Billentyűzet tisztítás, fertőtlenítés – „Recept”

2020-04-09 22:26:11 | Módosítva: 2020-06-17 11:39:01

A Koronavírus járvány ideje alatt bizonyára sokan dolgozunk otthonról számítógéppel, a szokásosnál több hangsúlyt fektetünk a higiéniára, és valószínűleg az átlagosnál jóval több a szabadidőnk, melyet a lakáson belül töltünk: minden érv a mellett szól, hogy ideje megtisztítanunk a billentyűzetünket! Amúgy is valószínűleg ráfér, ha évek óta nem tettünk meg, lágyabban fognak mozogni a gombok.

Hozzávalók: zsíroldó/fertőtlenítő (pl. Domestos), tészta szűrű, tál, víz

Elkészítési idő: 30 perc + mosás + szárítás

Lépések:

  1. Először is készítsünk egy fényképet a billentyűzetről, hogy később össze tudjuk rakni eredeti formájában. Hacsak nem tudjuk fejből a billentyűzet-kiosztást vagy memória-játéknak fogjuk fel a dolgot, a kép sokat fog segíteni.

  2. A billentyűket pattintsuk ki a helyükről egyesével. Ehhez használhatunk egy csavarhúzót. Felülről lefelé haladjunk. A felső sor kiszedése után már kézzel is nagyon gyorsan ki tudjuk pattintani a helyükről a billentyűket. Könnyen kell, hogy menjen, ne feszegessük.

  3. A billentyűket áztassuk be zsíroldós, fertőtlenítős vízbe. Használhatunk pl. Domestos-t. De a mosógépben vagy mosogatógépen is kimoshatjuk, ebben az esetben feltétlenül tegyük a billentyűket „mosózsákba”, hogy nehogy elvesszenek (pl. ne a mosógép dobjából kelljen őket kifeszegetni). Az egyik legrosszabb dolog, ami történhet, ha elveszítünk akárcsak egy billentyűt is a tisztítás során.

  4. (Olyan YouTube videókat is találhatunk, ahol az egész billentyűzetet egyben mossák a gombok kiszedés nélkül. Ugyan működőképes az ötlet, a legtöbb billentyűzet bírja a mosást. De mi nem javasoljuk! A hatékonysága amúgy sem olyan jó, mert a billentyűk alatti kosz nem jön ki annyira.)
  5. Mosás után a billentyűket hagyjuk megszáradni. Kirakhatjuk a napra / levegőre, hogy ezt felgyorsítsuk (de poros helyre ne!).

  6. A lecsupaszított billentyűzetet is tisztítsuk ki! A billentyűzet alatt bizonyára rengeteg hajszál, szösz, kenyérmorzsa (/rovartetem :) gyűlt fel. Ezeket porszívóval szippantsuk ki. Majd egy kefével finoman dörzsöljük tisztára. A billentyűk közötti részeket dörzsöljük, a billentyűk belsejét NE (ez amúgy sem koszolódik be jellemzően)!

  7. Következhet a billentyűk visszarakása: egyenként. Ehhez segít az első lépésben készített fénykép, különben nehéz dolgunk lesz. A legtöbb normális méretű billentyűt könnyű lesz visszahelyezni a helyére. Figyeljük meg, hogy a milyen irányban áll a minden billentyű alján ott lévő pecek. Így nem fogjuk összekeverni a 6-os és 9-es gombokat, vagy a nyilakat. :) A nagyobb méretű függőleges vagy vízszintes billentyűknek (pl. Space, Shift, Enter) fém drót merevítése lehet. Ezeket vissza kell akasztani a helyére mielőtt a gombot visszapattintjuk (különben nem fognak szépen mozogni, nem lesz mindegy hol nyomjuk meg).
  8. Végül pedig letesztelhetjük, hogy minden gomb hibátlanul működik-e. Használhatunk pl. ezt az online billentyűzet tesztelő oldalt, ami kiválóan használható arra, hogy végignyomkodjuk az összes gombot és megnézzük jól érzékel-e.

 Jó billentyűzet tisztítást mindenkinek!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Számítógép takarítás

A számítógép szinte minden része vonzza a port, és nemcsak kívül, de belül is porosodik, ami rontja az egyes elektronikai alkatrészek hőleadását, és ez működési bizonytalanságokat is okozhat.


Számítógép billentyűzet színe

A hazai számítástechnikai piacon az figyelhető meg, hogy szinte eltűntek a fehér alapon fekete betűs billentyűzetek. A divat a fordítottja lett: minden fekete, és a betűszín fehér, illetve...