Redőny kontra zsaluzia

2019-11-25 11:37:58 | Módosítva: 2019-11-25 11:39:58

Két hasonló célt szolgáló árnyékoló eszköz, amelyek nagyon hasonlóak és mégis mások. Azonos célt szolgálnak - nevezetesen a lakóhelyiségek külső árnyékolását -, ám szerkezeti megoldásaik eltérőek. A redőnyök tradicionális árnyékolók korszerű változatai, míg a zsaluzia már az új árnyékolástechnikai fejlesztések eredménye. Legjellemzőbb tulajdonságaik, hogy mindkét árnyékoló eszközt az ablakok elé, kívülre kell szerelni


Redőnyök

A redőnyök a régebbi lakások elöregedett esslingeni faredőnyeinek a korszerűbb műanyag- vagy alumíniumlécesre cserélésével terjedtek újra el. Költséghatékonyak, és szinte bármilyen nyílászáró elé felszerelhetők. Az üregkamrás, műanyagléces redőnyök kezelése könnyebb a faredőnyökénél, és a hőszigetelésük is kiváló. Szekrényük többnyire kívülre került, és kissé belóg az ablakok üvegfelületébe, ezt a hátrányt azonban a vakolható tokokkal hamar megoldották a gyártók.

Az üreges lécprofilok könnyű mozgatást tesznek lehetővé. Az osztásmentes palást szélessége max. 1,7-1,8 m, magassága pedig 2,7 m lehet a palást súlya és a deformációja miatt. Az ennél szélesebb redőnyöket már nehéz mozgatni még hevederrel is, 5-6 mm átmérőjű fonott zsinórral pedig még megerőltetőbb a felhúzásuk. Ez utóbbi megoldás a keskeny ablaknyílásokba épített tokoknál kényszerű megoldás, mert a heveder bevezetésére – helyszűke miatt – már nem lenne mód. A redőnypalást szélességét a szél nyomása miatt is szükséges behatárolni, mert a lécek szélének egymásba kapcsolódó peremei túl nagy szélesség esetén zajossá és deformációra hajlamossá teszik az egész palástot.
A műanyagredőnyök teljesen leeresztett állapotban jó hő- és zajszigetelők, és a napsugárzás ellen is jó védelmet biztosítanak. E tulajdonságot az üregek UV stabilizált habbal történő kitöltése még tovább javította. A beeső fény szabályozására a lécek széleinek hosszanti perforált nyílásai adnak némi lehetőséget, illetve a palást magasságának állításával is változtatható a bevilágítás mértéke. Ezzel a helyiség szellőzése is megoldható a leszabályozott fény ellenére is.

Erősen napsütötte homlokzatokon a műanyag redőnyt csak fehér változatban ajánlott alkalmazni, különben a léceknek csökken az élettartamuk. Ez a műanyag lefutókra is érvényes. Színezett anyagú redőnyöket csak árnyékos, direkt napsütéstől mentes felületeken célszerű alkalmazni.

Az alumínium redőnyök a műanyagléces redőnyöknél tartósabbak. Az alumíniumlécek UV álló habbal töltöttek, jobb hőszigetelő hatásúak, szilárdabbak, tartósabbak és ellenállóbbak az időjárási hatásokkal szemben, mint a műanyagredőnyök.

A műanyag és alumínium redőnyök fali kapcsolós, vagy távirányítóval vezérelt motoros változatban is megrendelhetők, ez persze plusz költségekkel jár.

Összegezve a műanyag és alumínium redőnyök előnye, hogy költséghatékonyan telepíthetők, jó hőszigetelők, szabályozható az árnyékolásuk és akár motoros mozgatásuk is megoldható. Hátrányuk, hogy még a legkorszerűbb típusaikból is korlátozott méretű redőnypalástokat lehet kialakítani, az osztásos felületnövelés pedig plusz költségekkel jár. A lécek színválasztékát a benapozás mértékéhez igazodva kell megválasztani, és ez esetenként csökkenti a homlokzatok színharmóniáját.


