisztában azzal, hogy egy nagyméretű árnyékolónál nagy erőkkel kell számolnunk. A korszerű könyökkaros napellenzőknél - mivel a rögzítési pontok közel vannak egymáshoz - különösen nagy nyomatékok ébredhetnek, amik a felső rögzítési pontokat húzásra terhelik. Az árnyékoló méretének és súlyának ismeretében a rögzítéstechnikai szaküzletekben pontosan meg tudják mondani, melyik a szükséges rögzítődübel, ami ezt a kihúzóerőt biztonsággal elviseli. Ábráinkon bemutatjuk a három legáltalánosabb rögzítési módot. Itt rögtön találkozhatunk azzal az esettel is, amikor nem dübellel rögzítünk; gerendánál a legbiztonságosabb az átmenő csavaros felerősítés.            n

Szalagfüggöny felszerelése
1. A tartólemez felcsavarozása. Ügyeljünk arra, hogy több tartólemez esetén az egyes konzolok egy vonalba kerüljenek, hogy a megvezető sínt bepattintáskor ne kelljen megfeszíteni.
2. A függönysín bepattintása.
3. A szalagcsíkok beakasztása.
4. Az összekötőlánc befűzése (nyitott állapotban, egyenletes elosztásban).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: árnyékolás, árnyék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Babsátor

Ötletes kerti árnyékoló hely, melyet a gyerekek is előszeretettel használnak. Nagyon könnyen elkészíthető, hiszen mindössze karókból ki kell alakítani a keretét, a karók mellé elvetni a futóbabot,...


Napelemmel működtetett árnyékolók

Felújította házát, de nem gondolt időben minden részletre? Esetleg már az építkezés megkezdése után értesült a különböző automatizált eszközökről és árnyékoló berendezésekről? A napelemes...