Ágyi poloska

2019-12-15 10:17:27 | Módosítva: 2019-12-15 10:37:14

Az ágyi poloska megkeseríti az emberek életét, elszaporodásuk az utóbbi 15-20 évben világszerte drasztikusan nőtt. Gyakorlatilag bárhonnan haza lehet vinni, ha bekerül egy lakásba, szinte biztos, hogy megtelepedik, mert tápláléka az emberi vér. A világon mindenütt elterjedt, és bár gyakoribb az elhanyagolt, szennyezett környezetben, a tiszta otthonokban is rendszeresen előfordul.


A nőstény 1-2 évig él, naponta 2-3 petét rak le, így nagyon hamar el tud szaporodni. Körülbelül lencsényi (3-7 mm) méretű, ovális, lapos, barnás-szürkés-vöröses színű rovar. Jól tűri az éhezést is, akár 3-6 hónapig is elél táplálkozás nélkül. Be lehet vinni a lakásba bútorral, utazások és kórházi tartózkodás után a bőrönddel vagy táskával, ruházattal, de régi könyvekkel, járműveken, közterületen is össze lehet szedni. Ez a passzív fertőződés. Aktív fertőződésnek hívjuk, amikor a rovar a saját lábán jön be a lakásba a szomszédos lakásokból a csöveken mászik át.A lakásban megbújhatnak a padló szűk repedéseiben is, de legtöbbször a matracokban, ágyak szerkezetében, éjjeliszekrényekben telepednek meg. Itt vannak legközelebb táplálékukhoz az emberhez. A testhőmérséklet, illetve a szén-dioxid-kibocsátás észlelésével találja meg könnyen táplálékforrását, az embert. Az ágyi poloska szárnytalan rovar, a lábain lévő tapadókorongok segítségével akár függőlegesen is mászik. Mozgása méretéhez képest igen fürge, de szinte sosem mutatja meg magát, csak a nyomokból és a csípésekből ismerhető fel.

Az emberekből kiszívott vérrel táplálkozik, vagyis más rovarokhoz (szúnyoghoz, bolhához) hasonlóan az ágyi poloskák is csípnek. Általában arcon, nyakon, lábakon, lábfejen, karokon, kézfejen található a legtöbb csípés reggelente, de a háton és a hason is előfordulhat. Rendszerint a puhább, szőrtelen bőrfelületeken több a csípés, mert ott könnyebben táplálékhoz jut. Maga a csípés nem fájdalmas, így azt gyakran nem lehet észrevenni, mert nem ébredünk fel rá. Az ágyi poloska az emberekre specializálódott, kizárólag tartós éhezés esetén szívhat vért háziállatokból.

Az ágyi poloska csípése apró és kerek, kiemelkedik a bőr felületéből. Gyakran kipirosodik, megduzzad és viszket. Akár egy-két hét is eltelhet, hogy észrevegyük az ágyi poloska csípését, és szemben egyéb csípésekkel akár 1-2 hétig is folyamatosan viszkethet. Általában nem egy-egy csípés van elszórva a bőrön, hanem több is található egy-egy kisebb területen, ezért könnyen összetéveszthető allergiás reakcióval, vagy valamilyen fertőző betegség okozta kiütéssel. Csípései sokszor nagyon viszketnek, az emberek sajnos kivakarják a sebeket, amitől bakteriálisan felülfertőződhetnek, ezért muszáj megszüntetni a viszketést fertőtlenítővel, nyugtató vagy viszketéscsillapító, esetenként akár enyhén szteroidos krémekkel.


Csípését nem mindig lehet egyértelműen „diagnosztizálni”, ezért érdemes az egyéb jelekre is figyelni, melyek az élősködők jelenlétére utalnak. Ezek közé tartozik például a kellemetlen, szokatlan édeskés szag, mely az ágyi poloska bűzmirigyének, váladékának szaga. Az elpusztult ágyi poloskák és az ürülékük apró, sötét, vöröses pöttyökként láthatók pl. az ágyneműn, lepedőn. Akkor is érdemes megtenni a szükséges lépéseket, ha csípéseket még nem fedeztünk fel magunkon, de az ágyi poloskára utaló egyéb jeleket igen.

Más vérszívó élősködőkkel ellentétben az ágyi poloskák NEM terjesztenek betegségeket, vagyis a csípéskor nem juttatnak vírust vagy baktériumot a szervezetünkbe, így az ágyi poloska csípése különösebben nem veszélyes, ám rendkívül kellemetlen lehet. Előfordulhat, hogy valaki allergiás a csípésre, a viszkető csípés elvakarása pedig annak elfertőződésével is együtt járhat.
Az emberek sokszor szégyenérzet miatt nem jelzik szakembernek, hogy ágyi poloska van lakásukban. Házi módszerek is vannak, de ha azok nem jelentenek végleges megoldást, kiirtásukat mindenképpen szakemberre kell bízni.

