Otthonunk biztonsága

Mechanikus lakásvédelem

Otthonunk biztonságát betörés, rablás vagy illetéktelen behatolás ellen különféle megelőző intézkedésekkel óvhatjuk. Jobb félni, mint megijedni, jobb a nem kívánt eseményeket megelőzni. Készüljünk fel, előzzük meg hathatós beavatkozással az otthonunkat érhető, nem kívánt eseményeket.

Lakásunk biztonságát megtervezhetjük magunk vagy ha nem értünk hozzá, megterveztethetjük szakemberrel. Új lakások esetében még a tervezés fázisában előre elkészíthető a lakás biztonsági berendezésének tervezése, a nyílászárók, ajtók elhelyezése, védelme, megvilágítások és esetleges videó kamera rendszer helyének meghatározása, illetve betervezése. Előre eldöntendő, hova célszerű védőrácsot felszerelni, és az ablakokat védőfóliával rendeljük-e meg. A villanyszerelési munkákkal együtt kerülhetnek elvégzésre a szükséges riasztó vezetékezési munkák is. Más a helyzet, ha egy meglévő épületben kell riasztórendszert kialakítani, ahol alkalmazkodni kell az épület, lakás adottságaihoz. Itt bizony adódnak gyenge pontok, ahol nehéz a biztonságos védelmet megoldani. Hiába teszünk meg azonban minden óvóintézkedést, nincs biztonságban házunk, ha az ajtókat, ablakokat vagy a kaput nyitva hagyjuk.

MIT TEGYÜNK HÁZUNK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN?
Minden épületnek biztonság szempontjából vannak gyenge pontjai, amelyeken keresztül könnyű behatolni, ezek védelméről különösképpen gondoskodni kell. Váljon szokásunkká, hogy az ablakokat, ajtókat mindig, gondosan bezárjuk. Indokolt esetben lássuk el az ablakokat megfelelően kialakított védőráccsal, vagy fóliáztassuk be az üvegeket védőfóliával. A garázsablakokat vagy toldaléképület lapos tetejére nyíló ablakokat lássuk el biztonsági berendezéssel, pl. behatolás- vagy nyitásérzékelővel, ráccsal. Szüntessük meg az egymás melletti erkélyek közötti átjutás lehetőségét.
Az erkélyajtót ne felejtsük nyitva, és szereljük fel riasztóval. Soha ne hagyjunk nyitva esőcsatorna vagy lapos tető közelében lévő ablakot, még akkor sem, ha az emeleten van. A betörő számára egy vagy több emelet sem jelent akadályt. Kívülről záródó tetőablakra minden esetben szereljünk fel rácsot, mert ezt az ablakot könnyű kinyitni, és a külső behatolást kevésbé lehet észrevenni.
Az ajtózárak vásárlásánál legyünk körültekintőek, csak szaküzletben vásároljunk. Ezzel megelőzhetjük, hogy illetéktelen személyek esetleg másolatot készítenek a kulcsról. A bejárati ajtóra két biztonsági zárat szereljünk, mert máskülönben a biztosító nem téríti meg kárunkat. A biztonsági zárak betétjének törés és fúrás-biztosnak kell lennie.

ÓVÓINTÉZKEDÉSEK
Lakáscsere esetén cseréljük ki a zárakat, de különösképpen a biztonsági zárak betétjeit, kulcsait. Az előző lakó másolatot készíthetett a kulcsokról. A ház előtt és mellette nyírjuk alacsonyra a sövényt, a homlokzati oldalon pedig vágjuk vissza a fákat és a bokrokat. Az árnyékos, eltakart bejárati ajtók és ablakok vonzzák a betörőket. A jól látható és megvilágított ajtók és ablakok esetében nagyobb a behatoló kockázata. A ház melletti fák, cserjék szintén megkönnyítik a betörő bejutását. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, hogy közvetlenül az ablakunk alatt valamilyen magas növény álljon, akkor valami tüskéset célszerű ültetni.
Kerékpárunkat, szerszámainkat és egyéb értékeinket tartsuk a garázsban, szerszámkamrában, és mindig zárjuk be az ajtajukat, mert a betörőknek mindig jól jöhetnek az ott található segédeszközök. Különösen létrát ne hagyjunk elől, mert ezzel megkönnyítjük a tolvaj bejutását. Kulcsra ne írjunk semmit, mert ha idegen kézbe kerülne és azonosítható, nem vagyunk biztonságban. Ne hagyjuk a telefonszámunkat a telefon mellett, mert a betörő bármikor felhívhatja a számot és tájékozódhat, hogy otthon tartózkodunk-e.
A lakáson belül belső ajtót ne zárjunk be kulcsra, mert a zárt ajtó azt jelentheti a behatolónak, hogy bent értékeket találhat, éppen ezért az ajtót benyomja vagy felfeszíti. Hiradástechnikai berendezést, televíziót, videót ne tegyünk olyan helyre, ahol az utcáról is jól látható, ez is ötletet adhat az alkalmi betörőnek. Ha lehet, tartsunk kutyát, mert ez esetben a tolvaj meggondolja, hogy betörjön. Mindig zárjunk be minden ajtót és ablakot még akkor is, ha rövid időre hagyjuk el a lakást. Gondoljunk arra, hogy a besurranó tolvaj ezt az alkalmat használhatja fel. Ha hosszabb időre elutazunk, mondjuk le az újságokat, és kérjük meg a szomszédokat, hogy rendszeresen ürítsék ki a levélszekrényt. Ne hagyjunk hátra semmi olyan jelet – pl. állandóan lehúzott redőnyök – amiből következtetni lehet, hogy senki nem tartózkodik otthon. Ne tegyük a kulcsot a lábtörlő alá, levélszekrénybe, virágcserépbe vagy olyan helyre, ahol bárki hozzáférhet. Kérjünk meg egy megbízható ismerőst, vagy szomszédot, hogy amíg távol vagyunk, figyelje a házat, kapcsolja be éjjel a világítást, húzza össze a függönyöket, látszódjon a mozgás.

VÉDEKEZÉS MÓDJAI
Otthonunk biztonságát különféle védelmi eszközök felszerelésével és védelmi módok kialakításával, illetve riasztó berendezések telepítésével biztosíthatjuk. Ma már nagyon sokféle védelmi eszköz kapható, ezért annak kiválasztásakor forduljunk szakemberhez. Egyszerűbb védelmi eszközöket azonban saját kezűleg, magunk is felszerelhetünk. A védelmi rendszerek körét két nagy csoportra oszthatjuk: mechanikai, illetve elektronikus védelemre. A biztosító minden lakás, otthon esetében attól függően téríti meg a kárt, milyen a kiépített védelmi rendszer.

MECHANIKAI VÉDELEM
A mechanikai védelem kialakításakor az ajtókat, ablakokat különböző behatolást megakadályozó biztonsági szerelvényekkel látják el. Ezek szaküzletekben kaphatók, ha nem tudjuk felszerelni, szakemberek vállalják felszerelésüket. A mechanikai védelem kiegészítője a jól megvilágított bejárati ajtó.

