Csiszoló egér

bd_01.jpg (7591 bytes)Talán nem sértő ez az elnevezés arra a kifejezetten "aranyos" Black and Decker újdonságra, amelyet a gyártója is Mouse, azaz egér névre keresztelt el. Az elnevezés nyilván onnan származik, hogy ez a kis csiszológép formájában és kis túlzással még méretében is a számítógépes egérre emlékeztet (1).

Egy ízig-vérig barkács szerszámról van szó, de ezúttal a szó legjobb értelmében. A mindössze 55 W-os gép könnyű, kis helyen elfér és elég sokoldalú ahhoz, hogy a barkácsolás során adódó csiszolási és polírozási munkákat el lehessen végezni vele. Tulajdonképpen egy egykezes vibrációs csiszoló (deltacsiszoló) ez a kis egér, de véleményünk szerint sokkal jobb fogású, kézhezállóbb, mint a hagyományos változatok. Nem akarjuk a háziasszonyokat befolyásolni, de valószínűleg minden barkácsoló férj örülne egy ilyen karácsonyi ajándéknak.
A KA150K típusjelzésű vibrációs csiszolót elegáns kis kofferban (2) lehet megvásárolni, és meglehetősen bőségesen kapunk tartozékokat is hozzá (3). Csiszolási és rozsdaeltávolítási munkákhoz durva, közepes és finomszemcsés, valamint extrafinom-szemcsés csiszolópapírokat, polírozáshoz polírgyapjúkat, a polírozóanyag felviteléhez habszivacsot, intenzív dörzsöléshez, rozsdaeltávolításhoz durva szörmefeltétet, műanyag polírozásához speciális csiszolópapírt. A mai gyakorlatnak megfelelően minden tartozék tépőzáras, öntapadós megoldású, így egyetlen mozdulattal felhelyezhetők a talpra a különböző csiszoló és polírozó lapok.
bd_02.jpg (17361 bytes)A csiszoló egérhez kétféle talpat kapunk. Az egyik egy hagyományos deltacsiszolóéval gyakorlatilag azonos, de a másik is ismerős lehet ugyanonnan; Az un. ujj-feltét lapos, kinyúló orrészével keskeny helyek lecsiszolására alkalmas. Tipikus felhasználási területe ennek, pl. a zsalugáterek lamelláinak csiszolása, vagy a radiátorok belső lapjainak festékeltávolítása, lecsiszolása. Az ujj-feltétnél csak a kinyúló orrészen van csiszolópapír, csak ez a kis felület dolgozik (4).
A gép konstruktőrei, úgy látszik tanultak abból a tapasztalatból, hogy a deltacsiszolóknál a talp csúcsa mindig sokkal előbb kopik el, mint a hátrébb lévő felületek. Emiatt az összes csiszoló és polírozó lapot egy furcsa - hármas rombusz formájú - orrésszel készítik el. Felhasználás előtt a három rombuszból kettőt eleve, a perforáció mentén, el kell távolítanunk (5), így a maradék harmadik adja majd ki a csiszolótalp orrát. Ha ennek hegye már túlságosan elkopik, akkor ezt a részt leszedhetjük és megfordíthatjuk. Amikor pedig a további munkák során a megfordított orrész is elkopik már, akkor még mindig van két tartalék rombuszunk, amelyek anélkül feltehetők a talpra, hogy a csiszoló felület többi részét leszednénk (6). Gazdaságos és ötletes megoldás.
A deltacsiszoló talpat a mai követelményeknek megfelelően porelszívó lyukakkal, magát a gépet pedig porszívó csatlakoztatási lehetőséggel látták el. A csatlakozó csonk külön pattintandó be az elszívó torokba (7), illetve polírozáskor és polírozó anyag felvitelekor praktikus levenni, mert csak útban lenne.
A kétféle talp bajonettzáras megoldással csatlakozik az alapgéphez. A biztonság kedvéért azonban ezt a bajonettzárat egy kis csavarral is meg kell erősítenünk. Ehhez külön csavarhúzót kapunk a készletben. A csavar kihajtása után a talprészt el kell forgatnunk az óramutató járásával megegyező irányba (8), így leemelhető, majd a másik talpat fordított sorrendben ugyanígy tehetjük fel. A gyakorlatban az ujj-feltétet nyílván sokkal ritkábban használjuk, így erre a műveletre is csak alkalmanként kerül sor (9).
bd_03.jpg (13843 bytes)A használathoz a gyakorlott barkácsolóknak tulajdonképpen semmiféle tanácsot nem kell adni. Minden magától értetődő és egyszerű. Az elektromos szerszámokra vonatkozó általános szabályokon felül talán arra az egyre figyeljünk, hogy a gép megfogásakor ne fedjük le a hűtőlevegő nyílásait (10). A kényelmes, jó fogás egyébként meghatározza markunk és ujjaink helyét a gépen, és így a szellőzőnyílások mindenképpen szabadon maradnak. Az előbbi veszély csak valamilyen kitekert eszközfogásnál állhat fenn.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csiszoló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokcsiszolás gyakorlata

Sokféle sarokcsiszoló és tartozék szerepel a szaküzletek és barkácsáruházak kínálatában. Időszakos munkákra nem szükséges a legprofibb mellett döntenünk, de a gép helyes használatával...


Betonvágás kézi eszközökkel

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő...