Drónok harca: nem játékszer

2020-09-10 15:13:37 | Módosítva: 2020-09-10 15:33:16

Először játéknak tűnt és ezt a funkcióját ma is őrzi. Kis méretű, könnyű és kis hatósugarú négy légcsavaros (rotoros) drónok pár ezer forintért is kaphatók, de ha az apuka is szívesen játszana a parányi repülővel, akkor már kamerás és virtuális szemüveggel vezérelhető változat is kapható valamivel többért. Ma azonban a drón sokkal több gyerekjátéknál, hiszen a mezőgazdaság, a szolgáltató és filmipar, az építőipar és az energetika, a katasztrófavédelem és a biztonságtechnika, és még hosszan sorolhatnánk, mely iparágak használják a pilóta nélkül repülő szerkezeteket.


Sokan egy új ipari forradalomról beszélnek. Az ipar drónok terjedése valóban nevezhető forradalomnak. Ezek a technológiák alapjaiban változtatják meg az adatgyűjtést és az adatfelhasználást. A drónok megjelenése és terjedése lehetővé teszi, hogy nehezen elvégezhető időigényes feladatok gyorsan és egyszerűen végezhetők legyenek, és így egyszerre vonzóvá is válnak a munkaerő számára.

Ipari drónok

Az ipari drónok megoldást jelenthetnek a szolgáltató szektor szereplői részére is. Ilyenek a ipari takarító drónok, a tető- és felülettisztító drónok, a nagy teherbírású drónok, a kamerával vagy más képalkotó eszközzel szerelt drónok, a csőrendszer vizsgáló drónok vagy a biztosítási kárfelmérő drónok.

Az energiaipar legfontosabb részei a termelési központok és a hálózatok. Ezek ellenőrzése, a humán munkaerő kiváltása a veszélyes feladatokról, illetve a költségek folyamatos csökkentése a legfőbb kihívás. A drónok és a rájuk szerelhető különböző kamerák, szenzorok képesek szinte bármilyen körülmény között a feladatok gyors, precíz és pontos ellátására. A nagyfelbontású RGB kamerával és hőkamerával szerelt drónok számára nem akadály semmilyen tető vagy napelem-park feltérképezése. A drónok által gyűjtött adatok pedig feldolgozás után azonnal hasznosíthatók, melynek eredményeképpen növelhető a termelés hatékonysága, és meghatározhatók a szükséges beavatkozások. A csővezetékek ellenőrzése nagyon fontos feladat, de sok esetben nehézségekbe ütközhet a területi és domborzati adottságok miatt, így a levegőből való ellenőrzés lényegesen egyszerűbb gyorsabb és olcsóbb.

Az állagmegóvás és hibák feltárása szempontjából kiemelkedően fontos a szélturbinák ellenőrzése a szélerőműveknél. De magasban végzett munka kockázatos és drága. A drónokkal és akár 30X-os optikai zoommal rendelkező kamerákkal az ellenőrzés és a megközelítés nem jelent problémát és nehéz feladatot többé.

A telekommunikációban az állagmegóvás és hibák feltárása szempontjából kiemelkedően fontos az antennák ellenőrzése. Magasban végezendő nagy területen elterülő veszélyes munka ez. De nem a drónoknak! Ma már itt is nélkülözhetetlenek a pilóta nélküli repülők, melyeket nem zavar meg az interferncia sem, a speciális erre a célra kifejlesztett kameránkkal pedig a hibák már akkor feltárhatók, amikor még az emberi szem számára láthatatlanok.

Drónok az építőiparban

Az építőiparban ugyancsak nagy segítség lehet a drón technológia. A drónakkal képesek vagyunk nagyon bonyolult drága feladatokat kiváltani. A drónok képesek centiméter pontosságú felmérést készíteni – legyen szó bármilyen épületről vagy területről, majd ezt különböző szoftverekkel feldolgozva pontos terveket kapunk töredék idő alatt. Drónok képeket készítenek a levegőből, majd egy szoftver a drón által megadott pontokból háromdimenziós modellt készít, így az építés folyamán összehasonlítható az előrehaladás az eredeti tervekkel. Így folyamatosan ellenőrizhető és korrigálhatóvá válik a teljes folyamat, és az ütemterv megvalósulása is könnyen követhetővé válik.A drónok segítségével folyamatosan nyomon követhető a teljes építési terület, és vele együtt ellenőrizhetjük a munkatársak és az alvállalkozók munkáit is. Mesterséges intelligenciával rendelkező kamerákkal bármit képesek vagyunk szemmel tartani, és a legapróbb hibát is jelezni az építkezés során. Könnyen és gyorsan ellenőrizhetjük a tetőn zajló munkákat és a tető állapotát is.

Az épület hőtérképezése nem csak azért fontos, mert minden energetikai tanúsítványban szükség van rá, hanem azért is, hogy megfigyelhessük; az épület szigetelése mindenhol megfelelően lett-e felépítve. Ebben nyújtanak nagy segítséget a hőkamerával szerelt eszközök, melyek segítségével töredék idő alatt végezhető el egy épület hőtérkép készítése akár nagy magasságban is.

