Fatiplis kötések

A lapos tipliket 3 különbözo méretben lehet beszerezni: 0-ás, 10-es és 20-as. A sajtolt bükkfa lapocska vastagsága egységesen 4 mm.     A csaprudak hossza 1 m is lehet, a szokásos átméro 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 és 20 mm.     Kész facsapok különbözo méretben és csiszolt végekkelFatiplik (csapok) segítségével a fa munkadarabokat anyagszerűen és tartósan köthetjük össze egymással. Ha egyszerű és tartós fakötésre van szükség, a profik, és a barkácsolók egyaránt szívesen használják a fatiplit. Ennek persze megvan a logikus oka: a csapok a munkadarab elkészülte után láthatatlanok, így a felület szép marad. Ráadásul kerek formájuk miatt nem nagyon gyengítik az összekapcsolandó lemezeket. Végül a fatipli megkönnyíti a bútorlapok precíz összeillesztését és a ragasztást.

Ahhoz, hogy a fenti előnyöket igazán ki lehessen használni, néhány szabályt pontosan be kell tartani. A legfontosabb alapfeltétele a szakszerű fakötés létrehozásának a furat szög- és méretpontos elkészítése. Néhány milliméteres elcsúszás, vagy egy kis dőlés miatt a lapok pontos illesztése lehetetlen feladat lesz. Ha ez mégis megtörténne, a rossz lyukat egy enyves tiplivel be kell tömni, Kis felületeknél a tipliket átlósan helyezzük el, így nagyobb lesz a közöttük lévo távolság A jelölo hüvellyel az egymással szemben fekvo csapfuratok könnyedén összejelölhetokillesztőfűrésszel síkban levágni, és az új lyukat egy másik helyen elkészíteni. Az ilyen "baleseteket" szinte lehetetlen elkerülni, ha az ember szabadkézzel dolgozik. Szerencsére léteznek egyszerű és hatékony segédeszközök, amelyekkel a tiplifurat elkészítése gyerekjáték. Ezek a sablonok illesztőlapjaik segítségével pontosan a lemezvastagsághoz és a lyukmérethez igazíthatók, így segítségükkel pontosan derékszögű furatokat készíthetünk.
A pontos elhelyezésen, a furatirányon kívül a furatmélységnek is megfelelőnek kell lennie. Egyrészt elég mély furatot kell fúrni ahhoz, hogy a fölösleges ragasztót fel tudja venni, másrészt ügyelni kell arra, nehogy a túl mély lyukba becsússzon a tipli.
A helyes csapméretet az összekötendő lemezek vastagsága határozza meg. A lapos (lamello) tiplik használatához megfelelo célszerszámra van szükségmint például a Bosch PFS 22 A fúrómaróraA tipli átmérőjének a lemez vastagságának a felét, míg a tipli hosszának a lemezvastagság kétszeresét válasszuk (lásd rajzunkon). Kicsit könnyebb a választás, ha lapos fatiplivel (lamelló-kötéssel) dolgozunk. Itt csak 3 különböző méret létezik. A kevés rendelkezésre álló méretnek, és az ovális formának köszönhetően a speciális marószerszámmal az összes méret elkészíthető: a méret függvényében jobban, vagy kevésbé kell a marófejet belemélyeszteni a lemezbe. A megfelelő gépekre, mint például a Bosch PFS 22 A árnyékmaróra szerelhető előtétütközők a lapos tiplik elhelyezését is nagyon megkönnyítik.
A kötés létrehozásának menete a következő: miután elkészítettük a furatokat, kenjük be a tipliket vékonyan enyvvel, vagy más faragasztóval, majd kis kalapácsütésekkel üssük be őket a megfelelő lyukakba. Miután egy adott felület minden tiplije ilyen a módon a helyére került, kenjük be hasonlóképpen a tiplik másik felét, illetve az egész felületet enyvvel. Ezt követően helyezzük a felületre a másik munkadarabot, majd kis kalapácsütésekkel (a faalátétet ne felejtsük el!) üssük rá teljesen a helyére. Végül a darabokat fogjuk össze csavaros szorítóval, és a fölösleges enyvet nedves ronggyal töröljük le.
Célszerszám segíti a megfelelo irányú és méretu csapfurat elkészítését, anélkül, hogy a lyukakat elozetesen be kellene jelölni

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fatipli, tipli, kötés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Uponor S-Press PLUS

A többrétegű műanyag csövekhez használatos prés fitting, idomrendszer az egyik leggyakrabban használt eszköz az európai piacon. Gyors, tiszta és biztonságos kötést hozhatunk létre vele, így ez a...


Ékszerek növényekből

Érdekes új virágkötészeti trend, hogy megfelelő nyaklánc, vagy gyűrű foglalatba ideiglenesen növényeket helyeznek. Extrém, de szép, élettel teli kompozíciók ezek. Viselésük után szétszedve,...