A gyep közmunkásai

Fűnyírók

Módosítva: 2009-05-20 23:38:42

A fűnyírás – tetszik, nem tetszik – a szép gyep záloga, e munkát a kis telkeken többnyire mindenki maga szokta elvégezni.
Csakhogy nem mindegy, hogy milyen gépet használunk az adott területen, hiszen a munka könnyed passzió de keserves gyötrődés is lehet. A döntést megkönnyítendő, az alábbiakban adunk néhány megfontolandó szempontot az adott területhez ideális fűnyíró gép kiválasztásához.

A gyep és a fűnyíró viszonya

A füvesített terület nagysága meghatározó szempont a gép kiválasztásánál. Ahhoz ugyanis, hogy a fű nyírása ne sziszifuszi munka legyen, ideális vágószélességű gépet célszerű választani. Az ajánlások gyakorlatilag igazolt minimum értékek, amelyektől azonban inkább csak felfelé érdemes eltérni. A különféle gyártmányok típusadatai ugyan esetenként tartalmaznak felhasználási területméretet, amit a gép ideálisan teljesít, de a végső döntést még számos egyéb szempont is befolyásolhatja.

Az alapkövetelmény tehát az, hogy kis zöld területhez szükségtelen nagy vágószélességű, és ennek megfelelően nagy teljesítményű gépet választani, a nagyobbhoz viszont szinte alapvető érdekünk, mert a hatékony munkát csak ezzel biztosíthatjuk. Kisebb - 200-250 m2-nyi gyepfelület esetén - ugyan választhatunk kézzel tolható fűnyírókat, illetve újabban ezeknek elektromos motorral meghajtott változatait is, ám ezek kimondottan kis területek ápolására alkalmasak. Egy adott vágószélesség mellett mindig az erősebb gép mellett célszerű döntenünk, amelyik nem melegszik túl, nem fullad le. Ezt többnyire az ismert gyártók starpabíró gépei garantálják. Ezen nem érdemes spórolni, mert hosszú távon megtérül a magasabb ár.
Külön mérlegelendő, hogy elektromos-, vagy benzinmotoros gépet válasszunk. Az elektromos meghajtásúak viszonylag csendesek, könnyűek, de hálózati áramhoz kötöttek (kábelük könnyen átvágható), ezért munka közben állandó igazgatást igényelnek. Teljesítményüket tekintve max. 1,7 kW-osak, ami azért elegendő a nagyobb igénybevételhez is. Az elektromos gépek a tisztításon kívül alig igényelnek karbantartást, nem szükséges külön üzemanyag, és nincsenek beindítási problémák. Súlyuk is viszonylag alacsony.
Ezzel szemben a robbanómotorral meghajtott fűnyíró gépek bárhol használhatók, viszont zajosabbak, és az üzemeltetésük kissé bonyolultabb az elektromos hajtásúaknál. Előnyük, hogy erőteljesebbek, de egyben súlyosabbak is az elektromos gépeknél, ami irányításuk szempontjából lehet hátrányos. Ezeket a fűnyírókat inkább nagyobb pázsitok ápolásához célszerű használni.

Késrendszerek

Általában a fűnyíró gépek kétféle késrendszert alkalmaznak. A gyep szempontjából a legideálisabb vágást ún. hengerkéssel lehet elérni. Az ilyen kések ollószerűen (roncsolás nélkül) vágják le a fűszálak tetejét, s nagyon rövidre képesek a gyepet vágni. Hátrányuk, hogy viszonylag csekély, 1,4-3,5 cm közötti a vágásmagasságuk, és többnyire kézi hajtásúak, ezért elég fárasztó velük a munka még kis területen is. Ennek oka, hogy a nagy méretű kerék hajtja meg a forgó hengerkéseket. Alkalmazásuk csak 250 m2-nél kisebb gyepen célszerű. Ezen előnyösen változtatott az elektromos meghajtás, és a fűnyíró használata, irányítása is könnyebb. A gép csekély vágásmagassága azonban változatlan maradt. Kis területek, díszkerti gyepek rendszeres ápolásához kiválóan megfelelő csendes gépek, amelyeket fűgyűjtő tálcával is célszerű kiegészíteni.
A legtöbb fűnyírón - az elektromos és benzinmotoros hajtásúakon egyaránt - sarlókést alkalmaznak. Ez függőleges tengelyre szerelt kés, amely nagy sebességgel körbeforogva vágja le a fűszálak tetejét. Ez nem túl ideális, tépett vágásképet eredményez, ám a gyep rövid időn belül kiheveri szálainak ilyen sérüléseit. Családi házak kertjeiben, sportgyepen igen hatékonyak ezek a gépek, amelyek többnyire már fűgyűjtő kosárral felszereltek, és akár mulcsozó funkcióra is képesek.

