URSA SECO: a varázsfólia

2019-10-08 11:23:00 | Módosítva: 2019-10-17 11:27:06

A tető manapság több mint egy huzatos padlás, amit csak a kéményseprő lát, vagy a közmondás szerinti „fedél a fejünk fölött”. A beépített tetőtér az életterünk, minden olyan követelménnyel, amit például egy egyszintes ház négy falával szemben is támasztunk.


A szerkezet védelmet kell, hogy biztosítson az olyan külső behatások ellen, mint az eső, hó szél, vihar, de a hőséggel, az UV sugárzással és a zajjal szemben is. Az összetett elvárásoknak csak úgy lehet megfelelni, ha jó minőségű anyagokkal, nagy gondossággal építjük meg a tetőszerkezetet, és megbízhatóan védjük a nedvességtől: tetőfóliákkal.

Közismert tény, hogy alapvetően kétféle tetőfólia – a megfelelő szélességben átlapolva – szükséges ahhoz, hogy az elkészült tetőszerkezetben a szükséges helyeken megfelelő szélzárás, párafékezés, párazárás, légzárás és vízzárás jöjjön majd létre. Amit viszont nem mindenki tud, pedig elengedhetetlen: ragasszuk vagy ne? Határozott igen a válasz. Minden tetőfólia átlapolást egymáshoz kell ragasztani!

Az egyik fontos tetőfólia a szarufák fölé – közvetlenül a cserépfedés alá – kerül rögzítésre. Az URSA SECO 0,02 fantázianevű, magas páraáteresztő képességgel rendelkező fedési alátétfóliát azért alkalmazzuk (akár új építés, akár felújítás esetén), hogy megóvja a szarufaközöket teljesen kitöltő szálas szigetelést a hézagokon bejutó csapadéktól: ne nedvesedhessen át.

A külső fóliák átlapolásainak légzáró ragasztása azért elengedhetetlen, mert az átszellőztetett fedési légrésben télen áramlik a hideg levegő, és ha a fólia átlapolása nem légtömör, úgy ez a hideg levegő bejutna a két fólia közé, és az alatta elhelyezkedő hőszigetelést hűtené. Ez nemcsak az elérhetőhöz képest kisebb hőszigetelési teljesítményhez vezetne, hanem – mivel emiatt a belső burkolaton alacsonyabb felületi hőmérsékletet generálna – ez párakicsapódáshoz, gombásodáshoz, por lerakódáshoz vezetne. A beépítést megkönnyítendő, a fólia gyárilag el van látva egy öntapadó ragasztócsíkkal, mellyel a fóliadarabok átlapolt rétegei könnyedén egymáshoz ragaszthatók.


A másik szükséges, a szigetelést belülről takaró, a belső (gipszkarton) burkolat alá beépítendő tetőfóliák közül mindig az adott szerkezet által megkívánt anyagot kell választani.

Párafékező? Párazáró? Légzáró?

A titok nyitja a következő. A tökéletes páraszabályzás érdekében, hogy a belső térben lévő nedvesség nehogy bejusson a szigetelésbe, ajánlott a magas minőségű URSA SECO PRO 2 párafékező és légzáró fólia alkalmazása. Amikor belülről építjük ki a hőszigetelést és a kiegészítő tartószerkezeti vázrendszert, akkor az URSA SECO PRO 100 párazáró és légzáró fólia a célnak legmegfelelőbb. Kifejezetten tetőfelújításoknál, amikor a beltéri burkolatra kívülről terítjük rá a fóliát oly módon, hogy a szarufákon is áthajtjuk – ajánlott az URSA ECO PRO SDV fólia, amely kiváló páraszabályzó és légzáró képességgel rendelkezik.


A belső páratechnikai fóliák átlapolásainak egymáshoz ragasztása nagyon fontos a légzárás miatt, mert ez biztosítja, hogy az a mozgó levegő, amely hőt és párát szállít, ne mehessen át az egész szerkezeten akadálytalanul. Az átfiltráló hő, hőveszteséget okozna: hőtechnikai szempontból a lakók nem éreznénk hatékonynak a beépített szigetelést. Ráadásul a szabályozatlanul bejutó párával túl sok nedvesség jutna a szerkezetbe, károsítaná azt, elázna a szigetelés, és a faszerkezetek gombásodni, korhadni kezdenének. (Érdekességként: az ilyen szabályozatlanul közlekedő pára mennyisége sokszorosa lenne a páratechnikai fólián normál esetben páradiffú­zióval átjutó párához képest: akár annak 15-20-30-szorosa is lehet.)


A belső fóliák csatlakozó szerkezetekhez való ragasztásához modern megoldásként szóba jön az URSA SECO PRO DKS öregedésálló és tartósan rugalmas tixotróp ragasztópaszta, amely szorítóléc alkalmazása nélkül biztosít páramentességet és légtömörséget. Az átlapolások leragasztásához a piros URSA SECO PRO KP magas kezdeti tapadószilárdsággal rendelkező, nedvességálló ragasztószalag nyújt minőségi megoldást. A legizgalmasabb kiegészítők egyike a kék URSA SECO PRO KA ragasztószalag, amely magas kezdeti tapadószilárdsággal rendelkező, nedvességálló ragasztószalag, és egyedülállóan kiváló a tetőfóliák áttöréseinek körberagasztásához, ragasztó gallér kialakításához – főként az elkerülhetetlen csőáttöréseknél, a légzárás biztosításához.

A URSA tetőfóliák és az URSA ásványgyapot termékek kombinált felhasználásával a 21. századi épületfizikai követelményeknek megfelelő épületszerkezeti rétegrend kialakítás valósítható meg, akár új építésű, akár felújításra váró beépített tetőterek esetében.

Varázslatos, de igazából nem mágia: tökéletes végeredmény a minden apró részletre való odafigyeléssel.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mit nyerünk a hőszigeteléssel?

A hőszigetelés talán még soha nem volt ennyire aktuális kérdés, mint az elmúlt hónapokban. A következőkben a legfontosabb tudnivalókat tekintjük át röviden.


Szabályváltozások a tetőtérbeépítésben

Idén március 15-től változás történt a tetőtér beépítésére vonatkozó szabályozásokban. Számos kedvező változás közül az egyik, hogy a beépítési százalékba már nem kell beleszámítani a tűzvédelmi...