Vasbeton medencék építése

A manapság épülő komolyabb vízmedencék (gyógyfürdők, uszodák, kerti medencék stb.) többsége vasbeton szerkezetű. Csak régebben készültek falazott oldalfalú megoldások. A talajba mélyedő szerkezetek rendeltetésüktől, alakjuktól, nyitott vagy fedett építésüktől függetlenül egyaránt igénylik a talajjal érintkező felületek (fenék, falak) vízszigetelését.

SZIGETELÉS, RAGASZTÁS
Az első lépés a megfelelő vasbeton alaptest elkészítése. A vasbeton medencéket vízzáró betonból kell készíteni, és úgy kell megtervezni, szerkezetileg kialakítani, hogy a vízzárósággal szemben támasztott követelmények teljesüljenek és a szerkezet statikai szempontból is megfelelő legyen. Amennyiben a beton-fenéklemez és az oldalfalak egy menetben történő betonozása nem megoldható, a munkahézagba egy bentonit-mentes, víz hatására duzzadó, vízszigetelő szalagot kell beépíteni.
Az elkészült betonszerkezet esetleges egyenetlenségeit magas tapadó- és nyomószilárdsági mutatókkal rendelkező, speciális anyagokkal ki kell egyenlíteni. A vasbetonszerkezetben előforduló – általában a beton minősége, ill. a bedolgozásból eredő hibák miatt utólag keletkező – repedések és tömítetlenségek a használat során problémákat okozhatnak. Ezek megelőzésére egy kétkomponensű, víznyomásálló, kenhető vízszigetelő réteg szükséges, amely tartósan rugalmas és szigetelőhatását nem veszti el a szerkezet kisebb alakváltozása esetén sem. A szigetelési rendszer gumírozott textília alapanyagú fugaszalaggal egészül ki, amit a vízszigetelés folytonosságának biztosítására a csatlakozó- és dilatációs hézagoknál, valamint a csőáttörések és gépészeti berendezések csatlakozásainál szükséges a szigetelőanyagba ágyazni.
A lap- vagy mozaikburkolat felragasztása közvetlenül a kent szigetelésre történik. E célra a megfelelő ragasztóhabarcsot a burkolat anyagától függően kell megválasztani. Amennyiben üvegmozaikra esett a választásunk, nagy kezdeti kötőerejű, jó tapadást biztosító, nagy rugalmasságú, fehércementtel készült ragasztó használható. Az uszodai igénybevételnek is ellenálló kerámialap-burkolat a szigetelési rendszerhez illeszkedő, nagy műgyanta-tartalmú és kellő flexibilitású habarccsal ragasztható.

FUGÁZÁS
A ragasztóágy teljes kiszáradása és kötése után a fugázás következik, amely szintén körültekintő anyagválasztást kíván. Cementbázisú fugázó anyagokat csak kezelt hálózati víz és megfelelő medencetisztító szerek használata esetén szabad használni. Amennyiben ez nem biztosítható, a fugázáshoz műgyanta-bázisú ragasztó szükséges. A csatlakozó- és dilatációs fugák lezárása csak rugalmas tömítőmasszával történhet, amely az alkalmazott fugázóhabarcséval azonos színekben kapható, ezért biztosítható a kész burkolat egységes, esztétikus megjelenése.
A medence feltöltése csak a ragasztó- és a fugázóanyagok teljes kiszáradása után következhet. A szükséges várakozási idő nagymértékben függ a felhasznált anyagok kötésidejétől és nem utolsó sorban az időjárástól.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: medence, vasbeton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Medencefűtés napkollektorral

A napkollektorok egyik legésszerűbb és leggazdaságosabb felhasználási módja amedencefűtés. A tavasztól-őszig terjedő időszakban a legerősebb anapsugárzás, így jelentős fűtési költséget spórolhatunk...


Medencetakarók

Medencetakarás, medencefedés, medencefólia – mindhárom kifejezéssel találkozhat, akinek kültéri medencéje van, de a három szó nem pontosan ugyanazt jelenti.