Mire jó a mulcsozó funkció?

Ez a gyep ápolásának fontos feladata. A levágott fűszálakat ugyanis a gép különleges légárama többször a késhez tereli, így a lenyesett fűszálakból igen apróra vágott komposztanyag képződik, amely tápanyag utánpótlás a gyepnek, másrészt pedig óvja a talajt a gyors kiszáradástól. Mulcsozó funkcióval azonban csak egyes típusok rendelkeznek, amit egy külön adapter felszerelésével vagy átkapcsolással lehet elérni. A fűnyíróknak ezt a plusz szolgáltatását csak a nagyobb, 700 m2 feletti gyepeknél lehet jól kihasználni. Az ilyen gépek kicsivel többe kerülnek, de ezért érdemes erre némi pluszt pénzt áldozni, mert ezzel a fű nyírásakor egyben természetes tápanyag utánpótláshoz is juttathatjuk a füvesített területet.

A komfortosság is lényeges

A kellő hatékonysághoz gépün számos egyéb jellemzője is jelentékenyen hozzájárul. Első a gép súlya. Az elektromos gépek viszonylagosan könnyűnek mondhatók, mivel még a legizmosabbak sem haladják meg a 30 kg-ot. Az irányításához ugyanis gyakorta meg emelve kell az új irányba állítani, s nem mindegy, hogy a tolókarral mekkora súlyt kell ilyenkor felemelni. Különösen nagy hangsúlyt kap ez a robbanómotoros fűnyíróknál, amelyeknek az önsúlya akár a 40 kg-ot is meghaladhatja. Az irányításukban nagy szerep jut a kerekek könnyű futásának. A nehezebb gépeken ezek feltétlenül golyós csapágyazásúak, hátul 180-200 mm, elől pedig lehetőleg 140 mm átmérőjűek legyenek. Ez a talajegyenetlenségek szempontjából lényeges, mert a kis kerekek munka közben könnyen megakadhatnak. Különösen a nagyobb teljesítményű, nehéz motoros gépeknél előnyös a kerékhajtás, az önjáró funkció. Dimbes-dombos területen ennek különösen jó hasznát vesszük. Ezek a gépek átmenet képeznek a benzinmotoros fűnyírók és a gyepápolásra is alkalmas traktorok között. Ez utóbbiakat a nagy, 500-600 m2 feletti füves területek ápolásához érdemes megvásárolni.
A nagyobb teljesítményű, terjedelmesebb méretű fűnyírók jobb manőverező képessége érdekében dolgozták ki a kormányozható első kerekeket. Az ilyen adottságért azonban természetesen mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk.
Az sem lényegtelen szempont, hogy a fűnyíró "felépítménye" milyen magas, hiszen a fű nyírásakor esetenként a gépet a bokrok alá is be kell tolnunk. E tekintetben az elektromos hajtású gépek "áramvonalasabbak", mint a benzinmotorosak, amelyek magassága a motor miatt elérheti akár a 600 mm-t is.
Nagyon fontos, hogy a gép vágómagasságának állíthatósága. Ezt az igényesebb gyártmányoknál többnyire központi karral, egyszerre, az egyszerűbb kivitelűeken pedig kerekenként kell beállítani. Egyáltalán nem mindegy a fűgyűjtő kosár űrtartalma sem. Ha kicsi a kosár gyakrabban kell kiüríteni, ami előnytelen a munka folyamatossága szempontjából.

Fűnyíró robotok

Már régen nem utópia, hogy az unalmas és sokszor fárasztó fűnyírást fürge kis robot végezze el helyettünk. A beprogramozható robotfűnyíró kitér az akadályok elöl, feltölti akkumulátorát, s csak az általunk vezetékkel körülhatárolt területen teszi a dolgát. Mégpedig szinte zajtalanul és tökéletesen, mivel Z-alakban haladva több irányból vágja pontosan a beállított magasságúra a gyep felületét. Ezeknek a robotoknak nem akadály még a 28 fokos lejtő sem, s olyan finomra vágnak, hogy azt még a korszerű mulcsozós rendszerű gépek is megirigyelhetnék. Típustól függően 400-1500 m2-nyi füves terület folyamatos ápolására alkalmasak. Létezik napelemes robotfűnyíró is, amely akár 1500 m2 füvesített terület gondozását az előre beprogramozott terv szerint fáradhatatlanul végzi el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyíró, fűnyírás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

2009-es újdonságok a Hondánál

Mint ahogy azt már minden évben megszokhatták a Honda termékek iránt érdeklődők, a cég a 2009-es évre is tartogat megannyi újdonságot és meglepetést. A teljesen új fejlesztések mellett a már jól...


Zöldhulladék gyűjtése

Tavasszal megkezdődött a zöldövezetes területeken azöldhulladék szervezett gyűjtése, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján....