Kémények korszerűsítése

A köztudatban egyre inkább tudatosul, hogy a fűtés és a kémény egy rendszert képeznek. A jól megválasztott kémény optimális kiegészítője a fűtőberendezésnek ahhoz, hogy az környezetkímélően és energiatakarékosan működjön.

Mivel a kémény a pincéből indul, és az egész házon átvezet, ezért az utólagos építészeti módosítások nehézkesek és drágák. Ezért a kémény rendszerét, kialakítását, létesítését jól át kell gondolni, és körültekintően kell megtervezni. Régebbi építésű házaknál elfordul, hogy a kéményt korszerűsíteni kell. Az elöregedő lakásállomány felújítása során különös figyelmet szükséges összpontosítani a kémények felülvizsgálatára és megújítására. A statisztikák alapján megállapítható, hogy évente közel 20 ember válik áldozatává a füstgáz-visszaáramlásnak. Különösen veszélyessé vált a helyzet az elöregedő városi bérlakások és a lakótelepi gyűjtőkémények esetében. A régebbi kémények jelentős részét ugyanis nem a gázüzemű fűtési és használati melegvíz készülékekhez alakították ki, a termelődő kondenzsav pusztító hatásának csak kis mértékben képesek ellenállni, gáztömörségük könnyen megszűnhet.

A KÉMÉNYBÉLELÉS HAGYOMÁNYOS MÓDJAI

A kazángyártók folyamatosan fejlesztik termékeiket, így ezek hatásfoka egyre magasabb lesz. Gáztüzelés esetén a hatásfok javulás a kondenzációs- és ezáltal a kéménykorróziós veszély növekedését is jelenti. Hacsak valaki nem kizárólagosan koksztüzelésre készül, akkor célszerű béleltetnie a meglévő kéményeit. A kérdés csak az, hogy mivel béleltessünk? Mint mindig, most is a célból kell kiindulni. Amennyiben univerzális megoldást szeretnénk, azaz valamennyi tüzelőanyagfajtához alkalmas bélelést szeretnénk, akkor a samott, a kerámia, az önhordó beton béléscsövek, valamint a szilárd tüzeléshez is engedélyezett saválló acél béléscső jöhet szóba. Ha csak a gáztüzelés égéstermékeinek biztonságos elvezetése a cél, akkor az előzőeken túlmenően használhatók még a műanyag és az üvegszál-erősítésű műgyanta csövek is. A vékonyfalú koracél és alumínium gégecsövek Nyugat-Európa után ma már nálunk sem használhatóak új kémények építésekor, illetőleg ha a meglévő kémény nem teljesen függőleges (a többszintes épületekben általában elhúzásos kémények találhatók), mivel ezek nem képesek tartósan ellenállni az igénybevételeknek.

KORSZERŰ KÉMÉNYBÉLELÉSI ELJÁRÁS

Egy magyar cég kutatásainak eredményeképpen született meg a külföldön is nagy népszerűségnek örvendő Furanflex béléscső. A kéménybélelés során olyan kompozit műanyag alapanyagú béléscső kerül a régi kéményekbe, amelynek képlékeny halmazállapota a szerelési munkastádiumban biztosítja a könnyű, esetenként minimális falbontással járó elhelyezést. A gőz hatására megkeményedő és a kémény keresztmetszetéhez igazodó anyag hosszú élettartama valamint a vegyi hatásoknak ellenálló képessége tartós megoldást kínál.
A munkafolyamat első fázisában helyszíni felmérés történik, ipari kamerás eljárással. Ennek keretében mód nyílik annak felmérésére, hogy található-e törmelék a kéményben, pontosan hol helyezkednek el az elhúzások stb. Így kerülhet sor a korábban esetleg már beépített kéménybélés állapotának felmérésére, hiszen megfelelő állapot mellett lehetőség van arra is, hogy ebbe helyezzék el mintegy második rétegként az újabb bélelést. (A korrodált, esetleg mechanikai sérüléseket is elszenvedett korábbi béléscső kárt okozhat a kezdetben még lágy állapotú bélésanyagban.)
Az állapotfelmérés alapján esetlegesen szükségessé váló tisztítás elvégzése után a kémény tetején egy kiállást építenek ki, innen a még képlékeny halmazállapotú anyagot leengedik a kéménybe úgy, hogy a végét szorítóbilincsekkel erősítik fel erre a kiállásra. Az anyag tetejét lezárják, és itt kialakítanak egy szelepet az alulról bevezetendő gőz kiengedése céljából. A béléscsövet a kazán magasságában egy acél T-idomon keresztül vezetik keresztül. A kémény alján szintén kialakítanak egy kiállást, ahol a gőz bevezetőszelepén kívül még egy kondenzvíz-elvezető nyílás, illetve egy levegőbefújásra használt nyílás is található.
Első lépésben a szerelők levegővel fújják meg a vezetéket abból a célból, hogy az anyag beillessze magát. Ezután következik a gőz befújása, ennek hatására a speciális anyag egyfelől véglegesen felveszi a kémény alakját, másfelől megszilárdul. Hozzávetőlegesen mintegy 2-3 órát vesz igénybe az új kéménybélés beszerelése, az utólagos ellenőrzéseket is beleértve.
Végül, de nem utolsósorban fontos tudni, hogy a füstgázelvezető rendszerben történő bárminemű változtatásról kéményseprő-ipari szakvéleményt kell kérni, a rendszer csak ennek birtokában kezdheti meg működését.

A tüzelőberendezésekkel és füstgázelvezetéssel kapcsolatos fontosabb változások a GMBSZ-ben. (Gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések létesítési és üzemeltetési műszaki-biztonsági szabályzata)

  • Tilos B típusú, azaz nyílt égésterű, kéményes készüléket lakótérben, vagy lakótérrel összeköttetésben lévő légterű helységben elhelyezni. Elhelyezhető szabad légtér felől szellőző helységben, mely huzamos emberi tartózkodásra nem szolgál, és a lakótér felé hermetikusan zárt.
  • Új építésnél és tervköteles felújításnál zárt égésterű, C típusú készülék beépítése (vagy azzal egyenértékű biztonságú rendszer) kötelező.
  • Az égéstermék-elvezetéssel kapcsolatosan irányadó, hogy minden lehetséges esetben a tető fölé kell kivinni a kéményt, a homlokzati égéstermék-elvezetés továbbra is építési engedély köteles. Rögzítettek a szemközti épületektől, növényzettől stb., való kötelezően betartandó távolságok, illetve az egyes speciális helyzetekre vonatkozó eljárások, például a belső udvari kivezetés tilalma. A nyílászáróktól, kiugró falrészektől stb. való védőtávolságok a német TRGI alapján kerültek meghatározásra, és a szabályzat mellékletében magyar nyelven olvashatók.
  • A szabályzat visszamenőlegesen nem érvényes. A működő régi rendszerek tervköteles átalakításáig a régi GOMBSZ előírásait kell figyelembe venni.

Egy magyar szabadalom alapján bármilyen vezetésű kéményt műanyag béleléssel lehet ellátni, utólag is!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: kémény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magyar Kéménygyártó Kft. legújabb fejlesztései

A fűtéstechnika rohamos fejlődése és a műszaki előírások egyre szigorúbb energetikai követelményei hatással vannak a kéményrendszerekre is. Társaságunk két új kéményrendszert fejlesztett ki ez...


Kéményellenőrzés

A kéményseprésről szóló törvényt 2016-ban, majd 2017-ben is módosították. Külön szabályok vonatkoznak a társasházban élőkre és acsaládi házban élőkre, és további külön szabályozás vonatkozik...