Ha ágyi poloska fertőzésre gyanakszunk otthonunkban, NE dúljuk fel egyszerre az egész lakást, mert „széthordhatjuk”, így az újabb fertőzött területet magunk hozzuk létre. Először alaposan vizsgáljuk át a gyanús ágyat, és annak 1-2 méteres környékét. A padlón lévő réseket, az ágy mellett lévő falakat, falvédőket, a konnektort és a képkereteket is. Mindent. Ha nem találjuk az ágyi poloska rejtekhelyét, akkor se fújjuk, és ne is fújassuk be önjelölt szakemberrel az egész lakást vegyszerrel. A hozzáértő szakemberek megkeresik a rejtekhelyet, és célzottan irtanak, hiszen csak így lesz tartósan eredményes a munka.

Az igazán hatékony poloskairtás nagy felfordulással jár. Minden bútort és szőnyeget el kell mozdítani, amit lehet, szét kell szedni, főképp az ágymatracokat, az ágyneműtartót. A padlót, az ágyakat, foteleket, egyéb kárpitozott bútorokat, falakat, szegélyeket is meg kell tisztítani, le kell porszívózni. Gőztisztítóval vagy forró, gőzölős vasalóval is át lehet vasalni az ágymatracot, a kárpitozott bútorokat, mert a gőz a petéket is elpusztítja. A falak mentén a függönyöket, a karnist, a képek hátoldalát stb. Mindent ki kell porszívózni, kezelni kell az irtószerrel, a petéket forró gőzzel, a textíliákat min. 60 fokon kimosni, szőnyegeket magas hőmérsékleten kitisztíttatni. Nem érdemes egy-egy fertőzöttnek vélt bútort vagy mást kidobni, mert nem oldja meg a problémát, a lakásban több helyen is megbújnak, visszafertőződik az újonnan vásárolt tárgyunk is néhány nap alatt.
Az irtást végző szakembert gondosan válasszuk ki, mert a poloskainváziók során sok az önjelölt szakember, és a nem megfelelően elvégzett munka biztosan hatástalan marad, és újra szét kell majd dúlni a lakást. Bármilyen ismeretlen rovart találunk a lakásban, fényképezzük le, hogy szakembernek meg tudjuk mutatni, így felkészültebben, hatékonyabban lehet védekezni ellenük. Ágyi poloska esetén a 20 perces irtás, a „fújkálás” biztosan nem lesz eredményes, akkor sem ha „szakember” végzi. Ezek a rovarok rejtőzködő életmódúak, meg kell keresni minden helyet, az utolsó fészket is ki kell irtani, különben 2-3 hét múlva előlről kezdődik minden. Az ágyi poloskák szervezete valamilyen mértékig alkalmazkodik a forgalomban lévő irtószerekhez, de az alapos, minden zugra kiterjedő szakszerű irtással végül kiirthatók.


Fontos tudnivalók az ágyi poloskák irtásához

– Magyarországon az engedélyezett, kereskedelmi forgalomban lévő irtószerek csak a mozgó rovarra hatnak, a petéket nem pusztítják el, így ha egy lakásban a poloskákat ki is irtottuk ezekkel a szerekkel, a peték még ott maradnak, és 6-8 hét múlva meg kell ismételni a kezelést.

– Szobahőmérsékleten kb. 3 hónap alatt pusztulnak el biztosan az ágyi poloskák, így ha ennyire időre ki tudunk költözni a lakásból, nem lesz táplálékuk és „éhen halnak”. Fűtetlen, hűvösebb helyen ez akár fél év is lehet. Sajnos az is előfordul, hogy a kiköltözéskor magunkkal visszük az ágyi poloskát valamelyik bútorral, vagy más használati tárggyal, amelyben elrejtőzik a rovar. Új lakhelyünk is napok alatt fertőzött lesz.

– A párás, vizes helyiségekben (fürdőszoba, konyha) nem kell irtani, mert ott nem tartózkodunk mi, mint „táplálékforrás”, és ezek a rovarok nem is kedvelik ezeket a helyeket.

– Irtáskor a hálószobában kell nagyon alaposnak lenni, egyetlen hely sem maradhat ki: ágykeret, matrac, bútorok, polcok, függönykarnisok, fali és padló szegőlécek mögött, falvédő mögött, képkeretek mögött, padlórésekben, ablakrésekben, konnektorokban stb.


– Az ágyi poloska nem kedveli a fém, üveg és más „hideg” felületeket, így pl. a fém ágykeretben nem bújik meg, de az ágy környékén lévő rejtekhelyről a fémágyon mászás nem okoz gondot neki, hogy elérje az alvó embert.

– Egy zsúfolt lakásban nem lehet alaposan irtani, ezért akár magunk, akár szakember végzi az irtást, mindenképpen rendet kell csinálni, el kell pakolni, hozzá kell férni a lehetséges búvóhelyekhez. Az ágy 1-2 méteres körében kell permetezni elsősorban.

