Mutatós minik szobanövényekből

mini_04.jpg (23778 bytes)A valóságos minik, vagyis a törpe szobanövények egyre inkább divatba jönnek. Ma már bőséges a választékuk, igazán sokfélét szerezhetünk be belőlük. Kínálatuk egyre gyarapszik, további újdonságokkal. Valódi mini, pl. számos broméliaféleség, mint a változatos levélcsillag vagy rejtekvirág, illetve a Cryptanthusok közül is több rokonuk, illetve a szakállbroméliák, vagyis Tillandsi-ák csoportjába tartozó növények. Ilyen a virágos cserepes növények közül a fokföldi ibolyának is nevezett, sokszínű és változatos virágú afrikai ibolya, ugyancsak egészen mini változata. Hozzájuk hasonló a cserepes mini rózsa és a mini szegfű is.
Rajtuk kívül azonban sok egyéb olyan cserepes növény is bekerül ebbe a divatos kis-növény alakkörbe, amely csupán lassú növekedésű, inkább csak apró "szaporítvány", sokszor növekedés gátló szerek, készítmények valamelyikével kezelt, amiért, legalábbis egy ideig, kis méretű marad. Az utóbbiaknál tehát nem is lehet azon csodálkozni, ha előbb utóbb kinőnek, a kis méretből, ahogy továbbfejlődnek, korosodnak, illetve amint hatását veszíti a házilag rendszerint már meg sem ismételhető növekedésgátló kezelésük.
Be kell érni velük, tehát mindössze addig, amíg képesek ilyen apró termetűek maradni, az ehhez szükséges megfelelő, de mérsékelt öntözés, valamint visszafogott táplálás mellett, de ugyanakkor jó fényellátottságában. Átültetésüket - nagyobb cserépbe vagy másmilyen tartóedénybe - a végsőkig érdemes halogatni. Nevelő cserépből, illetve tartóedényből a kis méretűek a legmegfelelőbbek, amiben szinte éppen csak elfér a gyökérzetük, ami kissé, de csak mértékletesen még meg is kurtítható.
Jól társíthatók is, éspedig nemcsak egymással vagy éppen a szokott termetű rokonaikkal, hanem a méretükben eltérő, de a formában, színben, levélalakban ugyancsak hozzájuk illő egyéb növényekkel is, de formás kis kövekkel és ágdarabkákkal ugyancsak együtt tarthatók. Érdemes élni társításuk lehetőségével, ami különösen helyhiány esetén lehet igazán előnyös, sokszor egyetlen megoldás. Valóságos kis gyűjtemény is könnyen összeszedhető és könnyen nevelhető, tartható belőlük, egyedileg, de inkább tetszetős kisebb-nagyobb csoportokban, közös tartóban, különösebb helyfoglalás nélkül. Alkalmi ajándéknak pedig ugyancsak kiválóak. Érdemes tehát mindenképpen megbarátkozni velük.

mini_05.jpg (23831 bytes)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szobanövény, törpe

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növények portalanítása

Mind a szobanövények, mind a kerti növények esetén fontos alkalmanként a levelek portalanítása. Szobanövényeknél ez egy fürdetéssel kivitelezhető, akertben pedig, ha nincs természetes csapadék,...


Szobanövénynek hinnénk

Sok olyan virágbolti cserepes növény van, melyek fagyálló kerti növények ugyan, de bizonyos jeles napokkor kaphatók a virágbolti kínálatban is. Ezek - miután elvirágoznak - általában a kukában...