Ellenőrzött lakásszellőztetés

Hazánkban még nem igazán elterjedt, ezzel szemben egyes országokban már egyenesen előírás az újonnan épített lakások, házak ellenőrzött szellőztetésének biztosítása. Miért érdemes új ház építése esetén ilyen rendszerben gondolkozni a hagyományos szellőztetés helyett? A következőkben erre a kérdésre szeretnénk választ adni.

Korszerű lakásszellőztetésre több cég is kínál kész megoldásokat, amelyek azon túl, hogy folyamatosan biztosítják a jó közérzethez szükséges friss levegőt, a beépített hőcserélő segítségével az elhasznált levegő hőjének akár 90%-át is át tudják adni a friss levegőnek, így minimális marad az energiaveszteség. Egyes rendszerek a fűtési vagy a használati melegvizet is képesek melegíteni. A szellőztetés szükségességének megértéséhez érdemes áttekinteni, hogy melyek is azok a láthatatlan körülmények, amelyek mindannyiunkat körülvesznek otthonunkban.
A hőmérséklet-páratartalom mikroklíma az épületek egészséges életterének legfontosabb tényezője. Az egészségügyileg ajánlott 50-70 %-os relatív páratartalom, amely megakadályozza a légutak kiszáradását, egyben penészképződéshez is vezet, főként a hűvös, nem szellőztetett helyiségek sarkaiban, küszöbök közelében és a mennyezeten. Mindennek következménye az emberek megemelkedett fogékonysága a betegségekre, a gyakori rosszullétek, az allergia, a légcsőgyulladás.
Többemeletes épület szellőztetési sémájaA túl jól megoldott ablakrés-tömítések következtében a fent említett probléma napjainkban soha nem tapasztalt méreteket öltött. A magasabb relatív páratartalom következtében (60% felett) jelentősen megnövekszik a mikroorganizmusok száma, amelyek nem pusztulnak el (pl. Staphylococus, Streptococus), míg az alacsonyabb páratartalomnál (30-40%) a túlélő mikroorganizmusok száma jelentősen lecsökken. Csökkenő páratartalom esetében jelentősen kisebb az atkák előfordulása a textíliákban, és ennek következtében az asztmás megbetegedések száma is kevesebb. A páratartalom elsődleges forrásai: az emberi metabolizmus (50-250 g vízpára/ó/fő, a kifejtett tevékenységtől függően), fürdőszoba (700-2600 g vízpára/ó), konyha (600-1500 g vízpára/ó) és a ruhaszárítás (200-500 g vízpára/ó/5 kg).
A fejlett országokban a fent említett okokból kifolyólag a megfelelő páratartalom (35-45%) biztosítása érdekében előírják az állandó, szabályozott gépi szellőztetést. A mikrobiális mikroklímát a mikroorganizmusok, baktériumok, vírusok, penészgombák, gombaspórák és pollenek alakítják ki, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki.

AZ AEROSZOLOS MIKROKLÍMA
Az aeroszolok apró szilárd (por) vagy folyékony részecskék (köd) tömege finom permet formájában. A házipor – különösen az 1 mikronnál kisebb méretű szemcsék – szintén okozói lehetnek az asztma kialakulásának.

Családi ház egy szintjének szellőztetési terveILLATMIKROKLÍMA
A hagyományos szagforrásokon kívül (dohányzás, főzés) megjelennek eddig nem ismert források is: sztirének, formaldehidek, festékek kipárolgása stb. Értékelési szempontként és mérhető mennyiségként általában a levegő 0,1% CO tartalmát adják meg. A lakások illatmikroklímáját elegendő mennyiségű friss levegő bevezetésével lehet biztosítani. A szellőztetés mértékének általánosan elfogadott értéke 25 m3/h egy személyre vetítve, közömbösítendő az emberi kipárolgást.

TOXIKUS MIKROKLÍMA
A toxikus mikroklíma kialakulása kedvezőtlen élettani hatású gázok jelenlétével magyarázható. Az épületek belterében a legveszélyesebb a CO. Rossz keringtetéssel szellőztetett konyhák esetében a gáztűzhelyek NO termelése következtében a rákkeltő hatású gáz koncentrációja elérheti az 50 mikrogramm/m3-t is.

