Erkélyek, teraszok berendezése

Sátor jellegű árnyékoló egy déli fekvésű teraszonA legtöbb ember számára értékesebb egy ingatlan, ha van olyan területe, amely a szabadban van, lehetőséget ad a természettel való kapcsolatra, és mégis a ház illetve a lakás része. Lehet ez terasz, erkély, loggia, télikert, tetőkert, de minden esetben fontos a térnövelő szerepük is. Évszakonként persze más és más a funkciójuk, és teljes vagy félig nyitott helyzetükből is más lehetőségek adódnak.

Használhatóbb lesz az otthonunk, élvezhetjük a szabad levegőt, madárcsicsergést. Rendezhetünk hangulatos vacsorákat, pihenhetünk, olvashatunk. Egy valamit nem tehetünk, nem használhatjuk raktárnak, lomtárnak. Nem sérthetjük a jó ízlést a felhalmozott, utcáról is látható rendetlenséggel. Sajnos egy-egy társasház utcai erkélyei gyakran néznek ki úgy, mint elhanyagolt tanyák hátsó udvarai. Ebben is szemléletváltásra van szükség, rendet kellene tartanunk magunk körül. Ez a fajta igényesség nem kerül pénzbe, csak egy kis figyelem kell hozzá, és mindannyian jobban éreznénk magunkat.
Az ilyen nyitott vagy félig nyitott területek berendezése nem sokban különbözik a belsőétől, de vannak szempontok, amelyeket mindenképp be kell tartanunk. Mivel lakásunk részéről van szó, stílusban követnünk kellene a beltéri hangulatot. A bútorok minősége viszont más kell, hogy legyen. Tűrniük kell a napfényt, a nagyobb nedvességet, a kárpitos részeket pedig le kell tudnunk szedni róluk, részben az időjárás miatt, részben azért, mert a szabadban gyorsabban szennyeződik.
Egyszerű fémbútor tökéletes harmóniában az épülettelA bútor alapanyagaként sokkal kellemesebb, ami természetes. Vannak olyan fafajták, amelyek kifejezetten jól tűrik az erős igénybevételt. A vörösfenyő, a tikfa, az akác és a rattan is bírja a vizet. A kevésbé erőseket festhetjük, viaszolhatjuk, pácolhatjuk, hogy javítsunk az állóképességükön. Téli védelmükről mindig gondoskodnunk kell. A kovácsoltvas is kiváló kerti bútor lehet. A műanyag garnitúrák egyre mutatósabbak, de csúnyán kopnak és melegben nem kellemes velük érintkezni, mert ráizzad a bőrünk.
A keleti fekvésű teraszok a reggeli kávézásokhoz nyújthatnak üde területet, vagy a nyári hőségben napközbeni felüdülést. A déli részeket nagy melegben árnyékolnunk kell. Tehetjük ezt vászonból, nádszövetből készült árnyékvetőkkel vagy növényekkel. Akár kisméretű virágládákból is fölfuttathatunk évelő, de egynyári futónövényeket. Ezek, az árnyék hűsén kívül a védettség érzését is nyújtják a mögöttük pihenőknek. A nyugatra néző területek lehetnek a legkellemesebbek. A délutáni és lenyugvó napfény már nem nagyon erős, de beragyoghatja pihenő- és vacsorázó helyünket. A napsugárzás függvényében kell kiválasztanunk a megfelelő növényeket, hiszen zöldek és virágok nélkül nem lehet igazán üdítő látvány a teraszunk. Sőt a vágott virágok is fontosak az asztalon. A virágládák és cserépedények szép formája is elengedhetetlen.
Burkolatként mindenképpen nagy tűrőképességűt válasszunk, ami a ház külső képéhez és a belső berendezéséhez is illik. A világítás legyen alkalmas egy esti vacsoraasztal megvilágítására, de hangulatos, romantikus esti együttlétekhez is. A gyertyák, mécsesek, fáklyák nagyon kellemesek, de bánjunk velük óvatosan, veszélyessé válhatnak.
Remek színtér a terasz grillezéshez, sütögetéshez. Sokféle mobil grill kapható, de egy tágasabb területen akár építhetünk is ilyet. Aki ügyes, még saját kezűleg is elkészítheti. Az egész terület hangulatossá tételéhez még hozzászámíthatjuk a színeket is. Az üde, vidám terrakotta, zöld és sárga a leggyakoribb választás, de lehetünk merészebbek is, ha illik egyéniségünkhöz és lakásunkhoz a vörös, a narancs, a görögkék, de akár a lila is.
Családi házaknál a teraszt bővíthetjük a kert felé. Ekkor az anyagi helyzettől függően medencét, kerti pavilont építtethetünk, de az már a kertépítés területe.
Ha akár pár négyzetméter terület is a rendelkezésünkre áll, alakítsuk ki gondosan. Legyen barátságos, rendezett, erősítse a ház belső és külső összhangját. Sok örömet jelenthet családunknak, lehetőséget adhat a pihenés kellemesebbé tételére. Éljünk is vele!

Modernista ház, modern bútorok Szobaszerű elrendezés, kényelmes berendezés A hagyományos fonott bútorok jól illenek a mázas kerámiához

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: erkély, terasz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Redőnyrácsok

Üzlet portálok, kirakatok, garázsok és egyéb hasonló jellegű épületrészek időszakos lezárására és egyben behatolás elleni védelmére számos bevált kaputechnikai megoldás létezik. Vannak azonban...


WPC teraszburkolat

A kert tulajdonosok a házuk melletti terasz vagy üdítő fürdőzésre épített medencéjük közvetlen környezetét igyekeznek olyan burkolattal befedni, amely nemcsak dekoratív látványt biztosít, de...