Otthoni íróasztalok

a_asztal_01.jpg (20821 bytes)Manapság, amikor mindenki annyit dolgozik, amennyit tud, sokan otthoni körülmények között estékbe nyúlóan folytatják szellemi, vagy adminisztratív tevékenységüket. Nyugodt otthoni körülmények között ugyanis jobb dolgozni, mint egy zajló irodában. Csakhogy e célra az ebédlő, vagy rosszabb esetben a konyhai asztal nem a legmegfelelőbb. Különösen, ha a gyerek iskolába jár, és ő is itt tanul. A jó megoldást ilyenkor egy kényelmes íróasztal jelentené, és ha nincs - miért is lenne - idővel egyre nagyobb szükségünk lesz rá. Sok a papírmunka, az adminisztráció, egyre több könyvből tallózva kell tanulni, amihez igazából már egy otthoni íróasztal is szükséges.

Ez nem lehet probléma, mondhatná bárki, hiszen számos bútoráruház van, könnyű a kedvünkre valót kiválasztanunk. A látszat azonban csalóka, mert íróasztal sok van, csakhogy ezek sablonosak, igénytelenül kialakítottak. Nem igazán illeszthetők be az otthoni környezetbe. Az áruk ennek ellenére tetemes. A mi "nemzetközi" ajánlataink talán jobbak, legalább is úgy véljük. A nagy munkáktól sem visszariadó ezermesterek három íróasztal közül választhatnak, amelyek közül az egyik a tengerentúlról, a másik Angliából származik, a harmadik pedig hazai gyártmány. Ajánlott méreteik az igényekhez mérten megváltoztathatók, és otthoni körülmények között is elkészíthetők. A számtalan lapszabászat valamelyikében leszabathatók az alkatrészek, így azokat már csak (?) össze kell állítani. Ám, ha asztalosra bízzuk ezt a feladatot, még ezzel sem kell veszkődnünk ahhoz, hogy egy kedvünkre való íróasztala legyen a családnak. A tervezgetés főként módosítások esetén szükséges. Az asztalok bármelyike képeink és rajzaink alapján elkészíthető, ám azért nem árt a kényesebb részleteket, kötéseket is hozzá rajzolva átgondolni, mert tévedni nagyon könnyű, a javítás pedig, élesben ritkán kifizetődő.