MI A MEGOLDÁS?
A mérések szerint egy korszerűen megépített családi ház összes hőveszteségének 49%-a a szellőztetések során keletkezik. 23%-kal második ok az ablakok rossz hőszigetelése, és mindössze 15% vész el a falakon keresztül. A 80-as évek közepén a falakon keresztül távozó hő 25, míg a nyílászáróknál tapasztalható veszteség 28%-os volt. A szigorodó építési előírásoknak megfelelően a falak hőszigetelése sokat javult, a nyílászárók minél tökéletesebb tömítésére is sok gondot fordítunk, miközben a drágán felfűtött lakás hőjének jelentős része a szellőztetés során távozik a környezetbe.
Kétkörös szellőztetési rendszer, amely egyrészt (fűthető) friss levegővel látja el a házat, másrészt a konyhából és a WC-ből szívja el a kellemetlen szagokatA megfelelő szellőztetés a ház alagsorában vagy picéjében elhelyezhető szellőztető berendezéssel oldható meg. Ezek a berendezések az egyes helyiségekben található szívó és fújó nyílásokon keresztül folyamatos, szabályozható légcserét biztosítanak észrevétlenül. A készülék az elhasznált levegő hőjének nagy részét egy kereszt/ellenáramú hőcserélővel átadja a beáramló levegőnek, így minimálisra csökken az energiaveszteség. A szellőztető berendezések bonyolultságuktól függően összekapcsolhatóak a fűtési rendszerrel, a használati melegvíz hálózattal illetve az egyre terjedő szolár és hőszivattyús rendszerekkel is. A központi szellőztető rendszerek mellett kaphatók kis méretű, helyi berendezések is.

A SZELLŐZTETŐRENDSZEREK POZITÍV HATÁSAI
A hatékony szellőztetés azon túl, hogy rengeteg energiát spórol meg használójának, számtalan más előnnyel is bír. Egyrészt a levegőcsere folyamatos, így kellemes munka és pihenőkörülményeket teremt a lakáson belül. A CO2 tartalom megfelelően alacsony szinten tartásával csökkenthetők a koncentrációzavarok, a fejfájás és a rossz közérzet. Az allergiások nagy örömére a Kétkörös szellőztetési rendszerszellőztetőrendszerek pollen és porszűrői visszatartják az allergiát kiváltó anyagok nagy részét. Mivel nincs szükség a nyílászárók nyitvatartására, csökken a zajterhelés, amely forgalmas területeken jelent nagy előnyt. A lakás páratartalma csökken, így a penészgombák nem tudnak megtelepedni a hideg, nyirkos helyeken. Jelentősen csökken az atkák száma is, mert ezek az állatok a rossz minőségű levegőben érzik igazán jól magukat.

MENNYIBE KERÜL?
A kérdés feltevésénél érdemes végiggondolni, hogy a fent felsorolt előnyök mennyit érnek meg nekünk és családunknak, valamint, hogy mennyi energiát és pénzt spórolhatunk meg vele. Ha a puszta anyagi oldalát tekintjük a dolognak, akkor a legegyszerűbb központi szellőztető berendezés, mely képes a hővisszanyerésre, bruttó 350 000 Ft körül kezdődik.

Köszönjük Stiebel Józsefnek a cikk elkészítéséhez nyújtott szakmai segítségét!

Az elhasznált levegő hőjét a hőcserélőben adja át a hideg friss levegőnek

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: szellőztetés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakások szellőzési veszteségének csökkentése

A mai modern, vagy korszerűen és szakszerűen felújított épületek esetében a külső szigetelés és a nyílászárók technikai megoldásai az elvárások alapján olyan mértékű légtömörséget eredményeznek...


Gyepszellőztetés, gyeplazítás valódi wellness a gyep számára

Itt a tavasz, egyre többet süt a nap, lassan melegebbre fordul az idő. A kertek virágba borulnak, kezdenek rügyezni a fák. Ha a talajhőmérséklet tartósan 10 °C fölé emelkedik, a gyepnövekedés...