– Ismétlődő fertőződés és irtás esetén (bár legjobb lenne már az első alkalommal) a használati tárgyakat (játékok, könyvek, fényképalbumok, lemezek, paplanok, párnák stb.), melyeket nem lehet irtószerrel kezelni, és nem lehet meleg vízzel (min. 50 °C) alaposan elmosni, be kell zsákolni, el kell zárni. Tegyük ezeket a dolgainkat nagyméretű szemeteszsákba és gondosan zárjuk be zsákot. A rovar vérszívás nélkül nem jut táplálékhoz, és 3-6 hónap alatt elpusztul, így nem kell semmit kidobni, kipakolva a zsákot minden garantáltan ágyi poloskamentes lesz.– Ruhaneműket nem szabad irtószerrel kezelni, mert bőrrel tartósan nem érintkezhet a vegyszer. Elegendő 60 fokon kimosni a ruhát, ezen a hőmérsékleten néhány perc alatt elpusztulnak az ágyi poloskák és a peték is.

– A bútorokat irtószerrel le kell permetezni.

– A poloskairtó szerekkel kezelt felületeket nem szabad letörölni, főleg nem szabad vízzel lemosni, mert a szerek tartós hatása a legfontosabb a sikerhez. Folt nélkül száradnak meg, és néhány hét alatt teljesen lebomlanak.

– A rovatirtószer kellemetlen szagú, de száradás után (kb. 1 óra) teljesen szagtalan, nem veszélyes. Minden vegyszer használati utasításában le van írva, hogy milyen óvintézkedések szükségesek a biztonságos használathoz, akár kisgyermekekről, valamilyen betegséggel élőkről, felnőttekről, akár háziállatokról is kell gondoskodnunk.

– Ha valamelyik ágyi poloskával fertőzött bútorunkat ki akarjuk dobni, mindenképpen az irtás előtt dobjuk ki, de tegyük használhatatlanná, nehogy valaki bevigye a lakásába. Az új bútort pedig csak akkor vigyük be a lakásba, ha biztosan sikeres volt az irtás, mert 1-2 nap alatt biztosan poloskás lesz az új bútor is.

– Mielőtt használt bútort viszünk be a lakásba, alaposan nézzük át a rejtett zugokat, illesztéseket, a kárpitos részeket is. A legkisebb gyanú esetén se vigyük be a lakásba a bútort, mert az egész lakást megfertőzzük.

– Ha ágyi poloskát találtunk a hálószobánkban, akkor az irtásig menjünk át a lakás egy másik szobájába aludni, bár sajnos néhány nap alatt, utánunk jönnek, „táplálék” után kutatva. Ha szükséges, az egész lakást bejárják az ágyi poloskák. Aludjunk felkapcsolt lámpánál, ilyenkor kisebb az aktivitásuk.


– Sajnos nagyon sok szálloda (a legjobbak is) lehetnek ágyi poloska fertőzöttek. Érdemes átnézni főleg az ágy környékét: a matrac varrásait, az ágyrácsot, a képeket, a falvédőt, az olvasólámpát. Ha élő ágyi poloskát, ürüléket, petét, lárvát vagy levedlett lárvabőrt találunk, akkor ne aludjunk ott (valószínűleg a többi szoba is fertőzött), mert szinte biztosan meg fognak csípni éjszaka, és jó eséllyel haza is fogjuk vinni.

Az egész világ érintett

A szakemberek szerint nincsen semmilyen, a szúnyogriasztóhoz hasonló megoldás (krém vagy spray). A zsúfolt világ elősegíti az ilyen rovarok terjedését. A két háború között például Budapest és Berlin volt a legfertőzöttebb terület poloskák szempontjából, a pesti bérlakások 75-80 százaléka fertőzött volt. Manapság is egyre több a poloska, súlyos a probléma. Európában a nemzetközi szervezet külön bizottságot hozott létre a poloskakérdés megoldására, külön eljárásrendje van a védekezésnek.

 

Tartós hatású irtószer kell

 

A házilagos vegyszerek és a szakemberek vegyületei nem csak a szer „erősségében” különböznek, hanem a legfontosabb különbség, hogy mennyi idő alatt bomlanak le. A házi vegyszerek általában hamar lebomlanak, így csak az éppen „eltalált” házi poloska fog elpusztulni, sem a petékre, sem a máshol megbújó rovarokra nincs hatással, gyakorlatilag hatástalan lesz az irtás. A szakemberek készítményei fény hatására sem bomlanak le rögtön, így az irtószerek elméleti hatástartóssága (megfelelő felületen) 12-16 hét is lehet, ami a poloskairtás egyik legfontosabb kérdése. A kártevőirtó szakemberek a lakás körülményei (zsúfoltság, fertőzöttség) alapján választják ki a célnak legjobban megfelelő szert, és a szükséges mennyiséget. Ettől függetlenül sajnos a szakember által végzett poloskairtás esetén is szükség lehet néhány hét múlva ismétlő irtásra.

 

Forrás: Híradó.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szekrényágyak

Eredetileg a középkori németalföldön használták elterjedten a szekrényágyakat, amik azonban a maitól eltérő bútorokat jelentettek. A kinyitható szekrényajtó mögé rejtett igen rövid ágyban félig...


Védekezés hívatlan vendég ellen

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány módszert a hívatlan látogatók távoltartására. Hatékonyságukról nincs módunk meggyőződni, sokszor csak felhasználói és kereskedői véleményekre támaszkodunk. De...