Mezőgazdaság új lehetőségei

A precíziós gazdálkodás már nem egy válaszható lehetőség, hanem az egyetlen módja a hosszú távú sikernek és fennmaradásnak. A precíziós gazdálkodás leghatékonyabb eszközei a mezőgazdasági drónok. Növény- és talajállapot elemzés soha nem látott részletességgel végezhető el a magasból készült felvételek segítségével. Permetezni is lehet már drónokkal. Egyedi fejlesztésű drónokkal a permetezés akár 50%-kal kevesebb vegyszerrel, és 90%-kal kevesebb vízzel végezhető el. Nincs taposási veszteség, lehetőség van a foltkezelésre, stressz térkép készítésére, a nitrogén ellátottság, a klorofil tartalom, a talaj elemzésére, a kijuttatási térkép ellenőrzésére.
Fontos a gyomok, fertőzések detektálása – pontos koordinátákat tartalmazó térképen jelölve, mely alapja egy foltkezeléses vagy szakaszolható kijuttatásnak. Tőszámlálást, nagy pontosságú hozambecslés készíthető a teljes gazdaságra. Vihar-, vadkár és víznyomás felmérés is a levegőből végezhető. Sok olyan kár is detektálható, amely a földről nem látszik. (Ennek alapján igényelhető kártérítés.) Egy profi gazdaság legfőbb értéke az adat. Egy sokkamerás rendszer felvétele minden olyan adatot a rendelkezésünkre bocsát, ami a precíziós gazdálkodáshoz szükséges. A drón felvételek költségcsökkentést, hatékonyság növelést eredményeznek, segítenek a munkaerőhiány kiküszöbölésében, és hozzájárulnak a profit és termésátlag növekedéséhez.

Filmipari felhasználás

A drónok talán legismertebb felhasználási területe a filmezés, de a profi drónok és kamerák nem arra valók, hogy esküvőket vagy családot videózzunk, esetleg selfiket készítsük. Ezek ipari kamerákat szállítanak a legszélesebb spektrumban, legyen szó 100 megapixeles kameráról, hőkameráról vagy akár mesterséges intelligenciával ellátott kameráról.A szolgáltatóiparnak is nagy lehetősége a drón technológia, hiszen nehezen végezhető feladatok válnak könnyen elvégezhetővé és egyszerre vonzóvá is a munkaerő számára. Az ipari drón megoldást jelenthet a szolgáltató szektor szereplői részére. Ilyenek az ipari takarító drónok, a tető- és felülettisztító drónok, a nagy teherbírású drónok, a kamerával vagy más képalkotó eszközzel szerelt drónok, a csőrendszer vizsgáló drónok vagy éppen a biztosítási kárfelmérő drónok.

Kutatás, mentés

A kutatásnál és mentésnél a legfontosabb a gyors beavatkozás és a terület pontos ismerete. Ebben is nagy segítséget nyújtanak a drónok és a speciális kamerák, legyen szó emberkeresésről, baleseti helyszínelésről vagy veszélyes helyek felderítéséről. A nagy felbontású kamerák hőkamerák, és a mesterséges intelligenciával – akár 30x-os optikai zoommal – rendelkező kamerák pedig képesek az élőkép folyamatos továbbítására is.
Tűzoltás, biztonságtechnika

A veszélyben lévő vagy épületben rekedt személyek felkutatására, illetve a tűz terjedésének elemzésére alkalmas kamera és drón pontos képet adhat a tűzoltóknak, hogy a mentési és tűzoltási műveleteket a lehető leghatékonyabban a legkisebb kockázat mellett tudják végrehajtani. Az ipari drónokkal a legnehezebb körülmények között – akár szakadó esőben és 70 km/h órás szélben – is tudnak feladatokat végezni a szakemberek.

Természeti vagy egyéb katasztrófák esetén a legfontosabb a pontos kárfelmérés és a terület szemrevételezés. A drónok segítséget nyújtanak a mentést végző szerveknek és folyamatosan biztosítják az élőképet, hogy a mentés és a kárhelyreállítás a lehető leghatékonyabban működjön. A drónok a biztosítóknak is segítségükre lehetnek a kárfelmérésben.


Bárhol, bármikor, mindent látni és mindezt a magasból a legrövidebb idő alatt! A biztonságtechnikával foglalkozók számára talán ez a legfontosabb. A drónok képesek bárhol, bármilyen körülmény között gyorsan, tökéletes és pontos képekkel, videókkal szolgálni, a mesterséges intelligenciának köszönhetően bármilyen feladatra betaníthatók. Képesek akár 90 km/h óra feletti sebességgel közlekedni, és pontos képet továbbítani a repülés teljes útvonaláról valós időben.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Drone hajtómű

Egy tréfás kedvű francia játékkonstruktőr hibrid hajóba szerelt egy drone-t.


Május virágbajnokai

A rododendronok májusi szín-játékához az előkészületeket még a telepítés előtt meg kell kezdenünk.