Van megoldás az őszi poloskaözön ellen

2019-10-24 11:15:38 | Módosítva: 2019-11-05 09:35:58

Egyre inkább hozzá kell szoknunk az őszi poloskainvázióhoz. De vajon miért özönlik el mostanában a lakóövezeteket a címeres poloskák? Az, hogy ennyire elszaporodtak, elsősorban a klímaváltozás számlájára írható. Magyarországon sok száz poloskafaj őshonos, ám ezek sohasem okoztak ekkora gondot. Két invazív jövevényfaj, az Ázsiából származó márványpoloska és a zöld színű, Kelet-Afrikában, illetve Dél-Európában őshonos vándorpoloska megjelenésével változott meg ez az állapot.


Hatékony természetes ellenségeik idehaza nincsenek, így gyakorlatilag akadálytalanul szaporodhattak és terjeszkedhettek. Ősszel a lakásokban keresnek áttelelő helyeket. A nélkül húzzák ki az egész telet, hogy táplálkoznának. Egy lakás ideális telelőhely a számukra, kellemes a klímája, és jól el tudnak bújni a zegzugokban, polcokon.

Ezek az invazív címeres poloskák – ellentétben például az ágyi poloskával – nem csípnek, nem terjesztenek betegséget. Nem különleges rovarok, csak még nem szoktuk meg a jelenlétüket, és ezért sokakat jobban irritálnak, különösen azért, mert ha szabadkézzel megfogjuk, akkor jó darabig nem szabadulunk a szaguktól.

Mivel a poloskainváziók nálunk eléggé új keletűek, sokan azt hiszik, hogy az invazív címeres poloska ellen nincs rovarirtó szer. A mászó-rovarok ellen használt hagyományos szerek közül vannak olyanok, amelyek a címeres poloskákra is hatnak, de ezeket nem ellenük fejlesztették ki, és korábban nem is vizsgálták a hatásukat ezekre a rovarokra. Szeptembertől azonban már kapható a hazai boltokban gazdaságos, 400 milliliteres kiszerelésben a Protect címeres poloska-irtó aeroszol, amelyet kifejezetten erre fejlesztettek, teszteltek és engedélyeztek.


A szert azokra a felületekre kell fújni, ahol a poloskák bejuthatnak a lakásba, illetve ahol megbújhatnak a lakáson belül. Ilyenek az ajtók és ablakok keretei, a nyílászárókat határoló falfelületek, párkányok, könyöklők, a szúnyoghálók teljes felületei, redőnyök, redőnytokok, a faláttöréssel szerelt berendezések kivezető csöveinek környéke, a poloskák rejtekhelyéül szolgáló rések, valamint a bútorok, berendezési tárgyak mögötti falfelületek.

Az optimális hatás érdekében a kezelést a poloskák első észlelésekor kell megkezdeni, és ezt követően javasolt 2 hetente megismételni. Az irtószer közvetlenül a poloskára fújva is hatásos, néhány percen belül elpusztul tőle a rovar. Alkalmazásával elkerülhető, hogy hozzá­érjünk az élő poloskához, illetve szétnyomjuk azt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: poloska, Bábolna

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ágyi poloska

Az ágyi poloska megkeseríti az emberek életét, elszaporodásuk az utóbbi 15-20 évben világszerte drasztikusan nőtt. Gyakorlatilag bárhonnan haza lehet vinni, ha bekerül egy lakásba, szinte...


Poloskák a kertben

Az utóbbi években számos új rovarfaj jelent meg hazánkban, melyek nagy veszélye, hogy nincs természetes ellenségük, és az egyre melegebb telek miatt a fagy sem tizedeli meg őket. Egyik ilyen a...