Vagyonbiztonság kontra személyi biztonság?

Biztonsági rácsok tűz esetén

Az emberek többsége kénytelen belátni, hogy vagyontárgyai biztonságának megteremtése elsősorban mindenkinek a saját feladata. Ezért egyre magasabbak a kerítések, rácsok vannak az ablakok, az ajtók előtt. Ezek védik a tulajdonos vagyontárgyait, de tűz esetén akadályozhatják is a menekülést, amennyiben helytelenül létesítették őket. A szabályok betartásával, és némi odafigyeléssel azonban összeegyeztethető a vagyon és a személyi biztonság.

KÖZBIZTONSÁGI ÁLLAPOTBÓL EREDŐ IGÉNY
Az utcákat járva egyre több biztonsági ráccsal találkozhatunk. Ezek készülhetnek kovácsoltvasból, ahol a kidolgozás finomságából adódóan, még akár az ingatlan díszítőelemeként is felfoghatók e biztonsági felszerelések. A legtöbb helyen a rácsok azonban egyszerű kivitelűek, díszítésről szó sincs, csak a betörők távoltartása a cél.
– A rendőrök általában nem tudják elkapni a betörőket, ez tehát nem visszatartó erő azoknak, akik ilyen formán szeretnének jövedelemhez jutni. Akiket elfognak, azok olyan már-már „baráti büntetésre” számíthatnak, hogy simán megéri nekik betöréssel foglalkozni – meséli egy lakástulajdonos, aki ablakaiból szintén rácsokon keresztül tekint ki, pedig szabad ember.
– Két éve egy csomó garázst feltörtek itt a környéken, és el is fogták a tetteseket. Mint kiderült a környező falvakban, városokban összesen 47 garázsbetörés száradt a lelkükön. Az ítélet felfüggesztett börtönbüntetés lett annak ellenére, hogy már előzőleg is szembekerültek a törvénnyel. A bűnözők röhögve jöttek ki a tárgyalóteremből, bennünket, károsultakat meg majd megütött a guta. Sem a törvények, sem az ítélkezési gyakorlat, sem a rendőrség hatékonysága nem rettenti el a bűnözőket, így ha őket nem rakják rácsok mögé, hát nekünk kell ott élni – mondja egy cinikus mosoly kíséretében az idős hölgy.

INGATLANTÍPUSTÓL FÜGGŐ SZABÁLYOK
A családi és hétvégi házakra vonatkozó szabályok és tűzvédelmi műszaki előírások nem tiltják a rácsok létesítését. A nyílászárókra szerelt rácsok feladata megnehezíteni, jó esetben megakadályozni a nem kívánt személyek bejutását a lakásba, ám vészhelyzet esetén ezek a bajba jutottak kijutását és a mentést is nehezíthetik.
Tűzvédelmi szakemberek javaslatai szerint érdemes a ráccsal biztosított ajtó közelében elhelyezni egy pótkulcsot, így veszély esetén nem kell azt keresgélni. Ezt a kulcsot – vagy a dobozt, amiben elhelyezzük – érdemes utánvilágító szalaggal megjelölni, hogy éjjel sötétben vagy füsttel telített lakásban is könnyen megtalálható legyen.
Akinek ráccsal védett ajtaja van, jól teszi, ha füstérzékelőt is felszerel a lakásban, így e szerkezetnek köszönhetően körülbelül annyival hamarabb észlelheti a tüzet, amennyi késlekedést okoz a zárt ajtó és a rácsozat kinyitása.
A vészhelyzet okozta pánikban minden ember másképpen reagál életkorától, vérmérsékletétől, egészségi és fizikai állapotától függően. Ezért rácsos védelem létesítése előtt át kell gondolni, hogy a lakásban élők tűz esetén mennyire képesek higgadtan cselekedni. Azaz képesek-e egyáltalán sorban kinyitni a menekülési útvonalat lezáró ajtókat, rácsokat, vagy könnyen pánikba esnek. Utóbbiaknak lehet hogy egy ajtózár kinyitása is éppen elég nagy feladat vészhelyzetben.
A családi házakra kívülről felszerelt rácsozat mentéskor – a tűzoltók technikai felszereltségét és felkészültségét figyelembe véve – nem akadályozza meg a mentést, de egyes esetekben lassíthatja azt.

TÖBBLAKÁSOS HÁZAKNÁL MÁR NEM ELÉG CSAK MAGUNKRA GONDOLNI!
Többlakásos épületeknél a rácsok elhelyezésének már szigorúbbak a szabályai. A többszintes társasházakban, panelházakban is egyre szaporodnak a ráccsal elkerített részek. Ezekben az épületekben sokan járnak, gyakoriak a nyitva felejtett főbejáratok. A lakások esetenként félreeső folyosókból nyílnak, ahová a szomszédok be sem látnak, így érthető a félelem. A lakás előtti folyosószakasz ráccsal való elkerítését emellett sokszor a helyhiány is „indokolja”. A kis lakásban kevés dolog fér be, így az önkényesen elkerített részre kerül például a fagyasztóláda, a cipős szekrény, és még számos nagy méretű, ám a lakásban nélkülözhető tárgy.
E többemeletes épületekben létesített rácsozatoknak azonban nem szabad mások menekülési útvonalát korlátoznia, illetve tűzoltáskor a mentést és kármentesítést sem akadályozhatják. Így a rácsos védelem nem alkalmazható olyan helyen, ahol tűzvédelmi berendezések, lépcsőházi hő- és füstelvezető rendszerek kezelő szerkezetének, vagy a nedves és száraz felszálló vezetékek szerelvényeinek hozzáférhetőségét, üzembe helyezését akadályozzák.
Nem zárhatunk le olyan szakaszt, ahol a rácson belülre kerülne emiatt villamos berendezés kapcsolója vagy a gázvezeték elzárócsapja. Olyan helyen sem lehet rács, ahol az elzárás nem teszi lehetővé a középfolyosókon lévő mentési célra is alkalmas ablakok megközelíthetőségét.
Több lépcsőházas magas épületek építészeti kialakításakor gondoskodtak arról, hogy a nagy számú lakó több menekülési útvonalon hagyhassa el az épületet, illetve ha az egyik útvonal a tűz következtében nem használható, még akkor is maradjon alternatíva a kijutásra. A rácsozással tehát nem szabad megszüntetni a lépcsőházak közötti átjárást, azaz a többirányú menekülési útvonalak nem korlátozhatók. A közlekedőrész eredeti szélessége nem csökkenthető le, se rácsozással, sem bútorokkal, hiszen mindezek a folyosó átbocsátó képességét csökkentik, lassítják a menekülők kijutását.
A biztonságirácsos lezárásoknak vannak engedélyköteles, és ahhoz nem kötött változatai. Bármilyet is szeretnénk kialakítani, érdemes előtte megkeresni ez ügyben az illetékes tűzoltóparancsnokságot, ahol tájékoztatást adnak az ezzel összefüggő szabályokról, ajánlásokról. Aki körültekintően lát neki egy ilyen biztonsági szerkezet kialakításának, az amellett, hogy egy hatékony vagyonvédelmi eszközzel lesz gazdagabb, tűz esetén személyi biztonságát sem veszélyezteti.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Boldog Karácsonyt!

Szeretetteljes, békés, boldog karácsonyt kívánunk az Ezermester minden olvasójának!


Apácarácsok

A különféle méretű falécekből kialakított és eltérő szemnagyságú rácsokat számos célra lehet felhasználni. Igaz, hogy elég anyagigényesek, ám megjelenésük mindig dekoratív hatású. Előnyük, hogy...