A mosószertartótól a gránitpultig

Fürdőszobai mosdószekrények

A fürdőszoba stílusát sokkal inkább a benne lévő bútorok határozzák meg, mint a burkolatokA mosdó a fürdőszoba alapfelszerelése. Régebben még a komfort nélküli lakásokban is legalább egy mosdókagylót elhelyeztek a szobában, ami – ha nem is volt alkalmas az alapos mosdásra – több volt a semminél. A mai átlaglakás átlagfürdőszobájában sima mosdókagylót helyeznek el, falra rögzítve, esetleg fajansz talprészbe rejtve a csatlakozó szerelvényeket. Ugyanakkor megjelent az igény arra, hogy sokkal többet kihozzunk ebből a használati tárgyból; más funkciót adjunk neki és a fürdőszoba díszévé tegyük.

Igényességben és ráfordított költségben is induljunk lentről, és első lépésként próbáljuk meg eltakarni legalább a mosdókagyló bekötő szerelvényeit alul. Erre a legkézenfekvőbb megoldás egy alacsony mosdószekrény, amelyeknek olcsóbb változatai párezer forintért már kaphatók. Ez nemcsak hogy eltünteti a szifont és a hideg-meleg bekötőcső sarokszelepeit, de létrehoz egy kis tárolószekrényt, amibe elférnek a legfontosabb mosószerek, tisztítószerek. A mosdószekrény tetején a lefolyócső számára kivágást találunk, tulajdonképpen a szekrény rátolható a falra és a csőszerelvényekre. Minimalista megoldásként egy ilyet mindenképpen ajánlunk, mert praktikumai mellett nem igényel semmiféle átalakítást, cserét.
Anélkül, hogy túlságosan előre ugranánk a költségek ranglistáján, azért megemlítjük, hogy a teljesen szabadon hagyott mosdókagyló megoldások között is van igényes, érdekes és sajnos költséges megoldás. Az persze ízlés dolga, hogy egy ilyen art decós kialakítás kinek teszik – valószínűleg inkább a fiatalok érdeklődésére számíthat – az azonban fontos, hogy itt minden látható „gépészeti elemnek” külön-külön formatervezettnek, látványosnak kell lennie. Krómozott sarokszelepek (ha látszanak), krómozott lefolyó szerelvények (műanyag szóba sem jöhet), s lehetőleg alulról is látványos mosdókagyló. Mindezek bizony nem olcsók.
Az igényesebb mosdószekrények egészen a felső pereméig beépítik a mosdókagylót. Ennek egy egyszerűbb változatánál nincs is tárolásra alkalmas szekrény, csak egy pult, amibe beépítjük a kifejezetten erre konstruált mosdókagylót. Ha a fürdőszoba mérete megengedi, és a család létszáma indokolja, akkor egy ilyen megoldásban két kagylót is elhelyezhetünk egymás mellett. A mosdópultok anyagául a készen kapható munkapultok (pl. Falco) között bőven válogathatunk. A beépítésnél azonban a legtökéletesebb vízszigetelésre kell törekednünk, mert ha a pult kivágott éleinél a víz behatol a pozdorja alapanyagba, akkor az hamar tönkremegy. A kagyló beépítésénél ezért tökéletesen záró szilikon ragasztó ágyat kell használnunk.
Kevesebb problémánk lesz a vízszigeteléssel, ha a pultot nem pozdorjából készítjük, hanem valamilyen épített alapra csempeburkolatot teszünk. Itt a fugázásnak kell vízzárónak lennie. Az épített alap készülhet Itongból, de újabban kemény polisztirol megoldásokat is kínálnak ilyen célra. Teherbíró képessége megfelelő, és házilag is igen könnyen szabható, ragasztható. Akár különleges formák is kialakíthatók belőle, amelyek azután kitűnően burkolhatók.
A mosdókagyló kiválasztásánál is elrugaszkodhatunk egy kicsit a valóságtól, vagy inkább a megszokottól. A hagyományos porcelánon kívül fémből, műanyagból, sőt üvegből is kínálnak kagylókat. Mindegyik alapanyagból találunk olyan megoldást is, amelynél a kagyló a pulttal egybe van öntve, tehát szinte csak rá kell helyezni a megépített mosdószekrényre. Vízszigetelési problémák itt már nemigen jönnek elő.
A készen kapható mosdószekrények is megoldják a szigetelési és egyéb problémákat. Gyakran a pultot és a mosdókagylót egyetlen anyagból – műgyantából – öntik ki, így nagyon látványos egészet alkotnak. A választás ízlés és pénztárca kérdése. Tartsuk szem előtt azt az alapszabályt, hogy egy fürdőszoba stílusát sokkal inkább a benne elhelyezett bútorok – esetünkben pl. a mosdószekrény – határozza meg, mint a burkolatok. Egy nosztalgiamosdó, vagy mosdószekrény klasszikus hangulatot áraszt akkor is, ha semleges burkolat van a falon. Fordítva viszont ez nem igaz; antikizált csempékhez nem szabad modern fürdőszobabútort választani.
Az is fontos, hogy a szerelvények, csaptelepek stílusban illeszkedjenek a mosdószekrényhez. A már említett nosztalgiamosdóhoz nem illik a krómozott egykaros csaptelep, de a műanyag mosdópulthoz sem nagyon a bronzbevonatú, kerekes hideg- és melegcsap.
Aki szereti a különlegességet, és a pénztárcája is bírja, az gondolhat márvány és gránit mosdópultra, illetve mosdószekrény fedőre. A szakcégek a gyönyörű csiszolt gránitlapból ugyanúgy kivágják a kagyló helyét, a csaptelepek furatát, mint a pozdorja munkapultból. Otthoni ügyeskedésben ez esetben nem érdemes gondolkozni. A végeredmény azonban örök életű, egyedi és gyönyörű. A legigényesebb megoldásoknál az egész mosdópult gránitból, egyetlen darabból lehet kifaragva, a kagylórésszel együtt. Ez bizony már vastag pénztárcát igényel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszobai ötletek és megoldások

Az épületek vizes helyiségének esztétikus kialakításának nélkülözhetetlen eleme a különlegesen formatervezett, síkba süllyesztett zuhanytálca.


Törölközőszárítós radiátorok

Természetes, hogy a fürdőszobai dizájn az épületgépészet azon része, amire - bátran mondhatjuk - sok pénz el lehet költeni, ha megfelelően van kivitelezve. A fűtőradiátorok ezeknek az igényeknek...