a_asztal_rt.jpg (18462 bytes)Missziós asztal

Letisztult egyszerű a formája, mégis nagyon attraktív ez az íróasztal. Szépségét a pontosan kialakított alkatrészek és a faanyag lágy, világos színtónusa együttesen adják. Amerikában a századelőn missziók gyakori berendezési tárgyai voltak az ilyen puritán, egyszerű kialakítású bútordarabok, mostani megalkotója ezért nevezte missziós asztalnak. Eredetileg tölgyfából, mostani változata pedig színfurnérozott fenyőfából készült (1). Tekintettel az egyenes szabásvonalakra, laminált felületű bútorlapból kivágott darabokból is elkészíthetjük. Egyedül a lábak kialakítása tűnhet problémásnak, ám a lapszabászatokban már a 45 fokos élek vágását is vállalják, így ezeket is laminált anyagból alakíthatjuk ki. Ami pedig az oldalborítások léceit illeti, e célra használhatjuk a fóliázott zsalus ajtókávákat, illetve az ezekhez való betétléceket. Mivel ezeket több színben gyártják, a többi anyag színét és "fafajtáját" is ehhez igazodva válasszuk meg.
Az asztal lapja keretezett, amit mi is könnyen megvalósíthatunk, ha a 19 mm-es bútorlapból 55 mm széles sávokat vágatunk le. A keretdarabok gérbevágását azonban magunknak kell elvégeznünk. Az asztallap csak akkor lesz mutatós, ha a sarokillesztéseket pontosan, síkbacsiszoltan alakítjuk ki. Ha erre nem vállalkozunk, akkor inkább mondjunk le az asztallap keretezéséről. A keret élét természetesen 6 mm-es köldökcsapokkal megerősítve kell az asztallap élére erősítenünk, majd vágott élét felvasalható élfóliával fedjük le. Vázra erősítését majd az asztalkáva élébe süllyesztett felfogó lemezekkel vagy 20x20 mm-es lécekkel oldhatjuk meg.
asztal_00.jpg (19387 bytes)Az asztalkáva kialakítása már egy kicsit körülményesebb. A négy lábat 68 mm széles, hosszanti oldalain 45 fokban ferdére vágott élű darabokból állíthatjuk össze. A szilárdságuk érdekében ajánlatos a darabokat egy-egy 30x30 mm-es léc köré ragasztva kialakítani. A ferde élek felületét a ragasztás előtt csiszoljuk teljesen simára, hogy a sarokélek hézagmentesek legyenek. A maglécet csiszoljuk kissé a mérete alá, mert különben a ragasztó rétege miatt hézagos lesz a lábak sarokéle. A lábak aljára ragasszunk ferdén lecsapott élű, rétegelt lemezből kivágott négyzetes talplapokat.
Ezt követően kissé fogósabb feladat áll előttünk, az oldalburkolatok rácsának a kialakítása. Ha a Falco zsalus ajtóléceit használjuk fel a rácsok kialakítására, akkor viszonylag könnyű dolgunk lesz. A léceket csak a megfelelő hosszúságúra kell vágnunk. A hossztartók laminált bútorlapból leszabott darabok, amelyeket 6 mm mélyen, a lécek vastagságával azonos szélességben kell felhornyolni. A függőleges lécek közötti réseket betétlécek beragasztásával tüntethetjük el. A lécek mind a három oldalon azonos távolságra legyenek egymástól, de legalább 20 mm legyen minden léc között. A hossztartók élét fedjük le élfóliával, majd a lécfészkek helyén éles késsel vágjuk ki az anyagukat. Így a távtartó betétek eltűnnek, a hossztartók pedig mart fészkűnek látszanak. Készen vásárolt fóliázott lécek híján használhatunk 5-6 mm-es rétegeltlemezből levágott csíkokat is, ám akkor mindkét lapjukat 40 mm széles élfóliával fedjük le, és oldalsó éleikre is vasaljunk fel keskeny élfedő fóliát. Így teljesen az asztal más darabjaihoz hasonlóvá válnak. Az élfóliázás azonban csak a szabadon maradó részeiket takarja. A léceket előbb az egyik, majd a másik hossztartó fészkeibe illesztve ragasszuk össze, és ne feledkezzünk el a rácsok merőlegesbe állításáról sem. Az így kialakított rácsos oldalakat 30 mm mélyen köldökcsapozva erősítsük az asztal négy lábának az oldalaira. Az összeállított káva élére oldalanként három-három, illetve előre hat felfogó lemez számára véssünk fészkeket, majd a lemezek beerősítése után csavarozzuk fel az asztallapot is. Lemezek helyett használhatunk 20x20 mm-es léceket is, amelyeket előbb az asztalváz belső oldalaira csavarozzunk fel, majd a lefordított asztallap aljára téve, minden oldalon pontosan beállítva, ugyancsak facsavarokkal fogassuk a lap aljára.
Az íróasztalhoz két, lapos kis fiók is tartozik, amelyeknek kávaoldalait fóliázott fiókidomból, vagy 10 mm-es rétegeltlemezből is összeállíthatjuk, ám használhatunk kész műanyag fióktálcákat is. A fiókok fenéklapját 3 mm vastag sima, vagy laminált felületű farostlemezből szabjuk ki, és ragasztással rögzítsük a kávák hornyaiba. A fiókokat az asztal aljára csavarozott görgős fiókvezetőkre szereljük fel, ám a műanyagfiókokat célszerűbb hosszában, fűrészgéppel felhornyolt vezetőlécre függesztve felerősíteni. Végül, a fiókok belseje felöl behajtott csavarokkal, fogassuk fel az asztal alapanyagából leszabott fiókelőlapokat, amelyek 10 mm-rel legyenek szélesebbek a fióktestnél, felül pedig ne érjenek szorosan az asztal lapjához. Az 1,5-2 mm-es hézagot egy vastagabb kartonlappal állítsuk be. A kész íróasztal fóliázott éleit végül egy keményfa darabbal erősen áthúzva koptassuk le, majd felületeit tiszta ronggyal áttörölve befejezettnek tekinthetjük a munkát.

