Díszpaprikák

2019-12-15 10:41:09 | Módosítva: 2019-12-15 10:46:31

Ősztől gyakran találkozunk a virágbolti kínálatban díszpaprikákkal. Ezek tartós, akár 2-3 hónapig szép szobanövények, a termésük pedig ehető – ha valaki szereti a csípőset, vagy a méreg erőset. Magjaikat könnyű újra vetni, bár nem biztos, hogy ugyanolyan paprika lesz a magfogásból, mint az anyatő volt. Ha megélik a májust, akkor a kertbe is kiültethetjük őket, ha nem, akkor a magjukat vessük el akár szabadföldbe, így következő őszre ismét lesznek termések, melyek a növény fő díszítőértékét adják. A paprika őshazája Brazília és az onnan északra található Dél-amerikai államok. Európába Amerika felfedezése után került e faj, és Spanyolországon keresztül igen gyorsan elteljed. Az első említés a paprikáról 1494-ből Chancától, Kolombus kísérőjétől való.


Nem csak dísznek

A paprika melegigényes, leggyorsabb fejlődéséhez 22 °C körüli hőmérséklet szükséges. Könnyű magról szaporítani, csírázáshoz, vagy tűzdelés után 22 °C-nál magasabb, szikleveles állapotban annál alacsonyabb hőmérsékletet igényel. Erős fényben magasabb a növény hőigénye, mint gyenge fényben. A túl magas hőmérséklet hatására a fejlődés lelassul, és a termesztési idő akár meghosszabbodhat. Ilyenkor a terméskötődés is gyakran elmarad, a virágok lehullnak. A védekezés legjobb módja a paprikák edzése, vagyis a fiatal növények fokozatos hozzászoktatása a megváltozott körülményekhez.

Cserepes díszpaprikáknál is lehet szükség a szoktatásra, amikor más körülmények közé kerül a növény, mint ahol korábban volt. A fényben szegény hónapokban a paprika nemcsak új termést nem fejleszt, hanem az előzőleg képződött bimbókat is eldobja. Napi 6 órás megvilágítás már kevés számára, ilyen körülmények között a paprika már egyáltalán nem virágzik.

Egyre többen kedvelik a többes hasznosítású növényeket, melyre jó példa a díszpaprika is. Díszít is, és ehető is – ha bátrak vagyunk. Termésének forma és színgazdagsága igen nagy, ami itt a képeken is jól látható. Ha jól gondozzuk, akkor a díszpaprikák 2-3 hónapig is szépek maradnak. Fényigényük nagy, jól megvilágított hely kell számukra, reggeli és délutáni napsütéssel, legjobb, ha ablak mellett, déli tájolásban tartjuk őket.

A hűvös 13 °C is megfelel számukra, ebben az esetben lassabban fejlődnek, te tartósabbak. Hűvös helyen tovább megmarad a termés rajtuk. Vagy szobahőmérséklet is optimális számukra, de ekkor fokozottabbá válik az amúgy is nagy fényigényük. Minél melegebb körülmények között él a növény, annál bőségesebb öntözést kíván. Talaját tartsuk mindig nedvesen, ne hagyjuk kiszáradni. Kedveli a magas páratartalmat, ezért a cserepet helyezzük kaviccsal töltött párologtató edényre.

A meleg, száraz levegő hatására a termések idő előtt lehullnak. A levéltetvekre és a takácsatkákra érzékeny a paprika, de olykor a gyökértetvek is károsíthatják.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: paprika, díszpaprika

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fajták és fajtacsoportok

Főleg a zöldség és gyümölcstermesztés során lényeges, hogy olyan fajtákat válasszunk, melyek az igényeinknek megfelelnek: ízre, méretre, tenyészidőre, tárolhatóságra. Dísznövényből sem árt...


Chili: a méregerős fűszer

És a jelző nem vicc! Az erősebb fajták olyan magas hatóanyag tartalommal rendelkeznek, hogy ha a velük való munka során nem mosunk kezet, és a szemünkbe nyúlunk, örökre megvakulhatunk. Azért...