Csiszoló egér

bd_01.jpg (7591 bytes)Talán nem sértő ez az elnevezés arra a kifejezetten "aranyos" Black and Decker újdonságra, amelyet a gyártója is Mouse, azaz egér névre keresztelt el. Az elnevezés nyilván onnan származik, hogy ez a kis csiszológép formájában és kis túlzással még méretében is a számítógépes egérre emlékeztet (1).

Egy ízig-vérig barkács szerszámról van szó, de ezúttal a szó legjobb értelmében. A mindössze 55 W-os gép könnyű, kis helyen elfér és elég sokoldalú ahhoz, hogy a barkácsolás során adódó csiszolási és polírozási munkákat el lehessen végezni vele. Tulajdonképpen egy egykezes vibrációs csiszoló (deltacsiszoló) ez a kis egér, de véleményünk szerint sokkal jobb fogású, kézhezállóbb, mint a hagyományos változatok. Nem akarjuk a háziasszonyokat befolyásolni, de valószínűleg minden barkácsoló férj örülne egy ilyen karácsonyi ajándéknak.
A KA150K típusjelzésű vibrációs csiszolót elegáns kis kofferban (2) lehet megvásárolni, és meglehetősen bőségesen kapunk tartozékokat is hozzá (3). Csiszolási és rozsdaeltávolítási munkákhoz durva, közepes és finomszemcsés, valamint extrafinom-szemcsés csiszolópapírokat, polírozáshoz polírgyapjúkat, a polírozóanyag felviteléhez habszivacsot, intenzív dörzsöléshez, rozsdaeltávolításhoz durva szörmefeltétet, műanyag polírozásához speciális csiszolópapírt. A mai gyakorlatnak megfelelően minden tartozék tépőzáras, öntapadós megoldású, így egyetlen mozdulattal felhelyezhetők a talpra a különböző csiszoló és polírozó lapok.
bd_02.jpg (17361 bytes)A csiszoló egérhez kétféle talpat kapunk. Az egyik egy hagyományos deltacsiszolóéval gyakorlatilag azonos, de a másik is ismerős lehet ugyanonnan; Az un. ujj-feltét lapos, kinyúló orrészével keskeny helyek lecsiszolására alkalmas. Tipikus felhasználási területe ennek, pl. a zsalugáterek lamelláinak csiszolása, vagy a radiátorok belső lapjainak festékeltávolítása, lecsiszolása. Az ujj-feltétnél csak a kinyúló orrészen van csiszolópapír, csak ez a kis felület dolgozik (4).
A gép konstruktőrei, úgy látszik tanultak abból a tapasztalatból, hogy a deltacsiszolóknál a talp csúcsa mindig sokkal előbb kopik el, mint a hátrébb lévő felületek. Emiatt az összes csiszoló és polírozó lapot egy furcsa - hármas rombusz formájú - orrésszel készítik el. Felhasználás előtt a három rombuszból kettőt eleve, a perforáció mentén, el kell távolítanunk (5), így a maradék harmadik adja majd ki a csiszolótalp orrát. Ha ennek hegye már túlságosan elkopik, akkor ezt a részt leszedhetjük és megfordíthatjuk. Amikor pedig a további munkák során a megfordított orrész is elkopik már, akkor még mindig van két tartalék rombuszunk, amelyek anélkül feltehetők a talpra, hogy a csiszoló felület többi részét leszednénk (6). Gazdaságos és ötletes megoldás.
A deltacsiszoló talpat a mai követelményeknek megfelelően porelszívó lyukakkal, magát a gépet pedig porszívó csatlakoztatási lehetőséggel látták el. A csatlakozó csonk külön pattintandó be az elszívó torokba (7), illetve polírozáskor és polírozó anyag felvitelekor praktikus levenni, mert csak útban lenne.
A kétféle talp bajonettzáras megoldással csatlakozik az alapgéphez. A biztonság kedvéért azonban ezt a bajonettzárat egy kis csavarral is meg kell erősítenünk. Ehhez külön csavarhúzót kapunk a készletben. A csavar kihajtása után a talprészt el kell forgatnunk az óramutató járásával megegyező irányba (8), így leemelhető, majd a másik talpat fordított sorrendben ugyanígy tehetjük fel. A gyakorlatban az ujj-feltétet nyílván sokkal ritkábban használjuk, így erre a műveletre is csak alkalmanként kerül sor (9).
bd_03.jpg (13843 bytes)A használathoz a gyakorlott barkácsolóknak tulajdonképpen semmiféle tanácsot nem kell adni. Minden magától értetődő és egyszerű. Az elektromos szerszámokra vonatkozó általános szabályokon felül talán arra az egyre figyeljünk, hogy a gép megfogásakor ne fedjük le a hűtőlevegő nyílásait (10). A kényelmes, jó fogás egyébként meghatározza markunk és ujjaink helyét a gépen, és így a szellőzőnyílások mindenképpen szabadon maradnak. Az előbbi veszély csak valamilyen kitekert eszközfogásnál állhat fenn.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csiszoló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...


Csiszolótárcsák sarok köszörűkhöz

A sarokcsiszolókkal természetesen nemcsak daraboló munkákat lehet végezni, megfelelő tárcsák felületcsiszolásra is alkalmazhatók. A durva egyenetlenségek lecsiszolásához többnyire speciálisan...