Új köntöst a kopott lépcsőkre!

1-es képAmit gyakran használunk, az bizony hamar el is kopik. Ezt különösen azok tapasztalhatják, akik lakásukat a tetőtérbe épített helyiségekkel bővítették. A helyiségekbe természetesen lépcsőn lehet feljutni, amelynek a fokai gyakran fenyőfából készültek. Ezek pedig hamar kopnak. A kopott fellépőlapok azonban a csúfságukon túl veszélyesek is, hiszen az ilyen lépcsőkarok többnyire helytakarékosan kialakítottak, szűkek, és egy bizonytalan lépés is balesetet okozhat, ha nem újítjuk fel legalább a fellépőlapok felületét, élét. S hogy ezt miként végezhetjük el a legegyszerűbben, ahhoz adunk néhány ötletet.

Akár egyenes, akár csigalépcsőről van szó, a felépítés módjától függően a lépcsőlapok kicserélése nem mindig jöhet szóba, de mivel ez amúgy is sokba kerülne, és nagy munkával járna, jobb, ha csak a felületük és élük kijavítását vesszük célba. Végső soron ez a cél, de e mellett az sem lehet mellékes körülmény, hogy a felújítási munkák ideje alatt még használhatjuk is a lépcsőt.
A falépcsőknek főként az élük kopik le hamar, és ha még nem túlságosan előre haladott ez az állapot, akkor fém lépcsőszegélyek felcsavarozásával nagyon gyorsan korrigálhatjuk a hibát. Ha viszont már a fellépők felülete is eléggé kopott, akkor már az ilyen hibákat is célszerű kijavítanunk. Ennek a legegyszerűbb módja, ha új, kopásállóbb anyagot erősítünk a lépcsőfokok tetejére.
Kopásálló fedőanyagként pl. laminált parkettát célszerű használnunk (1). Egyrészt, mert ennek valóban kopásálló a felülete, másrészt pedig nem kerül sokba, beépítési vastagsága csak 7 mm, és könnyen szabható, formálható. Az is előnye ennek az anyagnak, hogy mintázata és színtónusa igen változatos, tehát kedvünk szerint válogathatunk belőlük. Hátrányuk, hogy általában 13,5 cm szélesek, tehát pontos beszabásokkal lehet csak a kellő szélességű burkolólapokat kialakítanunk. A nagy kopásállóságú bevonat vágásvonal menti kitöredezései ellen a hát és a színoldalra felsimított ragszalagos lefedéssel és hátoldalon történő fűrészeléssel védekezhetünk. Mivel mindenképpen toldani kényszerülünk, a leeső részt már a másik lépcsőfok, vagy a fokok közötti fedések burkolására használjuk fel. A parkettapanelek felragasztásához oldószeres ragasztót használjunk.
4-es képAz élek lefedéséhez ajánlatos legalább 20x20 mm-es fém szögidomokat, vagy speciális lépcsőszegély idomokat használnunk. Hogy mikor melyiket, azt esetenként a fellépőlapok vastagsága és a pénztárcánk alapján határozzuk meg. A felcsavarozható lépcsőszegély idomok bizony elég sokba kerülnek, viszont nagyon tartósak, élük lekerekített része csúszásgátló bordákkal ellátott, peremeikre különféle élszegély idomokat erősíthetünk fel (2).
A lépcsők felületének felújítását a következők alapján végezzük el. Ha oldalkávával közrezárt a lépcsőnk, és fokai támdeszkákkal csatlakoznak egymáshoz, akkor az összes látható felületét burkoljuk be laminált parkettával. A támdeszkák burkolására azonban használhatunk 3,2 mm vastagságú laminált farostlemezt is, hiszen ezek nem kopó, csak látható felületek, és ezzel némileg csökkenthetjük a felújítás költségeit. A lécsőlapokról vegyünk méretet, és ez alapján vágjuk le a parkettapanel darabokat. Zárt lépcsőnél az új fellépő burkolatok a támdeszkákig érjenek, elől pedig a lépcső éléig (3). Ha viszont ezek az élek már erősen kopottak, akkor lyukfűrésszel vágjuk egyenesre a lépcsők szélét (4), majd az alapanyaggal azonos vastagságú léc felerősítésével pótoljuk a hiányt, és csak ezt követően határozzuk meg a burkolólapok szélességét. A beszabandó csíkot előbb hosszában szabjuk méretre, majd a teljes szélességű 10-es képpanellel együtt vágjuk a kívánt hosszméretre. A leeső darabokat pedig a következő lépcsőlap lefedéséhez használjuk fel, hogy a lehető legkevesebb legyen a hulladék. A burkolatot szorosan összehúzatva, sík felületen ragasszuk össze, majd ezt követően már a lépcsőfokra erősíthetjük. Az eredeti lépcső felületét előtte csiszoljuk le, majd nyomjunk rá ragasztót (5), és máris helyére illeszthetjük a burkolópanelt (6), amelyet pontos beigazítása után két, vízzel megtöltött vödörrel préseljünk le.
