Egy palack Chateau...

1-es képA márkás, jó bor mértékkel fogyasztva mindig emeli az ember hangulatát, rangot ad családi eseményeknek. A mutatós címkével ellátott butélia pedig még kiürülten sem haszontalan, hangulatos lámpát lehet belőle készíteni (1), és így a mutatós üvegpalack nem kerül a szemétbe.

Elkészítésének legkritikusabb művelete a palack palástjának a kifúrása. Ezt kúpos, keményfém-szemcsés marószárral, állványba fogott fúrógéppel célszerű kialakítani (2), ám ha nem vállalkozunk rá, a lyukfúrást bízzuk az üvegesre vagy üvegcsiszolóra, még így sem kerül sokba. Ezt követően egy kis türelemjáték következik, a hálózati vezeték üvegbe húzása. Ez legkönnyebben a lefelé fordított üveg lyukán bedugott és enyhe ívbe hajlított vezeték betolásával végezhető el. A palack lágy hajlású nyaka szinte a szájához vezeti a kábelt, onnan már viszonylag könnyű egy huzalhurokkal kihúznunk. A kéteres vezetéket, ezt követően olyan hosszúságban húzzuk túl az üveg száján, hogy kihúzása ellen egy csomót hurkolhassunk rá. A vezetéket húzzuk vissza a csomóig az üvegbe, és kívülről kis darab vastagfalú PVC cső felragasztásával rögzítsük a lyukba. Az üveg nyakán kinyúló vezeték legalább 80 mm hosszú legyen. Húzzuk bele a fadugóba erősített foglalattartó csőbe (3), erre illesszük fel az ernyő huzalvázát, és a foglalat alsó részének felcsavarásával rögzítsük, majd a dugóra tekerjünk kevés szigetelőszalagot, és az üveg szájába szorosan illeszkedő dugót nyomjuk a helyére. A foglalatot csak ezt követően, a vezeték kellő hosszúságúra vágása után kössük be.
Az ernyő vázára ragasszuk fel a karton palástot, erre pedig a külső színes textíliából kiszabott huzatot. Ennek széleit az ernyő belső oldalára, a kartonpalást szélén és a vázhuzalon átvetve, egyenletesen feszítve ragasszuk le. (Lámpaernyő készítéséhez az előző számunkban ismertettünk néhány fogást.) Ezt követően már csak a billenőkapcsolót és a villásdugót kell a tápvezetékre szerelnünk (4), és az izzó becsavarása után lámpánk már kellemesen tompított fénybe vonhatja a szobánkat.

4-es kép

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: palack, üveg, pezsgő, lámpa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Átlátszó „virágcserép”

Gömb vagy félgömb alakú akváriumban gerinces élőállat (azaz hal), NEM tartható, viszont nagyon alkalmasak növények, kaktuszok életterének kialakítására. Kisebb növényt ültethetünk üvegkancsóba,...


LEDline világítástechnika és a bútorok életre kelnek

A LED technológia fejlődésével folyamatosan bővül felhasználásuk lehetősége. Egyre jobb teljesítmények és alacsony fogyasztás jellemzi ezeket a fényforrásokat. Belsőépítészeti felhasználás,...