Az álfilodendron

filo_00.jpg (24637 bytes)A lakások egyik legelterjedtebb dísznövénye a hibásan könnyező pálmának és filodendronnak is nevezett Monstera deliciosa, pedig szobai tartása nem mindig zavarmentes.
Világos, télen is csak mérsékelten meleg helyen érzi jól magát. Ilyenkor még fehér fellevéllel körülvett, kukoricacső méretű torzsavirágzatát is kifejlesztheti leveleinek nyéltövében. Idős korában már zavaróan terjedelmessé is válhat, különösen mivel fényigénye és világosság felé forduló levelei ablak közeli elhelyezéskor valósággal sötétbe borítják a szobát.
A hőingadozásokra annyira érzékeny, hogy ha megfázik (akár egy szellőztetéskor), barnulásnak indulhatnak a levelei, és teljesen el is pusztulhat. Fontos, hogy öntözésekor mindig annyi szobahőmérsékletű vizet kapjon, hogy a földlabdája teljesen átnyirkosodjon. Ha elégtelen öntözése miatt az alsó gyökerei szárazságtól szenvednének, annak a levelek gyors sárgulása, beszáradása lehet a következménye. Tartható tápoldatban, kemokultúrásan. Ilyenkor a tápoldat-tartó külső edényben a megcsappanó tápoldat utántöltése helyettesíti az öntözést. Meleg helyen viszont mindenképpen előnyös a rendszeres vízpermetezés, és a portalanító levélmosás, ami ugyancsak a levélsárgító, szárító légszárazságot hivatott ellensúlyozni.
Más nagylevelű növényekhez hasonlóan előfordulhat, hogy az új levelek kifejlődésekor egy régi - rendszerint a legalsó - elpusztul. Gyökérzete ugyanis nem képes az újabb levéllel megnövekvő lombfelületet a szükséges vízzel és tápanyaggal ellátni. filo_00.jpg (24637 bytes)Így alkalmazkodik az adottságokhoz, a páraszegény szobai környezethez. Ha az idős növényen újra a fiatalokon szokásos szív alakú, összefüggő lemezű és nem karéjos levelek jelennek meg, az a jó fényellátottság mellett a talaj tápanyagszegénységét jelentheti, vagyis az átültetés szükségességét. Átültetéséhez fontos a jó tápdús, közepesen kötött, pl. Florasca B típusú föld.
Szabadba kitenni még a nyári időszakban sem ajánlatos, mert a közvetlen napfényt nem tűri, a szél pedig megtördelheti a leveleit. Trópusi mexikói és amerikai hazájában őserdei fákra is felkúszik törzsén fejlődő, hosszan lecsüngő léggyökerei segítségével. Ezek közül elegendő csak néhányat meghagyni, mégpedig úgy, hogy a tartóedény földjét elérve, tápanyagfelvevő gyökerekké alakuljanak, és támasztékul is szolgáljanak. Emellett külön támrendszert vagy kikötést is kívánhat. Mivel ápolása nehézkes, ha magasra kúszik, a mindössze 4-5 leveles növényt célszerű 6-8 leveles korában rendszeresen ifjítani. Éles késsel tőben levágható. Ilyenkor az alsó 2-3 levele eltávolítható, hogy tőből kihajtva váljon ismét kedvező nagyságú, formás növénnyé. A még leveles törzsrészek, a keletkezett levél, illetve levélhely alatti sebfelületek faszénporba mártás után, beültethetők friss, hansági tőzeggel kevert tápdús földbe, az alsó levéltőig. Lecsüngő léggyökereit a cserépbe igazítva, többnyire levélhullás nélkül válik új, önálló gyökeres növénnyé. De a meggyökeresedésig fóliaburkolat alatt, árnyékos, meleg helyen kell tartani.
A kártevők közül legfeljebb a pajzstetvek lephetik el rossz körülmények között, ha ellenük nem védekezünk időben. Ilyenkor a pajzstetű ellen ható növényvédő szerek valamelyike, illetve a Plant-pin növényvédő segíthet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: filodendron

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos repülő autó

Sikeres tesztet hajtott végre a közelmúltban a németországi Lilium Aviation nevű cég első, teljesen elektromos gépe, a Lilium. A Müncheni Műszaki Egyetem hallgatói és oktatói által létrehozott...


Kikötői felderítő dron

A Hydra, ez a kikötői robot, felderítő hajó, úgy néz ki, mint egy túlméretezett jet-ski, amelynek azonban nincs „lovasa”.