Harc a falfirkák ellen

Egyre többen átéljük azt a döbbenetes érzést, amikor házunk falán, kerítésünkön különböző falfirkák jelennek meg. Sajnos ezek
a „művészkezek” nem kímélnek és tisztelnek semmit, legyen az magán-, állami- vagy egyházi kezelésben lévő ingatlan. A graffiti eltávolítása nem egyszerű és főleg nem olcsó dolog. A nagyon pórusos, nagyon érdes felület esetében a festék mélyen beivódhat a felületbe, melyet igen nehéz eltávolítani.

A legegyszerűbb eljárás, amit a hétköznapok embere is meg tud valósítani és meg tud fizetni, az a gőzborotvás, melegvizes tisztítás. Ehhez azonban először is meg kell akadályozni, hogy a festék mélyen behatoljon és bekössön a pórusokba, másodszor pedig moshatóvá kell tenni a védendő felületet.
A festék mélységbe történő behatolását az erre a célra fejlesztett viaszréteggel akadályozhatjuk meg. A védőréteg felületére kerülő festék nem hatol be az építőanyag pórusaiba, hanem a védőréteg tetején szárad meg. A viaszréteg ezután a szennyező grafitivel együtt lemosható a felületről. A mosás után a felületet újra kell kezelni, mivel a védőviasz is lemosódik a festékkel együtt.
Mosáskor azonban újabb gond merülhet fel, nevezetesen az, hogy a szennyeződésekkel teli mosólé beszívódhat a falba, ahová magával viszi a szennyező festéket is. Ez újabb problémát okoz. A műemlékvédelemben ez nem engedhető meg.
Az igazán hatékony és jó eljárás egy olyan antigraffiti anyag alkalmazása, amely a szennyező festékréteget könnyen lemoshatóvá teszi, és ugyanakkor a mosás folyamán nem szívódik be az egyébként tiszta felületbe az elszennyeződött mosófolyadék. A felület légzőképességét nem szünteti meg, amivel újabb súlyos problémák előzhetőek meg (pl. a falazat vízháztartásának felborulása, az építőanyag szétmállása, vizesedés, penészesedés, sókivirágzás stb.). E hármas feltételnek mindenben megfelel a magyar piacon kapható antigraffiti anyagok közül az aqua-stop wŽ WALL ANTIGRAFFITI.
Az aqua-stop wŽ WALL ANTIGRAFFITI egy hármas hatású, graffitit könnyen eltávolíthatóvá tévő szer, amely szilikontartalmánál fogva megakadályozza a szennyeződött mosófolyadék beszívódását a tiszta felületbe, miközben a falazat lélegzik. A szilikon védőréteg a mosás során nem távozik el a felületről, így a víztaszító hatásával az esetleges újrakezelés elmaradása ellenére is védi az építőanyagot a víz, savas esők károsító hatásaitól.
Mosáskor a szennyező festék a felületen megtapadó viaszréteggel együtt távozik, ezért ahhoz, hogy a graffitik ellen további védelmet kapjunk, újra kell kezelni a mosott felületet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: falfirka, firka, grafiti

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Budapesti tűzfalmérleg

Egy maroknyi baráti társaságból összeverődött kreatív csapat, a Neopaint Works úgy döntött, nagy falakba vágja a fejszéjét. Mára 20 elhanyagolt budapesti tűzfalat újítottak fel, s mivel munkáik...