Erkélyek, teraszok berendezése

Sátor jellegű árnyékoló egy déli fekvésű teraszonA legtöbb ember számára értékesebb egy ingatlan, ha van olyan területe, amely a szabadban van, lehetőséget ad a természettel való kapcsolatra, és mégis a ház illetve a lakás része. Lehet ez terasz, erkély, loggia, télikert, tetőkert, de minden esetben fontos a térnövelő szerepük is. Évszakonként persze más és más a funkciójuk, és teljes vagy félig nyitott helyzetükből is más lehetőségek adódnak.

Használhatóbb lesz az otthonunk, élvezhetjük a szabad levegőt, madárcsicsergést. Rendezhetünk hangulatos vacsorákat, pihenhetünk, olvashatunk. Egy valamit nem tehetünk, nem használhatjuk raktárnak, lomtárnak. Nem sérthetjük a jó ízlést a felhalmozott, utcáról is látható rendetlenséggel. Sajnos egy-egy társasház utcai erkélyei gyakran néznek ki úgy, mint elhanyagolt tanyák hátsó udvarai. Ebben is szemléletváltásra van szükség, rendet kellene tartanunk magunk körül. Ez a fajta igényesség nem kerül pénzbe, csak egy kis figyelem kell hozzá, és mindannyian jobban éreznénk magunkat.
Az ilyen nyitott vagy félig nyitott területek berendezése nem sokban különbözik a belsőétől, de vannak szempontok, amelyeket mindenképp be kell tartanunk. Mivel lakásunk részéről van szó, stílusban követnünk kellene a beltéri hangulatot. A bútorok minősége viszont más kell, hogy legyen. Tűrniük kell a napfényt, a nagyobb nedvességet, a kárpitos részeket pedig le kell tudnunk szedni róluk, részben az időjárás miatt, részben azért, mert a szabadban gyorsabban szennyeződik.
Egyszerű fémbútor tökéletes harmóniában az épülettelA bútor alapanyagaként sokkal kellemesebb, ami természetes. Vannak olyan fafajták, amelyek kifejezetten jól tűrik az erős igénybevételt. A vörösfenyő, a tikfa, az akác és a rattan is bírja a vizet. A kevésbé erőseket festhetjük, viaszolhatjuk, pácolhatjuk, hogy javítsunk az állóképességükön. Téli védelmükről mindig gondoskodnunk kell. A kovácsoltvas is kiváló kerti bútor lehet. A műanyag garnitúrák egyre mutatósabbak, de csúnyán kopnak és melegben nem kellemes velük érintkezni, mert ráizzad a bőrünk.
A keleti fekvésű teraszok a reggeli kávézásokhoz nyújthatnak üde területet, vagy a nyári hőségben napközbeni felüdülést. A déli részeket nagy melegben árnyékolnunk kell. Tehetjük ezt vászonból, nádszövetből készült árnyékvetőkkel vagy növényekkel. Akár kisméretű virágládákból is fölfuttathatunk évelő, de egynyári futónövényeket. Ezek, az árnyék hűsén kívül a védettség érzését is nyújtják a mögöttük pihenőknek. A nyugatra néző területek lehetnek a legkellemesebbek. A délutáni és lenyugvó napfény már nem nagyon erős, de beragyoghatja pihenő- és vacsorázó helyünket. A napsugárzás függvényében kell kiválasztanunk a megfelelő növényeket, hiszen zöldek és virágok nélkül nem lehet igazán üdítő látvány a teraszunk. Sőt a vágott virágok is fontosak az asztalon. A virágládák és cserépedények szép formája is elengedhetetlen.
Burkolatként mindenképpen nagy tűrőképességűt válasszunk, ami a ház külső képéhez és a belső berendezéséhez is illik. A világítás legyen alkalmas egy esti vacsoraasztal megvilágítására, de hangulatos, romantikus esti együttlétekhez is. A gyertyák, mécsesek, fáklyák nagyon kellemesek, de bánjunk velük óvatosan, veszélyessé válhatnak.
Remek színtér a terasz grillezéshez, sütögetéshez. Sokféle mobil grill kapható, de egy tágasabb területen akár építhetünk is ilyet. Aki ügyes, még saját kezűleg is elkészítheti. Az egész terület hangulatossá tételéhez még hozzászámíthatjuk a színeket is. Az üde, vidám terrakotta, zöld és sárga a leggyakoribb választás, de lehetünk merészebbek is, ha illik egyéniségünkhöz és lakásunkhoz a vörös, a narancs, a görögkék, de akár a lila is.
Családi házaknál a teraszt bővíthetjük a kert felé. Ekkor az anyagi helyzettől függően medencét, kerti pavilont építtethetünk, de az már a kertépítés területe.
Ha akár pár négyzetméter terület is a rendelkezésünkre áll, alakítsuk ki gondosan. Legyen barátságos, rendezett, erősítse a ház belső és külső összhangját. Sok örömet jelenthet családunknak, lehetőséget adhat a pihenés kellemesebbé tételére. Éljünk is vele!

Modernista ház, modern bútorok Szobaszerű elrendezés, kényelmes berendezés A hagyományos fonott bútorok jól illenek a mázas kerámiához

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: erkély, terasz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Erkélyek télen

Az erkélyek nyitott területnek a hasznosítása még nyári időszakban is jórészt a tulajdonos igényességétől függ. Szerencsére egyre többen törekednek a lakótelepeken és a családi házaknál is az...


Teraszbeépítés ponyvával

A hűvös, nyirkos ősz hamar emlékeztet bennünket arra, hogy a nyáron olyan kedvelt teraszunkat néhány hónapig csak ritkán tudjuk majd használni. De van lehetőség arra, hogy meghosszabbítsuk az...