AJTÓK
A beépített bejárati és belső ajtók gyárilag nincsenek a mechanikai védelemhez szükséges biztonsági zárakkal, elemekkel ellátva, ezt rendszerint utólag kell biztosítani. A külső ajtókat szereljük fel 2 db ötnyelves biztonsági zárral, a két zár távolsága 30 cm legyen. Rendszerint 1 db biztonsági zárral szállítják az ajtót, így csak a másikat kell felszerelni. A zárbetétnek törés- és fúrásbiztosnak kell lennie.
Már az ajtó vásárlásakor, illetve régi ajtóknál is mérjük meg a vastagságot. A külső ajtók vastagságának legalább 45 mm-nek kell lennie, hogy ne lehessen az ajtót könnyen benyomni. Nézzük meg, ha a biztonsági zárat bevéssük, nem vékonyodik-e el az ajtó farésze. A bejárati ajtókat kívülről megerősíthetjük acéllemez felszerelésével.
A bejárati ajtókra szereljünk fel ajtóláncot, külön belső zárakat és tolózárakat. Ezek csak együttesen jelenthetnek biztonságot, külön-külön nem. A láncot csak akkor akasszuk be, ha valaki csenget (tűz esetén problémát jelent).
A bejárati ajtót lássuk el 170°-os látószögű kémlelőnyílással, hogy láthassuk, ki áll az ajtó előtt. Zsanérzárakat alkalmazzunk olyan ajtóknál, ahol az ajtó zsanérjai kívül vannak (pl. kifelé nyíló ajtóknál). Ezeket az ajtókat a pántoldalon zárják, amely a régi ajtóknál általában a leggyengébb pont. Az ajtókeretre szereljünk fel zároló lemezt, amely a bevéső zár nyelvét tartja, ez növeli a biztonságot a feszítővassal szemben. Az ajtókeret védelme érdekében a zárólap hossza legalább 18-26 cm legyen és 4 db csavarral, rögzítsük. Kerüljük a zárórúdas nyomóretesz használatát (cilinderkulccsal működnek), mivel ezek a zárak nagyon kis biztonságot adnak.
Tapasztalatok alapján a veranda és tolóajtókat nagyon könnyű kinyitni. Ha fémből készülnek, a zár felszerelése is elég problematikus, kérjünk meg szakembert a szerelésre. Szereljünk fel az ajtóra több helyen lebiztosítható tolóreteszt. Tolóajtóra, valamint olyan ajtókra, amelyeknek a zárja a keret teljes szélességében végig fut, fenn és lenn a keretbe záródik, szereljünk fel kampós nyelvű bevéső zárat. Ha a garázsból feljárat vezet fel a házba, akkor a garázsajtót és a bejárati ajtót biztonságosan be kell zárni. A garázsajtót is szereljük fel 2 db biztonsági zárral az előbbiek szerint. A garázskapura és a szerszámos kamrára erős lakatot tegyünk. A billenő garázsajtóra is 2 db biztonsági zárat tegyünk. Egyiket felülre, a másikat alulra szereljük fel, így nem lehet a zárat, lakatot az ajtó emelésével lefeszíteni.

ABLAKOK
A kereskedelemben sokféle ablakzár kapható, ezért olyan kész ablakot érdemes vásárolni, amelynek zárnyelve, tolórúdja nem feszíthető ki könnyen. Különös gondossággal kell eljárni a földszinti, de a többi veszélyeztetett ablak esetén is. Ellenőrizni kell, hogy a zárat tartó csavarokat nem lehet-e kicsavarni. Ha az ablak a talajszinttől kevesebb mint 2 m magasságban van, ráccsal kell ellátni. A földszinti ablakok és teraszablakok rácsait azonban, ha otthon vagyunk, ne tartsuk zárva, hogy tűz esetén az ablakon át kimenekülhessünk. Ezt helyettesítheti az ablak védőfóliázása, amit adott esetben a biztosító is elfogad.
Szárnyas ablakok esetében a középső ablakok tolózárral rendelkeznek, amelyek a keretben lévő zárelembe záródnak, és a középen elhelyezett kilinccsel lehet az ablakot zárni és nyitni. Az egyszárnyú, kilincses ablakokat két kilincs zárja. A kilincseket nyitás ellen biztosítani kell.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Láng Levente


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Széfekről szakértőktől

Függetlenül attól, hogy kinek mennyi a sok vagy a kevés, mindenkiben felmerül az igény, hogy védje értékeit. Erre a védelemre sok szinten szükség van, gondoljunk csak lakásunkra, autónkra,...


Zárfeltörési módszerek

Nem azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy kitanítsuk a betörőket. Sajnos ők tudják a „szakmájukat” alacsonyabb vagy magasabb színvonalon nélkülünk is. Módszereik, és azok hatékonyságának...