AL-KO Pro-250 GK sarokvágó fűrész

Ez az igényesen kialakított gép szemmel láthatóan célfeladatok elvégzésére készült, mégpedig kimondottan szakiparosok számára. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a barkácsolók nem használhatják, ám a gép teljesítménye és az ára alapján még a nagy volumenű munkákat gyakran végző ezermesterek sem tudnák igazán kiaknázni a gép adottságait. A gép ugyanis darabolásra, különféle szögben történő vágásokra van kitalálva. Ellenben az asztalosok, akik rendszeresen készítenek méretesebb lécekből kialakított szerkezeteket, az anyag méretre darabolására, és az illesztésükhöz szükséges ferdeszögű vágások elvégzésére kiválóan használhatják ezt a precíziósan kialakított sarokvágó fűrészgépet.

A gép meghajtómotorja 230 voltos, teljesítményfelvétele 1800 W, fordulatszáma üresjáratban 4200 f/perc. Ez bőségesen elégséges ahhoz, hogy a 250 mm átmérőjű, keményfémlapkás fűrésztárcsával még a kemény faanyagokat is könnyűszerrel forgácsolja, mégpedig igen gyorsan. A keletkező forgácsot vászon porzsák fogja fel, de porszívó cső is csatlakoztatható a fűrészfej végére. A gépállvány precíziós kialakítású, ötvözött alumínium öntényekből összeszerelt. Forgóasztala 90 fokban fokozatmentesen elfordítható, ezen belül bármely helyzetben rögzíthető. Az asztal 280 mm átmérőjű, a munkaasztal pedig 110x470 mm nagyságú, hátul kétfelé osztott ütközővel lezárt. Maga a mozgatható fűrészfej biztonsági zárcsappantyús (1), balra 45 foknyira fokozat nélkül elfordítható, a kívánt szögben rögzíthető. A vágható anyagméretek ennek megfelelően 90 fokos vágásoknál maximum 66x145, 45 fokba állított asztal esetében pedig 66x104 mm. Ha viszont a forgóasztal 90 fokban áll, és a fűrészfej van szögbe döntve, akkor 56x104. Ha az asztal is és a fűrészfej is 45 foknyira állított, akkor a maximális anyagméret 45x110 mm lehet. A szükséges beállításokat pontos fokbeosztású, illetve az asztal hosszvezetőjén milliméter beosztású skála könnyíti meg. A fűrészfejet tekercsrugó tartja felső állásban (2), használaton kívül pedig a zárcsappantyúval rögzíthető vízszintes helyzetben (1). A nagy méretű fűrésztárcsát egyrészt a fűrészfej öntvénye, másrészt átlátszó műanyag burkolat fedi, amely vágás közben csak a forgácsoláshoz szükséges felületet hagyja szabadon. A védőburkolatot pantográf rendszerű kulisszás rudazat (3) a fűrészfej mozgatásával összehangoltan húzza fel a forgácsolást végző tárcsarész elől, de elölről mindig takarja a fűrésztárcsa veszélyes részét. A sarokvágó fűrészt gyárilag beszabályozott, használatra kész állapotban csomagolják, így asztalra erősítése után azonnal munkára fogható.
Ami pedig a saját tapasztalatainkat illeti, nos, az már az első percekben egyértelmű volt a számunkra, hogy a sarokvágó fűrészgép profi faipari gép. Főként olyan szakiparosok vehetik hasznát, akik rengeteget darabolnak munkájuk közben. A gép kialakítását illetően az egész megjelenése tiszteletet parancsoló. Robosztus, igénnyel megformált öntvényei megbízhatóságot sugallnak, és kezelésének biztonságáról is meg voltunk győződve. Hangja - a gép jelentős teljesítményére tekintettel - hangos ugyan, de egy pár jó füldugó "beültetése" után érezhetően megcsendesült. Az az egyszerű védő mechanizmus is nagyon tetszett, amely a fűrészfej leeresztését csak akkor teszi lehetővé, ha a védőburkolat zárját oldjuk a jobb kezünk hüvelykujjával (4). A fűrészfej lenyomása könnyű, nem megterhelő, ezért még huzamosabb leszabó munkák alkalmával sem okoz fáradságot. A fenyőfa tetőlécet egy szempillantás alatt darabokra vágtuk vele (5), majd testesebb anyagot tettünk a fogai elé. Természetesen ez sem okozott a "Pro" 250-esnek problémát, étvágya láthatóan kielégíthetetlen volt. A kemény bükkfadarabot is könnyedén feldaraboltuk, miközben mitagadás élveztük a gép falánkságát. A nagy fordulatszámnak és kerületi sebességnek köszönhetően fantasztikus finom, sima vágási felületet produkált. Közben a fűrészpor a forgácsgyűjtőn kívül is szállongott elég szépen. Egyértelmű, hogy hatékonyabb porelszívást csak porszívóval lehet elérni. A sarokvágó fűrészgép intenzitása számunkra nagyon élvezetes volt. Az egyforma hosszúságúra vágandó darabok méretét a jobb oldali milliméterskálához igazodva lehet gyorsan beállítani (6).
A merőleges vágások után különféle szögbe állítottuk a forgóasztalt, megtapasztalván az állíthatóság könnyűségét és a beállított szögértékek pontosságát. A forgóasztal ugyan kissé nehezen mozgatható, viszont nagy könnyítés, hogy az arretáló gomb kioldása után 15 fokonként automatikusan ék rögzíti a forgóasztalt (7), sőt a 45 fokos illesztésekhez szükséges szögfelező asztalállást külön kiemelt 22,5 fokos, reteszelhető beállítással is segítették. Következhetett a kettős ferde vágás kipróbálása (8). Ez esetben nemcsak a forgóasztalt kell a megfelelő szögbe állítani, hanem magát a fűrészfejet is. Ezt a beállítást sem nehéz megejteni, bár az ellenőrzéséhez szükséges szögskála és a fűrészfejet rögzítő szorítócsavar a gép hátulján van (9). A csillagfejes csavar meglazítása után már balra lehet dönteni a motorral együtt az egész fűrészfejet, ám ehhez nem árt a motor alá nyúlva a másik kezünkkel is segíteni, mert bizony a fej nem mozdítható könnyen oldalra. Ez viszont némileg meg is könnyíti a kellő szög beállítását. A vágás persze így kissé furcsa, pontosabban szólva szokatlan, hiszen ferde irányba kell lefelé nyomni a fűrészfejet (10), viszont semmivel sem nehezebb, mint a merőleges vágásoknál.
Mindent összevetve az AL-KO "Pro" 250 GK sarokfűrészgépével nagyon jó tapasztalatokat szereztünk. Gyors, és a nagy tárcsa ellenére biztonságos vele a munka. Egyetlenegyszer sem éreztük veszélyben a kezünket, bár a mozgó védőburkolat alul fedetlenül hagyja a tárcsa egy részét, és a nagy átmérőjű tárcsa igencsak félelmetes fogazatú. A faanyagot elég a tárcsától távolabb a harántütközőhöz szorítani, így kezünk elég messze került a tárcsától. Erre egyébként a gépen két piktogram is figyelmeztet. Még hosszú anyagok darabolására is alkalmas, ha az asztallappal azonos szintbe támasztják alá asztalhosszabbítóval. Akinek pedig a bemutatott, vagy más AL-KO géppel kapcsolatban bővebb információra lenne szüksége, az forduljon az AL-KO Kft.-hez; 1095 Budapest, Nagyvásártelep 14., tel.: 215-0863.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lombfűrészelés géppel

Manapság azt hihetné az ember, hogy a lombfűrész elfeledett szerszám, mivel ezt inkább a hobbi jellegű modellező munkákhoz használják, illetve a műbútorasztalosok, intarziakészítők speciális kézi...


Fakorona-alakítás

A növények magyar neve a „növekvő lények” szavak összeolvadásából ered, hiszen ezek az egyedüli élőlények, amelyek életük végéig fejlődésben vannak. A fák esetén ez magasságukban is megnyilvánul,...