A mechanikus védelem első vonala

Biztonsági hengerzárbetétek

Bizonytalan és egyre több veszélyt tartogató világunkban az emberek békességre és nyugalomra vágynak: biztonságban akarják tudni szeretteiket és értékeiket. Ez tükröződik az építkezések és felújítások során beépített biztonsági nyílászárók egyre növekvő számában is, amelyektől használóik a megoldást remélik. De vajon valóban tudjuk-e, mik azok a zárástechnikai eszközök, amelyektől várhatjuk az illetéktelen behatolók távoltartását?

A kérdésre válasz helyett néhány megdöbbentő tényt sorolunk fel egy vezető biztonságtechnikai vállalat a témában készített felmérése nyomán. Az Európa-szerte végzett reprezentatív megkérdezésből kiderül, hogy bár a lakosság átlagosan20 %-a volt már betörés áldozata, az élményt elszenvedők egynegyede nem tett semmit körülményei javítására az eset után sem. Általános az az érzet, hogy nem tudjuk, milyen módon növelhetnénk otthonunk biztonsági szintjét. A következőkben néhány alapvető, a pénztárcát nemigen terhelő, sokszor mégis elfelejtett tényezőt veszünk számba.
Lakóterünk biztonságát a bejárati ajtótól várjuk, amelynek méltatlanul háttérbe szorított eleme a biztonsági zárbetét. Legáltalánosabb az 5 csapos hengerzárbetét, amely különböző biztonsági fokozatokban áll rendelkezésre. Feltalálása Linus Yale nevéhez fűződik, aki mintegy 150 évvel ezelőtt alkotta meg ezt a mai napig is alkalmazott zárási mechanizmust. Megkülönböztetünk részleges és teljes mechanikai védelmet nyújtó zárakat, ahol a magasabb kategóriába eső termék fokozott biztonsági követelményeknek felel meg.
Yale csapos mechanizmusa szerint a kulcs a zárbetét belsejében lévő rugókon nyugvó csapokat hozza olyan helyzetbe, hogy lehetővé válik a zár nyitása. A hagyományos zárbetétekben 5-6 ilyen csapot állítanak be a kulcs fogai. A csapok lehetséges helyzeteinek kombinációja adja meg a zárat nyitó kulcsvariációk számát. A csapok nagyobb száma a kulcskombinációk növelhetőségét jelenti, ami tovább fokozza a biztonságot. Már a részleges mechanikai védelem esetében is elvárás a 10 000-et meghaladó kombinációszám.
A zárak európai szabvány szerinti osztályozása (1-5) meghatározza támadásnak való ellenállási szintet. A 3-4 osztályba sorolt zárbetétek közepes biztonsági szintűnek tekinthetők: fúrással, maghúzással, manipulációs nyitással való támadás ellen nyújtanak megbízható védelmet. Az 5. szinten az előzőeken kívül a zártörésnek is ellenállnak, ezáltal teljes körű mechanikai védelmet biztosítva.
Fúrt kulcsos hengerzárbetéteknél a kulcs lapján lévő furatok adják meg a csapok helyzetét. Ezért több oldalról lehetséges csapok elhelyezése a zár belsejében, lényegesen növelve a kombinációk számát és ezzel a biztonságot. A Yale hengerzárbetétekben 3 sorban összesen 15 csap található, több mint 7,5 millió kombinációra adva lehetőséget. A biztonsági szintet tovább emeli, hogy a Yale hengerzárbetétekben az első két csap acélból készült, ezáltal fúrásbiztossá téve a zárat, s így kiérdemelve a „teljes körű mechanikai védelem alkotóeleme” MABISZ minősítést.
A zárbetétet nyitó kulcs a zárszerkezet méltánytalanul elhanyagolt alkatrésze, pedig a zár biztonságában játszott szerepe elsődleges. A fent említett felmérés kimutatta, hogy az emberek 40%-a adta már oda kulcsát közvetlen családtagján kívül másnak is – akkor pedig lehet bármilyen biztonsági szintű az ajtó: a kulcs (vagy másolata) nyitni fogja.
A kulcs típusa önmagában is biztonsági szintet jelez: nem sokat várunk a tollas kulcsoktól, viszont a fogazott kulcsok már egyfajta garanciát jelentenek. A lapon fúrt kulcsok jellegüknél fogva is masszívabbak, kevésbé kopnak és nehezebben másolhatók. A kulcsok másolhatóságának korlátozása tovább csökkenti az illetéktelen behatolás veszélyét: a csak a kijelölt helyen, csak kódkártyával másolható kulcsok esetében pontosan nyomon követhető, kik jogosultak annak használatára. Yale márkázott kódkártyás zárbetétek fogazott és lapon fúrt kulcsos kivitelben egyaránt kaphatók.


Keresse a Yale termékeket a barkácsáruházakban és hipermarketekben!
www.yalelock.hu

Rendszertervezéshez várjuk személyes megkeresését!
Elérhetőségeink:
Tel: 1/226-1616
info@assaabloy.hu
www.assaabloy.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zárbetét, zár, lakat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vagyonbiztonság a kertben

Nyár közeledtével sokan már ki is költöztek a nyaralóba, vagy hétvégente járnak telket, kiskertet gondozni. Egyre több holmit hagyunk a szabadban, akár csak éjszakára – kerti bútort, bringát,...


Tetőtéri ablakok cseréje

A legjobb minőségű nyílászárók is elöregszenek idővel, esztétikailag, hőtechnikailag vagy biztonság szempontjából nem felelnek már meg igényeinknek. A nagyobb ablakgyártók csereakcióinak...