A második lépcsőfok burkolatához az előző, teljes szélességű hulladékdarabot használjuk fel. Szükség esetén másik panelből levágott darabbal pótoljuk ki, hogy megfelelő hosszúságú legyen. A keskenyebb darabok meghosszabbítását úgy oldjuk meg, hogy a toldás vonala ne essen egybe a szélesebb darabok toldásával. A burkolópaneleket így egymás után alakítsuk ki, és ragasszuk a lépcsőlapokra. A támdeszkákra hasonló módon szabjuk be a takarólapokat. Ha viszont ferde szögben csatlakoznak a lépcsőfokok hátsó éléhez a támdeszkák, akkor a burkolólapok hátsó, illetve két hosszanti élét is ezzel azonos szögben, ferdére kell munkálnunk. Ha a támdeszkákat fedő lapokat laminált farostlemezből szabjuk ki, akkor az anyag színe közel azonos, vagy jelentősen eltérő legyen a lépcsőlapok burkolatáéhoz. Ezzel a lépcsőfokokat tehetjük hangsúlyosabbá, érdekesebbé.
12-es képÉlvédő fémidomot mindenképpen célszerű a fokok élére erősítenünk, mert ezzel tudjuk csak hosszú évekre az épségüket megóvni. Ha a fokok elég vastagok, és ezeket is parkettapanelből levágott csíkokkal fedtük le, akkor élvédőként elég a 20x20 mm-es szögalumínium idom, amelyet elölről a lépcsőlap élébe, felül pedig a lapjába felváltva behajtott süllyesztettfejű facsavarokkal fogathatunk fel. A másik megoldás ennél jóval drágább, de korszerűbb és elegánsabb. A speciális élvédő alumínium idomok ugyanis egyben a lépcsők utólagos burkolatának a szélét is lefogják, de a fokok élébe hajtott facsavarokkal kell felerősíteni (7). Leszabását rögzített gérládában, fémfűrésszel végezhetjük el (8). Ezt követően a fóliázott, MDF magú, profilos élfedő lécet is szabjuk méretre. E művelethez finomfogú illesztőfűrészt használjunk (9). A szegélyeket most már könnyen felnyomhatjuk a helyükre (10), majd szilárd rögzítésükhöz az alsó, hornyolt részt kíméletesen, gumikalapáccsal megütögetve rögzítsük a fémszegély alsó részére (11). Az ilyen idomok azonban arra is módot adnak, hogy a drága idomos léc helyett olcsóbb, pl. laminált farostlemezből, vagy PVC padlóból leszabott szegélyt ragasszunk az élvédő elülső felületére.
13-as képKissé bonyolultabb a helyzet, ha csigalépcsőt (12) szeretnénk felújítani. Ha látszólag azonos a fokok alakja, akkor is ajánlatos kartonsablon segítségével ellenőriznünk a méretazonosságukat. A laminált parketta elemekből - élükkel összeragasztva - készítsünk akkora lapokat, amelyek kiadják a lépcsőfokok burkolatát. A jobb anyagkihasználás érdekében ajánlatos egy megfelelő szélességű darabra két, 180 fokkal egymás mellé forgatott, burkoló darabot felrajzolni, majd kivágni. Így lépcső páronként nemcsak anyagot, hanem egy hosszú vágást is megtakaríthatunk. Ha viszont a lépcsőfokok alakja változó, mindegyikhez készítsünk kartonsablont, és a burkolólapokat ezek segítségével szabjuk alakra (13). A lépcső vége lehet nyitott és támdeszkákkal lezárt. A nyitottakat ajánlott hátul is alumínium szögidommal lefogni. A zárt végű lépcsősoroknál viszont a fellépő felületekre kerülő burkolatot a támdeszkákra ragasztott, pontosan beszabott, parketta darabokkal rögzíthetjük le. Az élvédő fémszegélyeket ezért csak az utolsó fázisban szereljük fel, és ezeket az előzőkben említett módon lássuk el takaró burkolatokkal (14).
A régi kopott lépcsőket természetesen más, pl. PVC-padlóval és padlószőnyeggel is bevonhatjuk. Ezeknek azonban hátrányaik is vannak, mert a PVC-padló hamar kopik, és ha nem ragasztunk alá vékony farostlemezt, akkor hamar kiütköznek rajta a fellépőlapok felületi hibái, s az élvédő fémidomok sem mellőzhetők. A kopott fellépőlapokat padlószőnyegből kiszabott darabokkal is beboríthatjuk. Bár kellemes járás esik rajta, ám ez meg gyakori tisztítást igényel, és ha a lépcső élekre nem szerelünk élvédő idomokat, akkor ezen a részen fog nagyon hamar kikopni az új burkolat. Az élvédő idomokat így mindegyik megoldásnál célszerű alkalmaznunk, nem csak a tartósságuk, hanem a biztonságos lépcsőhasználat miatt is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lépcső

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti lépcsők

Lejtős terepen körülményesebb bejutni a házba, de a kerten belül is nehezebb közlekedni. Emiatt kanyargós, lejtős úton át közelíthető meg az épület, és ha ez már nagyon meredek - a lejtése 10-15...


Padlásfeljáró létrák

Amelyik családi házban a tetőteret még nem használták ki lakótérbővítésre, esetleg erre nem is alkalmas, azért a padlástérbe időnként mindenképpen fel kell jutni. Részint tetőjavításkor, másrészt -...