Meddig fertőzőképes az ételeken a koronavírus?

Vírus és élelmiszer

2020-04-24 14:37:57 | Módosítva: 2020-06-17 11:30:58

A koronavírus és a járvány kapcsán gyakran felmerül az élelmiszer és a fertőzés-veszély kapcsolata. Azt már megtanultuk, hogy a mostani járvány kórokozója elsősorban közvetlen cseppfertőzéssel terjed. De azt is halljuk, hogy a cseppekkel bármilyen tárgyra rákerülhet, majd azt megfogva, pláne elfogyasztva a fertőzés tovább terjedhet. Kezünket gyakran megmossuk, sőt használati tárgyainkat is fertőtlenítjük, de a friss kenyeret, a zöldséget és gyümölcsöt mégsem áztathatjuk hypoba. Mire figyeljünk hát?


Az élelmiszerek csomagolásán, a gyümölcsökön azért jó eséllyel nem kapjuk majd el a vírust, főleg, ha a kereskedők és magunk is betartjuk a higiéniai szabályokat és a járványvédelmi intézkedéseket. Eddig tudományosan nem bizonyított, hogy a koronavírus, az olyan ismert fertőzési módokon túl, mint például a cseppfertőzés, más módon is terjedne - mondjuk szennyezett élelmiszerrel.


Kétségtelen, hogy az élelmiszer előállítása, szállítása, árusítása folyamán kerülhet kapcsolatba fertőzött személlyel. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján azonban az élelmiszerek csomagolásán a koronavírus nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni. A nem csomagolt élelmiszerek esetében, mint a zöldségek és a gyümölcsök felületén, a csomagolt élelmiszerhez hasonlóan nagyon alacsony a vírus túlélési esélye.

Az olyan élelmiszereknél, amelyek hőkezelés vagy mosás nélkül fogyaszthatók, az élelmiszer-vállalkozásoknak meg kell akadályozniuk, hogy az esetlegesen fertőzött emberek köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcsepp) kerülhessen az élelmiszerekre. Nem lehet eleget hangsúlyozni azonban, hogy egészségünk megóvása érdekében evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni és fertőtleníteni.

A rendelkezésre álló információk szerint a koronavírus +60 °C felett elpusztul. Ezért ajánlott a biztonságos hőkezeléssel készíthető ételek fogyasztása, ami azt jelenti, hogy legalább 2 percen át tartó 72 °C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75°C-ot kell biztosítani. Akár sütőben, akár mikroban melegítünk ételt, alaposan forrósítsuk fel, levest, főzeléket és más hasonló ételt fel is forralhatjuk a tűzhelyen, ha ettől nem lesz állagromlása. A frissen vásárolt pékárut is beletehetjük az előre felmelegített sütőbe, 1-2 percre. Ennyi idő alatt nem fog kiszáradni, de a felületén esetleg megbújó vírus nem fogja bírni a 200 fokot. Fontos továbbá a zöldségek, gyümölcsök alapos folyóvizes lemosása. A nyers, kellően nem tisztítható alapanyagot tartalmazó ételek fogyasztása átmenetileg kerülendő.

A részleges kijárási tilalom idején sokan vesznek igénybe valamilyen házhoz szállító szolgáltatást, akár élelmiszer-beszerzésről, akár a napi főtt ételről vagy egyéb fontos és kevésbé fontos áruról van szó. Sokakban merül fel a kérdés, vajon mennyire vannak kitéve fertőzésveszélynek, amikor a kívülről érkezett csomagokat bontogatják, tartalmukat pedig elfogyasztják. Még többen lehetnek olyanok, akik bemerészkednek egy-egy áruházba, és ott szerzik be a hozzávalókat. Mindkét esetben csökkenthetjük a fertőzés veszélyét, ha gondosan járunk el.


Ha lehetséges, érintkezésmentes kiszállítást kell választani. Lehetőleg előre fizessük ki az árut, és – ha lehetséges – ne közvetlenül a futár kezéből vegyük át, hanem kérjük meg, hogy tegye az ajtó elé. Egyes ételrendelős appok, már bevezették az érintésmentes rendelés opcióját. A futár érkezése után meg kell várni, amíg elmegy, vagy legalább két méterre eltávolodik. Ha erre nincs mód, akkor legyen rajtunk maszk, amikor átvesszük a dobozt, és azonnal tegyük a mosogatóba. Itt töröljük át mosogatószeres szivaccsal, sőt hagyjuk egy kicsit a zárt doboz külsején a mosogatószert.


Egyes kutatások szerint kartondobozon akár 24 óráig, műanyagon pedig 2-3 napig is aktív maradhat a világjárvány okozója. Ennek ellenére - bár a lehetőség megvan rá, hogy csomagolásról felszedett vírus fertőzzön - nem ez a kórokozó fő terjedési módja, rendkívüli kicsi az esély, hogy az ember élelmiszer-csomagolásról kapja el a fertőzést. Aki a csomagolást bontogatta, utána alaposan mosson kezet, vagy használjon kézfertőtlenítőt – inkább, mint hogy fertőtlenítővel fújkáljon le minden csomagolóanyagot. Annál is inkább, mert a fertőtlenítők beszerzése még mindig nehézkes. De erre nincs is szükség, mert a lugos mosogatószerek hatékonyak a vírus ellen.

A csomagban elhelyezett étel valószínűleg még kevésbé ad okot aggodalomra, mint maga a csomagolás. Még ha egy fertőzött személy is tette a dobozba, akkor is minimális az esély, hogy az ember főtt ételtől fertőződjön meg. A kiszállított étellel is tehát a legcélszerűbb úgy eljárni, ahogy általánosan is szokott az ember járvány idején: a csomagolástól meg kell szabadulni, étkezés előtt pedig alaposan meg kell tisztítani a kezet.


Valószínűleg mindenki gyanakodva néz most a bevásárlószatyrokra, tojástartókra, tejfölös dobozokra és egyéb csomagolásokra is, amikbe akár mi magunk tettük be az élelmiszert. Bár 100 %-os biztonság nincs, erre a helyzetre is érvényes; igen kicsi az esély, hogy az ember valamilyen felületről szedje fel a vírust. Aki mégis aggódik a szatyrok által potenciálisan becipelt kórokozók miatt, bármikor kimoshatja őket, ilyenkor éppen elegendő a mosási utasítás betartása. Aki még így is szorong, hagyja házon kívül a szatyrot, akár a garázsban, vagy egy használaton kívüli szekrényben tartsa karanténban néhány napig, hogy az esetleges vírusok a vászonszatyron is elveszítsék fertőző képességüket. Aki a boltba a maga szatyrát vitte, maga is pakolja be azt, mindkét fél biztonsága érdekében ne hagyja ezt a munkát a pénztárosra. Azzal is lehet próbálkozni, hogy a nem romlandó élelmiszereket néhány napra karanténba helyezzük fogyasztás előtt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bioenergia

A bioenergia felhasználása számos gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi előnnyel járhat. A biomassza jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki vele, így megvalósítható a...


Klíma és vírus

A járvány időszakában sokakban felmerül a kérdés, hogy a klímaberendezések a levegő mozgatása, keringetése által nem járulhatnak-e hozzá a vírusok „szétszórásához” alakásban. Nos, a gyakorlatban...