Anyagjegyzék

Jel Db Megnevezés Méret (mm)
A 16 lábelem 19x68x712
B 2 hossztartó 19x76x1605
C 4 hossztartó 19x76x534
D 40 lécbetét 6x40x387
E 84 távtartó 6x6x20
F 1 asztallap 19x641x1657
G 2 szegély 19x51x1758
H 2 szegély 19x51x737
I 2 fiókelőlap 19x75x419
J 4 fiókkáva 19x73x419
K 4 fiók kávaoldal 19x73x457
L 2 fenéklap 3-5x389x437

"Privát Airport" a szoba közepén

asztal_rt.jpg (16924 bytes)Akinek különleges igényei vannak, és nagy asztalra vágyik, annak az alábbi író- és munkaasztal változatot ajánljuk a figyelmébe. Akkora, mint egy magánrepülőtér - innen az elnevezése -, és egy nem túl széles szoba könyvespolcai között uralja a teret. Készítője kényelmes ember lévén, mindkét oldaláról használhatja, de tárgyalóasztalként is funkcionálhat. Mérete elég tekintélyes, 800 mm széles és 1800 mm hosszú, és ha nincs éppen telerakva mindenféle irománnyal, könyvvel, rajzokkal - ez ritka alkalom - valóban olyan tágas, mint egy kisebb reptér.
Asztallapjának testessége azonban látszólagos, alulról szélvastagító betétek fogják körbe. Az asztallap alatt, végig, több fiókos regálrész került beépítésre, amelynek válaszfalai egyben a nagy méretű, valójában csak 19 mm vastag, asztallapot alulról támasztják alá. Ilyen nagy felület mellett erre szükség is van. A tárolóhelyeket jobb oldalon egy függőleges fióksor bővíti ki, amelynek korpusza egyben az asztal lábaként szolgál. Az asztal másik oldalát egy masszív szerkezetű lapos láb támasztja alá. Szerkezeti kötései köldökcsapokkal megerősített él-lap csapozások, és mivel terjedelmes, elég nehezen mozgatható bútordarab, a majdan esedékes lakás-felújítási munkákra is gondolva a bal oldali láb és a fiókos lábregál leszerelhető a horizontálisan asztallap alá erősített fióksor és az oldalsó galéria polc alól. Eredetileg színfurnér borítású lécbetétes bútorlapból készült, ám laminált faforgácslapból is összeállítható.
Ezt az asztalt is az egyenesekkel határolt darabok jellemzik, kivételt képez az egyik végén elliptikusan lekerekített végű asztallap és az alatta levő galériapolc. Színtónusa csak az eredeti darabnak volt kötött, lévén, hogy egy adott szobaberendezés kiegészítő darabjaként készült el. Az alapanyag színét azonban úgy célszerű kiválasztani, hogy hozzá nagyon közel álló legyen az élfólia színe és mintázata. Az asztallap domináljon, vastag anyagból készültnek látszódjék, a fióksorok és a lapláb a szobaberendezés darabjainak színtónusához igazodjon.
Az asztallap vastagításához is laminált felületű anyagot célszerű használni. Elliptikus végének a kivágását olyan lyukfűrésszel célszerű lefűrészelni, amelyik 40 mm vastagságú anyag vágására alkalmas, különben a vastagító betét szélső, íves darabját külön kell kifűrészelni, majd az asztallap alá erősítése után síkban nagyon alaposan össze kell csiszolni a két anyag élét. Az élfóliát ugyanis csak akkor lehet tökéletesen a lap élére vasalni, ha az egysíkú és merőleges a lapjára. Az asztallapnak természetesen a másik vége is elliptikusra formálható.
A horizontális fióksor káváját külön darabként kell összeállítani. A fiókok közötti válaszfalakat és a fenéklapot készíthetjük natúr faforgácslapból is, hiszen nem látszik csak az első élük, amelyet különben is le kell fóliáznunk. A köldökcsapos kötésekkel összeerősített alkatrészek merőlegességére mindenkor nagyon ügyeljünk. Az összeállítási munkát nagyban megkönnyíthetjük, ha a vízszintes fióksor káváját alulról, tehát a fenéklaptól kiindulva erősítjük egymáshoz. Így a nagy pontosságot igénylő köldökcsap-fészkek helyett a válaszfalak, a vastagító betétek felerősítéséhez, átmenő panelcsavarokat használhatunk, és az asztallapot is, a vastagító betétek felöl behajtott csavarokkal, természetesen ragasztót is használva, erősíthetjük össze szilárd egységé.
Köldökcsapokat csak a fiókkáva elején, és az oldallapok felfogásához kell használnunk. A kész fiókkáva aljára több köldökcsappal megerősítve ragasszuk fel a lapláb helyező betétét, majd ezt követően a lapos lábelemet állítsuk össze.
A laplábat két laminált lap közé erősített távtartóléc-pár és alul oldalra nyúló láblécek alkotják. A lapláb felső, üreges részébe csatlakozik a fiókos káva alján levő betétléc. Külső, az asztal lapjáig felnyúló oldalát pedig a káva oldalára bútorösszehúzó csavarokkal rögzítsük. A lábelem így szilárd támasztéka lesz az asztalnak. A másik láb tulajdonképpen egy kis fiókos szekrény, amelyet csak alul zárjunk le a két oldallapba eresztett fenéklappal. Felül csak két hevederléccel fogjuk össze az oldallapokat, amelyek a ráhelyezett fiókos káva szerelését is lehetővé teszik. A hátlapot a fiókvezető sínek, vagy lécek felcsavarozása után, köldökcsapokkal megerősítve ragasszuk a helyére. Az asztal most már szilárdan áll, csak a fiókok hiányoznak róla.
Mivel ennél az asztalnál sok fiókra lesz szükségünk, célszerű oldalsó vezető horonnyal ellátott, fóliázott MDF kávaanyagot, vagy 12 mm vastag rétegeltlemezt használnunk. A készen vásárolt kávaidomból csak a szükséges méretű darabokat kell levágnunk, amelyekből már gyorsan összeállíthatjuk a fiókok oldalát. A fiókkávák hosszanti alsó élét érdemes sima felvasalható élfóliával bevonni, mert ezzel nemcsak a fiókok mozgatását könnyítjük meg, hanem az élek kopását is kiküszöbölhetjük. A kopott csúszófelületeket ugyanis később újrafóliázásukkal könnyen felújíthatjuk.
A fenéklapokat 3-5 mm-es farostlemezből szabjuk ki, ezt követően már helyükre csavarozhatjuk a fiókok fogantyúkkal ellátott előlapját. A közvetlenűl az asztallap alatti fiókokat azonnal a helyükre tolhatjuk. A regálba valókhoz viszont előbb vezetősíneket kell készítenünk. Használhatunk görgős fiókvezetékeket is, ám ezek nem éppen olcsók. Helyettük az élfóliázott lécvezetékek is megfelelőek. Ezeket 10x10 és 10x20 mm-es lécekből állítsuk össze, majd csavarozzuk a fiókos szekrénykáva belső oldalaira. Mivel a fiókok a tetejükre támaszkodnak, felső részüket, no és a belső oldalukat célszerű műanyag fóliával beborítanunk. A fiókok előlapjait úgy szereljük fel, hogy közöttük csak 2 mm-nyi hézag maradjon. Ezt egy közéjük helyezett kartoncsíkkal nem nehéz beállítani, mivel a zárt kávájú fiókok belső oldala felöl félig behatott facsavarok elől kiálló hegye pontosan kijelöli az előfúrandó lyukak helyét. A fiókfogantyúkat természetesen a felcsavarozásukat megelőzően szereljük fel. A felfogó csavarok fejei a lyukak süllyesztékébe kerüljenek.
Most már csak a végső simítások vannak hátra. Az élfóliázott részek éleit nagyon finom csiszolópapírral tompítsuk, majd egy keményfadarab lapjával koptassuk teljesen simára. A fiókok alját gyertya viaszával átkenve tegyük könnyen mozgathatóvá. Az összes laminált felületet viaszt is tartalmazó bútorápolóval és tiszta textíliával áttörölve tisztítsuk le. Ezt követően már birtokba is vehetjük új munkaasztalunkat, amelynek fiókjaiban sok iratunk, egyéb munkaeszközünk elfér majd, és ezek mindig kezünk ügyében is maradnak.

