Árnyékolás egykor és ma

2020-07-20 17:17:40 | Módosítva: 2020-07-20 17:21:00

MESTER+ Az ember az ösztönén túl az eszével is képes a maga komfortérzetét minél optimálisabbá tenni. Ezzel a képességükkel éltek már az ókoriak is, amikor ötletes árnyékoló eszközök sokaságával védték magukat a naptól. És ezek a berendezések – mindenkor a fizika törvényeire épülve – segítenek nekünk ma is, hogy a nap hatásától személyünk, otthonunk, környezetünk oly módon legyen védve, hogy közben esetleg más funkciót is ellássanak. Megjelenésük harmonikus, építészetileg alkalmazkodó legyen.


Földünk klímája, az utóbbi évek forró nyarai, a felismerés a védekezés fontosságára, mind-mind az árnyékolástechnikai szakma iránti igényt és annak folyamatos fejlődését tette szükségessé. Festmények, fotók, lenyomatok sokasága mutatja, hogy az ember mindenkor igyekezett árnyékot képezni kényelme szempontjából. Ezek a klasszikus megoldások mindig valami természetes anyagból készültek vagy mesterségesen előállított szövött anyaggal kombinálták azokat. Eleinte az árnyékolók fix szerkezetek voltak még akkor is, ha ezeket elmozdították, és csak a múlt században alakultak ki - elsősorban a kereskedők és vendéglátók igényére — a nagyobb méretű, összecsukható napellenzők különböző típusai. A múlt század végén már önálló szakmaként megjelentek a redőnyösök és napellenző készítők, termékeikkel felváltva a még ma is szép, külső zsalugátereket. A zsalugáter nagyon jó példa arra, hogy egy árnyékoló mennyiben használati eszköz, és mennyiben a homlokzat része, színes külső-belső felületével igen dekoratív építészeti elem.

Századok óta

A második világháború után a technikai fejlődés áttörést jelentett ebben iparágban is, a piac igényének kielégítése két irányban fejlődött nagyot. Egyrészt az árnyékolók igen sok fajta technikai megoldását alakították ki, másrészt a mechanikus mozgatást felváltotta a motoros mozgatás, amely teljes mértékben automatizálható. Ma már egy elektromos mozgatású redőny, napellenző, szalagfüggöny általános igény a maga nap-, eső- és szélérzékelő automata berendezésével együtt.

A századfordulón már az árnyékolók több típusát használták. Az utcaképet és a homlokzatok klasszikus formáját változatossá és hangulatossá tették a feltekerhető árnyékolók. A napellenzők minden esetben a ponyvák síkjára közel merőleges kitámasztással működtek. Ezek a megoldások megkívánták a magasban történő elhelyezést és természetesen sok esetben a műszaki feltételek határt szabtak beépítésüknek. Korunkban ezeket a napellenzőket a ponyva síkjában mozgó, úgynevezett könyökkaros szerkezetek mozgatják. Ma a napellenzőgyártás 80%-át ilyen mechanikával készítik. Kerti felhasználásra – acéltartón elhelyezve – a napellenzők egy darabból 2-8 m szélességig, és másfél métertől öt méter kinyúlásig készülnek.

Más területen a redőnyöknél a mozgatás és az elv alig változott, azonban ma már a régi falécekből, acél lamellákkal épített redőnyt nem készít senki. Helyette az ívelt alakú és tömeggyártásra alkalmas alumínium lemezből hengersoron készített, poliuretán habbal töltött modern és igen tartós redőnyléceket, illetve a műanyag redőnyöket használják. A lécek vastagsága 6-15 mm, szélességük pedig általában 37, 41, 55 és 77 mm. A két utóbbi méretből nem csak árnyékolókat, hanem rollkapukat is készítenek. Ezek a modern redőnylécek tulajdonképpen bármilyen színben kaphatók és jól illeszthetők a homlokzat képéhez.

A belső árnyékolásnál a legnagyobb változást a szalagfüggöny és a reluxa feltalálása hozta. A klasszikus függönyökkel nem lehetett megoldani azt, hogy árnyékoljanak, de közben a fényt engedjék át. Ezt a fontos előnyt csak ezzel a két belsőépítészeti eszközzel tudjuk megvalósítani. Tudniillik a lamellák elforgatásával a napsugarak útját el lehet zárni, de közben a rések más irányban a fényt átengedik.

A szalagfüggönyt három különböző szélességben, 63, 89 és 127 mm, míg a reluxát 16, 25 és 32 mm-es méretben gyártják. A minőségi gyártók kínálata mintában és színben egyaránt igen széles. Ezeket a lakberendezési tárgyakat áruházi, előre gyártott és méretre igazítható kivitelben is beszerezzük be, vagy szakgyártónál, egyedileg méretre gyártva rendeljük meg.

Külső és belső árnyékolók

A Nap melegítő hatása ellen védelmet nyújtó külső és belső árnyékolók megoldása igen széles körű. A külső árnyékolók hatásfoka nagyságrenddel jobb, mint a belsőké. A külső árnyékolók – napellenzők, redőnyök, lamellás árnyékolók és egyedi berendezések – általában két célt szolgálnak. Védik magát az épületet, melyben tartózkodunk, vagy közvetlenül alá, mögé tudunk telepedni a szabadban. Amíg egy déli fekvésű terasz tűző napon elviselhetetlen, mezítláb a padozatára nem tudunk rálépni, addig egy árnyékos terasz pihenésünk meghitt helye lehet. A vendéglátóipar létezni sem tudna ezen berendezések nélkül.