Zsaluzia árnyékoló rendszerek először a nagy üvegfelületű irodákon és középületeken kaptak jelentős szerepet fix lamellás külső árnyékolóként. Mivel a lamellák szögállását nem lehetett szabályozni, csak némileg védték a belső tereket az erős napsütés és UV sugárzás hatásai ellen. Az árnyékolástechnikai fejlesztések nyomán azonban hamar megjelentek az ablakot teljesen befedő és szabályozható szögű lamellás külső zsaluziák is. Mintául vélhetően a belső térben alkalmazott reluxák szolgáltak, bár eredete a római birodalomig is visszavezethető. A reluxák hőszigetelése ugyan nem volt ideális, viszont a fényszabályozás tekintetében megfeleltek az elvárásoknak. A külső zsaluzia lamellái ezért szélesebbek lettek, hosszanti széleik visszaperemezése miatt alaktartóvá váltak. Mozgatásuk is hasonló a reluxákéhoz, csak strapabíróbbak, az élettartamuk pedig a korrózióálló alapanyag és s peremezett szélek miatt akár több élvtized is lehet.

A lamellákat egy felső tokba felhúzva lehet összegyűjteni, a szögállásukat pedig leengedett állapotban a belső tér felől lehet fokozatmentesen, igény szerinti szögbe vagy teljesen zárt állapotba állítani. A lamellák mozgatása történhet kézzel is, ám a motoros megoldások ennél sokkal komfortosabb használatot tesznek lehetővé, beleértve a távvezérelhetőséget is. A telepítésük bármilyen épületre - külső tokos szerkezettel - utólag is lehetséges, ám új épületeknél a vakolható tokos változatok előnyösebbek, mert így csak a lamellák láthatók. Maga a védőtok a kötényfal mögé kerül, és letisztultabb megjelenést biztosít az árnyékolt felületnek.

Zsaluziák

A zsaluziák kétfajta megvezető rendszerrel működnek. A sodronyos megvezetésűek olcsóbbak, viszont nagyobb szélben a lamelláknak nagyobb a mozgástere – a sodrony átvezetés ovális nyílása miatt – és zajosan egymáshoz verődhetnek. Az oldalsínes megvezetésű zsaluziák lamelláinak mozgása viszont korlátozott, ezért szinte zajmentesek, és egyben nagyobb a zsaluzia szélállósága is. Ennek vakolható változatai jobb szigetelést is eredményeznek. A csendes működést szolgálják még az oldalvezető sínek gumibetétei is, ám ezt a lamellák alakja is befolyásolja. Az egyszerű C profilúak a legkedveltebbek, viszont az S és Z alakúak zárása és szigetelése, különös tekintettel a gumírozott záró éleikre, sokkal jobb. A lamellák szélessége sem azonos, a C-profilúak általá­ban 65-80 mm-esek, míg az S és Z alakúak 90-100 mm-esek. Ez utóbbiak kialakításuknak köszönhetően jobban egymásra fekszenek zárt állapotban, emiatt a hőszigetelésük hatékonyabb és csendes működést eredményeznek akár 4-5 m-es felületen is.

A zsaluzia előnye az alumínium alapanyag biztosította hosszú élettartam és a kiváló, fokozatmentes fényerő szabályozás. Bármilyen épület külső felületére még utólag is felszerelhető. A peremezett élek miatt nagy felületek árnyékolására is alkalmas, és jó a szélállóságuk. Motoros meghajtással nagyon könnyű a mozgatásuk, szabályozásuk. Hátrányuk, hogy a kézi meghajtásuk nehézkes, különösen a nagyobb méretűeknél ez nem is ajánlott. Drágábbak a redőnyöknél, és a telepítésük esetenként nehézkesebb.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Redőnyrácsok

Üzlet portálok, kirakatok, garázsok és egyéb hasonló jellegű épületrészek időszakos lezárására és egyben behatolás elleni védelmére számos bevált kaputechnikai megoldás létezik. Vannak azonban...


Divat és elegancia kapcsolóba zárva

A redőnyök felhúzása, leengedése sok otthonban a napi rutin része. Ha beengedni vagy éppen kizárni szeretnénk a napfényt, már nyúlunk is a gurtni után, és belékapaszkodva húzzuk vagy eresztjük nap...