Az asztalkáva alkatrészei:

Jel Db Megnevezés Méret (mm)
1 1 asztallap 19x800x1800
2a 1 vastagító betét 19x150x1552
2b 1 vastagító betét 19x209x1552
3 1 vastagító betét 19x269x800
4 1 vastagító betét 19x85x800
5 1 galériapolc 19x155x800
6 1 galériapolc 19x155x380
7a 1 polcoldal 19x120x155
7b 1 polcoldal 19x120x140
8 1 fiókos alaplap 19x540x1590
9 1 hosszú kávaoldal  19x119x1628
10 2 rövid kávaoldal  19x119x540
11a 3 rekeszlap 19x138x540
11b 2 ütköző és vezetőléc 19x30
12 1 helyezőléc 30x30x390
13 1 külső lábtábla 19x430x690
14 1 belső lábtábla  19x430x570
15 2 távtartóléc 20x40x530
16 2 talpléc 40x40x360
17 2 regál oldallap 19x530x560
18 1 regál hátlap  19x380x560
19 1 regál fenéklap 19x390x530
20 1 lábelem 19x80x380
21 2 hevederlap 20x40x342

A fiókok alkatrészei: (a zárójeles méretek a szélesebb fiókokhoz tartoznak)

Jel Db Megnevezés Méret (mm)
22 10 (4) első és hátsó kávalap 10x95x320 (510)
23 14 fiókoldal 10x95x520
24 7 (2) fenéklap 3-5x320(500)x515
25 5 (2) fiók előlap  19x119x380(550)
26 5 fióktámléc 10x10x520
27 8 fiókvezeték 10x10x520
28 8 vezetőléc felfogó 10x20x520

Képakláírások:
1. Az asztal már kész, de még nem a végleges helyén áll
2. Az íróasztal nyolc fiókjában nagyon sok holmi elfér
3. A terjedelmes bútordarab felszíne akkora, hogy két asztali lámpa kell a bevilágításához, s nemcsak eléje, de mögéje is kényelmesen le lehet ülni

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: íróasztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mini íróasztalok

Sok családban sem hely, sem szükség nincsen külön íróasztal elhelyezésére, mégis néha-néha jó lenne egy kis hely laptopozni vagy egy nyomtatvány kitölteni. Az iskolába járó gyerekeknek pedig a...


Mágneses tábla

Egy család hűtőszekrényére tekintve szinte azonnal látszik, van-e kisgyerek a családban. A hűtőmágnesek nagyon divatosak minden korosztály számára, de kicsik kedvéért a „rendetlenséget” is...