A külső árnyékolók funkciója kétirányú:

Céljuk az aláülés és alatta elhaladás biztosítása. Ilyen esetekben kis szög alatt síkban mozgó szerkezetekkel találkozunk, a mögöttes tér árnyékolása a célunk. Ezek a szerkezetek igen sokfélék lehetnek, de a legnagyobb mennyiséget a könyökkaros napellenzőkből gyártják. A tervezők és megrendelők a felhasznált textíliákból, különböző fóliák, újabban áttört hálók több variációjából választhatnak. Mindenki megtalálhatja ízlésének és az épület harmóniájához legjobban megfelelőt.

Az áttört, szövött textilek igen hangulatosak, átláthatók, de a könyökkaros napellenzőknél nem alkalmazzák, mivel az esőt átengedik, és csak a nap sugárzását szűrik meg. Ezeket inkább függőleges síkban mozgó napellenzőknél vagy télikertek külső árnyékolására használják, mivel ott eső ellen a télikert üveg vagy polikarbonát tetőszerkezete véd.

A külső árnyékolók – függönyök, szalagfüggönyök, pliszé függönyök, reluxák, roletták – mindegyike többcélú eszköz, otthonunk része. Megoldásaik különbözőek, de feladatuk hasonló; az árnyékolás, a betekintés elleni védelem, és mivel otthonunk szerves része, ezért ízléses és dekoratív is kell legyen. A gyártók a verseny miatt szebbnél szebb textilekkel és színekkel csábítják a vásárlókat. A legújabb típus a pliszé (rakott) függöny. Térnyerésüknek okát három fő szempontban találjuk. Összecsukott állapotban igen kis helyen, rejtve fér el, nyitott állapotban pedig megvezetve, feszítetten találjuk. Igen sokféle alakra alakíthatók és könnyen kezelhetők. Márpedig korunkban az építészeti fantázia igen dús, az ablakok igen változatosak, derékszögtől eltérő vagy íves alakúakkal is találkozhatunk. Ezeknél szinte egyedüli megoldásként a pliszé függöny kínálkozik árnyékolásra.


Harmadik előnyük ezeknek a függönyöknek, hogy nem csak függőleges síkban használhatók, hanem a tetőtéri ablakok árnyékolásának egyik legmegfelelőbb lehetősége. A pliszé függönyök anyaga a napsugárzásnak igen ellenálló, általában 100 gr/m2 súlyú, nagyon változatos színű és mintázatú textil.

Télikert árnyékolása

Az ember meglevő örök kapcsolata a természettel, kiterjesztésének lehetősége egyre szélesebb rétegek számára adatik meg. Nyugaton ma már általános, hazánkban pedig egyre többen otthonukhoz csatolnak egy télen-nyáron használható zöld szobát, a télikertet. Ezek a toldalékok mindig nagy üvegfelülettel rendelkeznek és nyári időszakban árnyékolásukat meg kell oldani. A kikapcsolódás, az aktív pihenés csodálatos helye lehet ez az építmény.

A gyártók ezen a területen is változatos megoldásokat kínálnak. Az utóbbi években a szűrt árnyékolás terjedt el, melynél a textileken a hálóként szőtt anyagon keresztül a fény áthalad, keresztüllátunk rajtuk, zárt télikertünk érzékelés szempontjából nem határolódik le, és a külső kerttel sok esetben összeolvad.

Árnyékolásuk megoldására ajánlott a jobb hatásfokú külső árnyékolás, de kiegészítőként a belsőt is használják. Kívül általában könyökkaros napellenzőt, ablak napellenzőt és a síkban megvezetett pergola rendszert használnak. Belül a normál függöny, szalagfüggöny, pliszé függöny vagy reluxa alkalmazásával szoktunk találkozni.

Árnyékolók hatása komfort érzetünkre

Tudományos vizsgálatokkal állapították meg, hogy az átlagember 20-24 C fokon tartózkodik legszívesebben optimális páratartalom és légmozgás mellett. Ezt otthonunkban igen sok módon lehet elérni, gondoljunk csak a 80-100 cm-es falakra, az igen szűk ablakrésekre vagy a klímaberendezésekre. Az előzőek bármelyik alkalmazása vagy korszerűtlen és igényeinket nem elégíti ki, vagy technikailag - mondjuk egy terasz klimatizálása — nem oldható meg, és akkor még mindig ki vagyunk téve az erős fényhatásnak, a szemerkélő esőnek.

A célt szinte lehetetlen megvalósítani árnyékolók alkalmazása nélkül. Sajnos az építészeti tervek készítésekor a mérnökök csak mellékes funkciót látnak az árnyékolástechnikában, és az építmények elkészülte után, sok esetben csak erőltetett megoldásokat lehet alkalmazni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Függőleges mozgatású árnyékolók

Egy lakásban nagyon fontos a napfény, mert hatással van a közérzetünkre és az egészségünkre is, de sokszor szükség van az erős fény kizárására is otthonunkból. A nyári hőségben csökkenteni kell...


Újdonságok az árnyékolástechnikában

Bár az árnyékolás egész évben téma lehet, a nyári időszakban fokozottan merül fel az igény a túlzott napsütés elleni védekezésre. Sok szakértő az árnyékolástechnikát egyenesen a klimatizálás...